Ανδρέας Πιμπίσιης
Ο Ουνάλ Ουστέλ (λεγόμενος «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος) διαμήνυσε ότι θα δοθεί άδεια λειτουργίας ξενοδοχείων στην κλειστή περιοχή του Βαρωσιού. Η εφημερίδα Γενί Μπακίς (πηγή ΓΤΠ) είχε γράψει ότι θα δοθεί σε Τουρκοκύπριο επιχειρηματία άδεια επιδιόρθωσης και λειτουργίας των ξενοδοχείων που αγόρασε στο κλειστό Βαρώσι κατόπιν συμφωνίας με τους ιδιοκτήτες τους.
Η κίνηση αυτή της τουρκοκυπριακής πλευράς με αναφορά στην Αμμόχωστο δεν θεωρείται τυχαία. Επιλέγηκε το Βαρώσι, ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Ελληνοκύπριους και για το οποίο εγείρονται συνεχώς έντονες αντιδράσεις κάθε φορά που η τουρκοκυπριακή πλευ8ρά κάνει κάποια κίνηση. Παράλληλα δεν αποκλείεται να το κατοχικό καθεστώς να χρησιμοποιήσει το Βαρώσι ως μοχλό πίεσης προκειμένου να σταματήσουν οι διώξεις από πλευράς αρχών της Δημοκρατίας σε βάρος των σφετεριστών.
Ο Ουστέλ έσπευσε να δηλώσει πως για περαιτέρω προώθηση του τουρισμού, άρχισαν τις απαραίτητες εργασίες για να δοθεί άδεια να επιδιορθώσει και λειτουργήσει τα ξενοδοχεία που αγόρασε στο κλειστό Βαρώσι ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας
Είπε ότι από την ημέρα που άνοιξε το κλειστό Βαρώσι δέχτηκε εκατομμύρια επισκέπτες και πρόσθεσε ότι στο εξής θα προσφέρεται και η ευκαιρία διανυκτέρευσης στους τουρίστες. Σημειώνοντας ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2024, ο αριθμός των επισκεπτών του Βαρωσιού έφτασε τα δύο εκατομμύρια, πρόσθεσε ότι μετά το άνοιγμα των ξενοδοχείων, θα ζωντανέψει πιο πολύ η περιοχή και αυτός ο αριθμός θα τριπλασιαστεί.
«Δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια πλέον στην πρόκληση οικονομικών δυσκολιών στους επιχειρηματίες και τους πολίτες μας από την ελληνοκυπριακή διοίκηση», υποστήριξε λέγοντας ότι θα αναπτυχθεί πιο πολύ η οικονομία και ο τομέας του τουρισμού.
Σημειώνοντας ότι έκαναν μεγάλη αίσθηση στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου τα ακίνητα που αγόρασε ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας από τους ιδιοκτήτες τους με πωλητήρια συμφωνία, ο Ουστέλ υποστήριξε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» προειδοποίησε τους πολίτες της να μην πουλήσουν τα ακίνητά τους και πάλι επέδειξε υστεροβουλία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα και προβαίνουμε στις ενέργειες που μπορούμε να προβούμε, στις διπλωματικές ενέργειες στις οποίες μπορούμε να προβούμε. Παρακολουθούμε και εμείς τις αντιδράσεις ως προς την απόφαση μιας ιδιωτικής εταιρείας. Εμείς ό,τι πράττουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία είναι με γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Δημοκρατίας».
Για τη Λευκωσία η προσοχή στρέφεται πλέον στα επόμενα δύο σημαντικά ραντεβού: Το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στις Βρυξέλλες η παρουσία Χακάν Φιντάν θα καταδείξει ποιες είναι οι προθέσεις της Άγκυρας στα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό, ενώ στη Νέα Υόρκη ζητούμενο παραμένει η πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στο Γενικό Γραμματέα και τους δύο ηγέτες.
Ο Κ. Λετυμπιώτης αναφερόμενος στο άτυπο ΣΕΥ της ερχόμενη εβδομάδας ανέφερε πως «η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αποτελεί μια ευκαρία να διαπιστωθεί η στάση της Τουρκίας, η πραγματική στάση και οι προθέσεις της Τουρκίας έναντι της ευρωπαϊκής της πορείας, αλλά και των κινήσεων που είναι διατεθειμένη να αναλάβει».
Προχώρησε λέγοντας πως εάν πραγματικά ενδιαφέρεται η Τουρκία για αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση (του τουρκικού ΥΠΕΞ), τότε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου, στη βάση των οποίων καθορίζεται η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και η σαφής διασύνδεση αυτής με την πρόοδο στο Κυπριακό, είναι εκεί και μπορούν να αξιοποιηθούν.
Στο μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση της Ομάδας Κυπριακού η οποία ενεργοποιείται ενόψει της νέας κινητικότητας στο Κυπριακό. Η πρώτη συνάντηση που έγινε υπό τον Μενέλαο Μενελάου είχε καθαρά οργανωτικό χαρακτήρα και σ’ αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων.
Ο Κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι τα μέλη της ομάδας θα τύχουν και ενημέρωσης, ανέφερε, και υπενθύμισε πως στις 13 Σεπτεμβρίου συνέρχεται και το Εθνικό Συμβούλιο που θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά κυρίως να γίνει ανταλλαγή απόψεων ενόψει και της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: www.philenews.com