Μπέρμποκ: «Σε οριακό σημείο η κατάσταση στη Μ. Ανατολή» – Υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων, κατά της κατάπαυσης του πυρός

Σε «οριακό σημείο» βρίσκεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μετά τη νέα διήμερη επίσκεψή της στην περιοχή και έκανε λόγο για «το απόλυτο δίλημμα». Τάχθηκε δε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» και απέρριψε την κατάπαυση του πυρός.

by Times Newsroom

Πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε ότι «τα ρήγματα έχουν γίνει ακόμη πιο βαθιά» μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ μπορεί κανείς να αντιληφθεί παντού την απόγνωση – τόσο από την παλαιστινιακή όσο και από την ισραηλινή πλευρά. «Η κατάσταση είναι το απόλυτο δίλημμα, για το οποίο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», τόνισε η υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι δομές της τρομοκρατίας στη Γάζα πρέπει να εκλείψουν μια για πάντα» και μοναδική προοπτική είναι η λύση των δύο κρατών.

Η κυρία Μπέρμποκ τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων», προκειμένου, όπως είπε, «να σωθούν ανθρώπινες ζωές», ενώ παραδέχθηκε ότι «σημειώνουμε πρόοδο μόνο με πολύ μικρά βήματα» και εξέφρασε την κατανόησή της για τη θέση της Γαλλίας και του ΟΗΕ υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός. «Οι παρορμήσεις όμως δεν αρκούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους, να εγγυηθούν πραγματικά την ασφάλεια και την ειρήνη. Το θέμα είναι πώς θα εγγυηθεί κανείς την ασφάλεια του Ισραήλ και τι θα συμβεί με τους περισσότερους από 200 ομήρους που κρατά η Χαμάς», πρόσθεσε.

Χθες, Κυριακή, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάχθηκε επίσης κατά της κατάπαυσης του πυρός, καθώς, όπως είπε, «θα την εκμεταλλευόταν η Χαμάς και θα αποκτούσε νέα όπλα προκειμένου να επιτεθεί στο Ισραήλ». Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό, σημείωσε και τάχθηκε επίσης υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» ώστε να εγκαταλείψουν την Λωρίδα της Γάζας οι ξένοι υπήκοοι και να φθάσει στην περιοχή η ανθρωπιστική βοήθεια. «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και θεωρώ ότι συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα, η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις από εβραίους εποίκους εναντίον παλαιστινιακού πληθυσμού στη Δυτική Όχθη», επανέλαβε ο καγκελάριος και επανέφερε την πρόταση για λύση δύο κρατών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com