Μεξικό: Σχεδόν τετραπλασιάστηκαν οι εξαφανίσεις μεταναστών το 2021

Υπάρχουν περιοχές όπου καρτέλ των ναρκωτικών στήνουν καρτέρι για να εντάξουν μετανάστες στις τάξεις τους

by Times Newsroom

Οι εξαφανίσεις μεταναστών που δηλώνονται στις μεξικανικές αρχές αυξήθηκαν αλματωδώς – σχεδόν τετραπλασιάστηκαν – το 2021 σε σύγκριση με το 2020, ενώ ο μεξικανικός κρατικός μηχανισμός δυσκολεύεται να περιορίσει τις ροές παράτυπων μεταναστών από κράτη της κεντρικής Αμερικής που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ μέσω Μεξικού, αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη (11/5).

Ο αριθμός των αλλοδαπών που δηλώθηκε πως αγνοούνται αυξήθηκε κατά 292%, στις 349 περιπτώσεις από 89, διευκρινίζεται στην έκθεση, που παρουσίασε το Πρόγραμμα Αναζήτησης Αγνοουμένων Μεταναστών των Ιησουιτών της εκκλησιαστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Servicio Jesuita a Migrantes México (SJM).

Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες διέρχονται από το Μεξικό κάθε χρόνο, με την ελπίδα να φθάσουν στις ΗΠΑ. Πολλοί πέφτουν θύματα φόνων, απαγωγών ή άλλων εγκλημάτων.

«Υπάρχουν περιοχές όπου καρτέλ των ναρκωτικών στήνουν καρτέρι για να εντάξουν μετανάστες στις τάξεις τους», τόνισε ο Λουίς Μάσιας, διευθυντής της SJM.

Κατά τη ΜΚΟ, οι εξαφανισθέντες το 2021 ήταν κυρίως υπήκοοι Ονδούρας, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλας, Κούβας, Ισημερινού και Βενεζουέλας. Το 44% ήταν από 18 ως 29 ετών· το 42% από 30 ως 59· ενώ το 14% κάτω των 17.

Η μεξικανική υπηρεσία μετανάστευσης (Instituto Nacional de Migración, INM) δεν απάντησε αμέσως όταν της ζήτησε να σχολιάσει την έκθεση το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Από τους ανθρώπους που αναφέρθηκε πως αγνοούνταν αλλά αργότερα εντοπίστηκαν, η SJM επισήμανε πως το 75% βρέθηκε σε κέντρο προσωρινής κράτησης ή προσωρινό κατάλυμα.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως μεγάλο μέρος των εξαφανίσεων μεταναστών δεν αναφέρεται στις αρχές, πρόβλημα που επιδεινώνει η έλλειψη δημόσιας πληροφόρησης από τις κρατικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

«Οι πολιτικές που έχουν σκοπό την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών αύξησαν τις περιπτώσεις μεταναστών (οι οποίοι) δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με συγγενείς τους και κατά συνέπεια ο αριθμός των εξαφανίσεων που καταγγέλλονται αυξήθηκε», εξήγησε ο Αντριάν Εστράδα, συντονιστής του SJM αρμόδιος για τη βοήθεια στους μετανάστες στη μεξικανική πρωτεύουσα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή