Με τη Βελγίδα Anneleen Lenaerts σολίστ της άρπας και την ελληνίδα μαέστρο Ζωή Τσόκανου…

...εγκαινιάζει η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων τον φετινό κύκλο συναυλιών της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

by Times Newsroom

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων | Ζωή Τσόκανου

  • Anneleen Lenaerts | άρπα
  • Ζωή Τσόκανου | μουσική διεύθυνση
  • Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου | 8:30 μ.μ. | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
  • Συμπαραγωγή | Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων-Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με δύο ξεχωριστές προσκεκλημένες, τη Βελγίδα Anneleen Lenaerts [Αννελέην Λέναρτς], σολίστ της άρπας και κορυφαία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, και την ελληνίδα μαέστρο Ζωή Τσόκανου, εγκαινιάζει η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων τον φετινό κύκλο συναυλιών της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, η καταξιωμένη αρχιμουσικός και καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει με την ΕΛΣΟΝ-Oρχήστρα Νέων in Residence του Μεγάρου τρεις δημοφιλέστατες συνθέσεις, εμπνευσμένες από τη μουσική παράδοση της Ισπανίας: το Ισπανικό καπρίτσιο, έργο 34 του Nikolay Rimsky-Korsakov [Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ], το Κοντσέρτο του Αρανχουέθ του Joaquín Rodrigo [Χοακίν Ροδρίγο] (σε μεταγραφή για άρπα και ορχήστρα του συνθέτη) και τις Σουίτες Κάρμεν αρ. 1 και αρ. 2 του Georges Bizet [Ζωρζ Μπιζέ].

Η συναυλία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων αποτελεί συμπαραγωγή της ΕΛΣΟΝ και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Πολλά σπουδαία έργα μεγάλων συνθετών είναι εμπνευσμένα από την ισπανική μουσική παράδοση και έχουν αγαπηθεί από το μουσικό κοινό όλης της υφηλίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η θρυλική όπερα Κάρμεν του Georges Bizet, την οποία ο ίδιος ο γάλλος συνθέτης επεξεργάστηκε και διαμόρφωσε από το υλικό της ορχηστρικές σουίτες. Εξίσου αγαπητά έργα είναι το γοητευτικό Ισπανικό καπρίτσιο του Nikolay RimskyKorsakov και το αιθέριο Κοντσέρτο του Αρανχουέθ του Joaquín Rodrigo.

Η Anneleen Lenaerts

είναι μία από τις σημαντικότερες σολίστ της άρπας διεθνώς. Τον Δεκέμβριο του 2010 διορίστηκε κορυφαία αρπίστα της Φιλαρμονικής της Βιέννης.

Έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, με τη Συμφωνική της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, την Ορχήστρα Μοτσαρτέουμ, την Ορχήστρα Μπρούκνερ του Λιντς, την Ορχήστρα Δωματίου της Φιλαδέλφειας, την Ορχήστρα της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Πολωνίας, τη Φιλαρμονική των Βρυξελλών και με την Εθνική Ορχήστρα του Βελγίου.

Έχει κάνει σόλο ντεμπούτο σε φημισμένες αίθουσες –Wigmore Hall του Λονδίνου, Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, Philharmonie του Βερολίνου, Salle Gaveau στο Παρίσι, Großes Festspielhaus του Σάλτσμπουργκ, Bozar των Βρυξελλών– καθώς και σε φημισμένες καλλιτεχνικές διοργανώσεις, όπως τα Μουσικά Φεστιβάλ της περιοχής Rheingau, της Δρέσδης, του Λόκενχαους, του Μόριτσμπουργκ και του Άσπεν. Οι σολιστικές εμφανίσεις της έχουν καταγραφεί από κορυφαίους ευρωπαϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (BBC 3, France Musique, Deutschlandfunk κ.ά.).

Την καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023, η Αννελέην Λέναρτς έχει προγραμματίσει εμφανίσεις σε πολλές χώρες (Βέλγιο, Αυστρία, Τουρκία, Ελβετία, Κολομβία, Γερμανία, Βρετανία) αλλά και συναυλίες με διακεκριμένους μουσικούς, όπως ο σολίστ του μαντολίνου Avi Avital, ο σόλο φλαουτίστας της Φιλαρμονικής του Βερολίνου Emmanuel Pahud, η τσελίστα Julia Hagen και η σοπράνο Christiane Karg.

Έχει υπογράψει αποκλειστικό συμβόλαιο με την Warner Classics. Τον Νοέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε το CD της με τίτλο «Vienna Stories», το οποίο ηχογράφησε με μέλη της Φιλαρμονικής της Βιέννης, ένας μουσικός φόρος τιμής της Αννελέην Λέναρτς στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου η όπερα και η συμφωνική μουσική αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής.

Η Αννελέην Λέναρτς, ήδη από πολύ νεαρή ηλικία, άρχισε να κερδίζει βραβεία σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς. Μελέτησε άρπα, αρμονία, αντίστιξη και φούγκα στα Ωδεία των Βρυξελλών και του Παρισιού. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ (Ολλανδία) και είναι μέλος του πανεπιστημιακού προσωπικού της Μουσικής Σχολής και του Φεστιβάλ του Άσπεν (ΗΠΑ).

Η αρχιμουσικός Ζωή Τσόκανου, …

με πολλές επιτυχημένες διεθνείς συνεργασίες στο ενεργητικό της τόσο στην όπερα, όσο και στη συμφωνική μουσική, είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία ενός μεγάλου μουσικού οργανισμού στην Ελλάδα. Από το 2017 είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Την επόμενη σεζόν θα εμφανιστεί στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, την Εθνική Όπερα της Νορβηγίας και σε άλλα λυρικά θέατρα, ενώ θα διευθύνει την Ορχήστρα Δωματίου της Γενεύης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαρκελώνης και άλλα μουσικά σύνολα. Οι πρόσφατες σημαντικές εμφανίσεις της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Ακαδημία Κάραγιαν της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου και το Grand Théâtre της Γενεύης. Επίσης, ξεχωρίζουν οι συνεργασίες της με τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Ντίσελντορφ, της Λιλ, της Μαδρίτης και της Σόφιας καθώς και με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Υπήρξε μόνιμη αρχιμουσικός στην Όπερα της Ερφούρτης, μόνιμη φιλοξενούμενη αρχιμουσικός στη Συμφωνική Ορχήστρα της Δυτικής Βοημίας καθώς και μουσική διευθύντρια του Οργανισμού Μουσικού Θεάτρου της Αρόζα στο ομώνυμο ελβετικό φεστιβάλ.

Έχει διευθύνει πληθώρα από όπερες, όπως «Ριγκολέττο», «Τροβατόρε», «Μάκβεθ», «Οθέλλο», «Σιμόν Μποκκανέγκρα», «Τόσκα», «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ», «Καβαλλερία Ρουστικάνα», «Μαγικό αυλό», «Ντον Τζοβάννι», «Φάουστ» και πολλές άλλες.

Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στα Φεστιβάλ της Λουκέρνης, «Σούμαν» στο Ντίσελντορφ, Αθηνών και αλλού, και συνεργάζεται με σολίστ, όπως οι Gil Shaham, Thomas Hampson, Marlis Petersen, Daniel Müller-Schott, Julianna Avdeeva, Daniel Lozakovich, Alena Baeva.

Εργαστήρια και δράσεις με αφορμή το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Mentoring Workshops για εφήβους από 12 ετών

Τα εργαστήρια συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης (Mentoring Workshops) του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών προσφέρουν μια συναρπαστική ευκαιρία πρακτικής εξερεύνησης και πειραματισμού σε εφήβους που σπουδάζουν μουσική ή χορό και θα ήθελαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτές τις τέχνες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους συντελεστές μιας παράστασης ή μιας συναυλίας, να παρακολουθήσουν πρόβα τους, βιώνοντας τον παλμό και τις προκλήσεις μιας επαγγελματικής εκτέλεσης σε πραγματικό χρόνο.

Έτσι, στο πλαίσιο των Mentoring Workshops, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου (12:00-13:30) διοργανώνεται εργαστήριο για την ορχηστρική μουσική με την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων υπό την καθοδήγηση της μαέστρου Ζωής Τσόκανου.

Κόστος συμμετοχής στο εργαστήριο: 12

Πληροφορίες-δήλωση συμμετοχής με τηλεφωνική κράτηση: 210 72 82 348 & 363

(Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00)

Τιμές εισιτηρίων

6 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 8 €

12 € 15 € 18 € 22 € 25 €

Διάρκεια

1 ώρα και 36 λεπτά (με διάλειμμα)

Eισιτήρια

210 72 82 333

megaron.gr

Πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή