Masterclass του Νικολάους Γκεϊρχάλτερ: Η τέχνη της πραγματικότητας

25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Ημέρα 7η

by Times Newsroom

Ο αυστριακός σκηνοθέτης Νικολάους Γκεϊρχάλτερ παρέδωσε masterclass την Τρίτη 7 Μαρτίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, με τίτλο «Η τέχνη της πραγματικότητας», στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο φιλοξενεί αφιέρωμα στο έργο του. Τον λόγο πήρε αρχικά ο κ. Απόστολος Καρακάσης, σκηνοθέτης και καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, ο οποίος προλόγισε τον Νικολάους Γκεϊρχάλτερ στο κοινό: «Είναι μεγάλη μας τιμή να υποδεχόμαστε μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του σύγχρονου ντοκιμαντέρ τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Είναι βέβαιο πως ο ίδιος θα κοκκινίσει ακούγοντας αυτά τα λόγια διότι είναι εξαιρετικά σεμνός και προσιτός, αλλά πιστέψτε με, δεν υπερβάλλω ούτε στο ελάχιστο. Ο Νικολάους Γκεϊρχάλτερ έχει αναπτύξει τη δική του προσωπική κινηματογραφική γλώσσα, η οποία ωθεί τον θεατή να στοχαστεί για όλα τα κομβικά ζητήματα που απασχολούν τη δυτική κοινωνία. Σχεδόν όλες οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε προηγούμενες διοργανώσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και έχουν αποσπάσει πληθώρα από βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το Κέντρο Πομπιντού, στο Παρίσι, διοργανώνει ρετροσπεκτίβα στο έργο του», ανέφερε σχετικά.

Η ατζέντα της Πέμπτης 9ης Μαρτίου 2023

Ντοκιμαντέρ και Ηθικά Διλήμματα
Πέμπτη 9 Μαρτίου, 11.00 @Παύλος ΖάνναςΣυνομιλούν οι Μάρκος Γκαστίν, Μαριάννα Οικονόμου, Κατερίνα Πατρώνη, Κίμων Τσακίρης, Σταύρος Ψυλλάκης
Συντονίζει ο Απόστολος Καρακάσης

Πέντε αναγνωρισμένοι Έλληνες σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ μοιράζονται εμπειρίες και σκέψεις για τα ηθικά διλήμματα που έχουν αντιμετωπίσει στη δημιουργία των ταινιών τους, παρουσιάζοντας και συγκεκριμένα, ενδεικτικά αποσπάσματα από δικά τους φιλμ.

* Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά με ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση με ακουστικά (από τα ελληνικά στα αγγλικά και από τα αγγλικά στα ελληνικά). .

«Έμφυλη βία: Βλέπω, ακούω, μιλάω»: Ανοιχτή συζήτηση
Πέμπτη 9 Μαρτίου 13:00 @ Πράσινο ΔωμάτιοΜια ανοιχτή συζήτηση για τις μορφές της έμφυλης βίας, αυτού του καθημερινού, παγκόσμιου φαινομένου που πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες, νεαρά κορίτσια και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, και για τους τρόπους να γίνουν ορατές οι αόρατες εκφάνσεις του.

Ομιλητές: Ευγάκη (σκηνοθέτρια), Εύα Γκάση (Υπεύθυνη Διαχείρισης Περιστατικών Έμφυλης Βίας του Κέντρου Διοτίμα στη Θεσσαλονίκη), Ανδρέας Βάγιας (δημοσιογράφος, δημιουργός podcast), Ιωάννα Κοσμοπούλου, Αντιδημάρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας Δήμου Θεσσαλονίκης. Συντονίζει η Δήμητρα Νικολοπούλου (δημοσιογράφος, επικεφαλής Επικοινωνίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά.

Οι συζητήσεις και τα masterclasses του 25ου ΦΝΘ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com