Η παραπομπή του αφορά αντικοινοβουλευτική, αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή. Στην πρώτη του αντίδραση, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας τόνισε ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης με διαγράφει γιατί μίλησα για τις περιουσίες που χάνονται από τα “κόκκινα” δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στη woke ατζέντα για τα ομόφυλα ζευγάρια, διότι διαφώνησα με τον τρόπο λήψης της απόφασης από το επιτελικό κράτος ερήμην των βουλευτών, γιατί του ζήτησα να ελέγξει τα “καρτέλ” στην ακρίβεια και επειδή επεσήμανα την ανάγκη να στραφούμε στους πολλούς, τότε είναι τιμή μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά λόγο διαγραφής».
Σε ερώτηση εάν θα παραδώσει την έδρα απάντησε: «Νομίζετε ότι πρέπει να σταματήσω τη μάχη για τους πολλούς;». Αξιοσημείωτο των προθέσεών του είναι ότι ο κ. Σαλμάς προτίμησε να σνομπάρει την επιτροπή δεοντολογίας, να μην απολογηθεί και να καθίσει μόλις ένα λεπτό στο γραφείο.
Μαρινάκης για Σαλμά: Προσπαθεί να καταστήσει τον εαυτό του ήρωα
Αιχμές κατά του Μάριου Σαλμά άφησε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας πως «προσπαθεί να καταστήσει τον εαυτό του ήρωα των κόκκινων δανείων, ενώ η πραγματικότητα αμφισβητεί αυτές τις αιτιάσεις του πρώην βουλευτή». «Δεν ήταν ο μόνος ο κ. Σαλμάς που δεν υπερψήφισε το σχέδιο νόμου στο οποίο αναφέρεται. Έκανε ερώτηση και η ερώτηση απαντήθηκε άμεσα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Το να προσπαθεί ο κ. Σαλμάς να πει ότι διεγράφη για την ερώτηση που έκανε με συνάδελφους του, είναι κάτι που η ίδια η πραγματικότητα το αμφισβητεί πανηγυρικά» πρόσθεσε. Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στη διαγραφή του, τόνισε πως «διεγράφη γιατί σε αντίθεση με τους άλλους βουλευτές και σε σχέση με ό,τι προβλέπει η ΚΟ συνέχισε να αναπαράγει συκοφαντικές διατυπώσεις».
«Δεν υπάρχει άλλος βουλευτής ΝΔ που να διασπείρει συκοφαντίες στα κανάλια και δεν πήγαινε στη δικαιοσύνη αν έχουν βάση, δεν υπάρχει άλλος βουλευτής που να έχει απευθύνει ερώτηση, να παίρνει απάντηση και να επιμένει σε τηλεοπτικό σταθμό. Η συμπεριφορά για τη οποία διεγράφη είναι ατομική συμπεριφορά που δεν συνδέεται με καμία άλλη συμπεριφορά βουλευτή ΝΔ».
Μάριος Σαλμάς: Τα μηνύματα Μητσοτάκη εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας και το χρονικό της κόντρας
Η ρευστότητα που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και γενικότερα το κλίμα εσωστρέφειας που κυριαρχεί στην αντιπολίτευση, ταυτόχρονα με το ότι η κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό της, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δημιουργούν «κενά» που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κλείσει πριν δημιουργήσουν ρήγματα στο κυβερνών κόμμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κίνηση του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. έγινε λίγα 24ωρα μετά την ερώτηση των 11 «γαλάζιων» βουλευτών (μεταξύ των οποίων και ο Σαλμάς) και το μήνυμα είναι σαφές για το πώς θα αντιμετωπιστούν όσοι επαναλάβουν συμπεριφορές παρόμοιες με αυτή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, που, κατά το Μαξίμου, είχαν ξεφύγει εδώ καιρό. Σήμερα στις 12 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Πειθαρχικού της Ν.Δ., στην οποία έχει κληθεί ο κ. Σαλμάς να απολογηθεί για τα όσα περιέχονται στην πρόταση παραπομπής του από τον πρωθυπουργό.
Αυτό που έκαψε πάντως τον κ. Σαλμά και ήταν το κερασάκι στην τούρτα ήταν μια σειρά από βίντεο με τοποθετήσεις του που έφτασαν στα χέρια του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά και η πρόθεσή του να δώσει συνέχεια (χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία όπως λένε) στο θέμα του «φωτογραφικού διαγωνισμού», όπως το θέτει, που ευνοούσε συγκεκριμένη εταιρία σε διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο κ. Σαλμάς είχε αναφέρει το περιστατικό στην Κ.Ο. του κόμματος, έκανε ερώτηση που απαντήθηκε από τη Λίνα Μενδώνη τον Ιούλιο. Στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι πίσω από την επιμονή του πρώην υπουργού κρύβεται υστεροβουλία και όχι θεμιτή πολιτική κριτική, αλλά η αλήθεια είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον Μάριο Σαλμά είχε ξεκινήσει μετά την ευθεία σύγκρουση του με τον κ. Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά τις ευρωεκλογές, όταν ο βουλευτής είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική για τους λίγους, λέγοντας μεταξύ άλλων: ««Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια», είπε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. ο κ. Σαλμάς. «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς», είχε απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης. Εκείνη τη μέρα, ο πρωθυπουργός δεν παρέπεμψε τον κ. Σαλμά προς διαγραφή, αλλά άφησε να διαρρεύσει ότι ήταν η τελευταία φορά που κάτι τέτοιο γινόταν ανεκτό και ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη, αλλά υπάρχει σε όλα μια «κόκκινη γραμμή».
Ο κ. Σαλμάς όμως συνέχισε στην ίδια λογική, αφήνοντας αιχμές για κερδοσκοπία στις τράπεζες, στοχοποιώντας τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και για αυξήσεις στα φάρμακα, στοχοποιώντας τον υπουργό Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη. Η απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή για το θέμα των «κόκκινων» δανείων δεν έπεισε τον κ. Σαλμά, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε σχολιάσει ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη». Μάλιστα, όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν εννοεί τον υπουργό Οικονομικών, είχε δηλώσει, χωρίς να το αρνηθεί, ότι «είναι η στάση ζωής μου γιατί εγώ ασκώ το επάγγελμά μου».
Από το Μαξίμου για τους ισχυρισμούς του κ. Σαλμά η απάντηση ήταν μία: «Οταν κάποιος, αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα, συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή, εκτός από ανεπίτρεπτη, είναι και ύποπτη».