Μεσανατολικό: Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή που «θα βάλει τέλος στον διχασμό»

Οι αναλυτές κρίνουν ότι αυτό δεν είναι καθησυχαστικό γεγονός και στερείται σοβαρότητας

by Times Newsroom

Οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί ηγέτες αποφάσισαν σήμερα να συγκροτήσουν μια επιτροπή στόχος της οποίας θα είναι να βάλει τέλος στον διχασμό των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, που διαρκεί ήδη 17 χρόνια, μια απόφαση ωστόσο που οι αναλυτές κρίνουν ότι «στερείται σοβαρότητας».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο ηγέτης της Φάταχ, και ο αρχηγός τη Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ο Ισμαήλ Χανίγια, ταξίδεψαν και οι δύο στο Ελ Αλαμέιν την Αιγύπτου για αυτή τη σύνοδο. Εκεί βρέθηκαν και οι επικεφαλής σχεδόν όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων για να συζητήσουν το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος, σε μια περίοδο που στο Ισραήλ έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση η δεξιότερη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας. Μόνο ο Ισλαμικός Τζιχάντ και δύο μικρότερα κόμματα δεν συμμετείχαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις “πολιτικές συλλήψεις” Παλαιστινίων από την Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς, που εδρεύει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο Χανίγια, το ισλαμιστικό κίνημα του οποίου διοικεί την αποκλεισμένη Γάζα, επέκρινε τον πολιτικό αντίπαλό του: πρέπει, είπε, να τερματιστεί “η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ και να σταματήσουν οι πολιτικές συλλήψεις στη Δυτική Όχθη.

Ο Αμπάς, που σπανίως συναντάται με τον Χανίγια, κατήγγειλε τις αιματηρές συγκρούσεις του 2007, μετά τις εκλογές του 2006 τις οποίες κέρδισε η Χαμάς όμως το αποτέλεσμά τους δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ούτε από τη Φάταχ ούτε από τη διεθνή κοινότητα. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα ο διχασμός (…) πρέπει να σταματήσει αμέσως, είπε ο Αμπάς. Πρέπει να επιστρέψουμε στο ένα κράτος, ένα σύστημα, έναν νόμο, έναν νόμιμο στρατό, επέμεινε. Για τον λόγο αυτό, είπε στο τέλος της συνόδου ότι πρέπει να σχηματιστεί μια επιτροπή για να συνεχιστεί ο διάλογος (…) για να τελειώνουμε με τον διχασμό και να επιτύχουμε την εθνική παλαιστινιακή ενότητα. Πρόσθεσε ότι ελπίζει προσεχώς να διεξαχθεί στην Αίγυπτο άλλη μια σύνοδος για να ανακοινωθεί το τέλος του διχασμού.

Ο Μουχαϊμέρ Άμπου Σάαντα, ένας πολιτολόγος από τη Γάζα, σχολίασε ότι η συγκρότηση μιας επιτροπής δεν είναι καθησυχαστικό γεγονός και δείχνει ότι οι συμμετέχοντες στερούνται σοβαρότητας.

Αν θέλετε να σκοτώσετε κάτι, σχηματίστηκε μια επιτροπή, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η συγκρότηση επιτροπής δεν βάζει τέλος στον διχασμό και δεν ορίζει ημερομηνία για τις εκλογές. Απέναντι σε μια ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση, οι (παλαιστινιακές) παρατάξεις δεν πήραν συγκεκριμένα μέτρα, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, στη Γάζα μερικές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωναν ζητώντας το τέλος του διχασμού. Άλλοι, στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σχολίαζαν ότι η επιλογή του Ελ Αλαμέιν για τη σύνοδο αυτή δεν ήταν τυχαία. Το όνομα της πόλης σημαίνει στα αραβικά οι δυο σημαίες. Αυτό δείχνει ότι η Φάταχ και η Χαμάς έχουν η καθεμιά τους διαφορετικό λάβαρο, ειρωνεύτηκε ένας χρήστης.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών που μέχρι σήμερα αναβάλλονται διαρκώς. Κατά την έναρξη της συνόδου ο Χανίγια είπε ότι πρέπει να αναδειχθεί ένα νέο κοινοβούλιο, στο οποίο να εκπροσωπούνται όλοι, με βάση το αποτέλεσμα ελεύθερων, δημοκρατικών εκλογών.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com