Ναυάγιο στα Κύθηρα: Έπαιρνε εντολές από κύκλωμα με έδρα την Τουρκία ο 26χρονος διακινητής που συνελήφθη

Η εγκληματική οργάνωση φέρεται να εισέπραξε 9.000 - 10.000 ευρώ για την μεταφορά των μεταναστών

by Times Newsroom

Μέλος κυκλώματος με έδρα στην Τουρκία ήταν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, ο 26χρονος Σύρος διακινητής που συνελήφθη μετά το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Κύθηρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 μετανάστες, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών επιβαινόντων σε ιστιοφόρο σκάφος, στην θαλάσσια περιοχή του λιμένα Διακοφτίου ν. Κυθήρων, που ξεκίνησε από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή την 05.10.2022, με τη διάσωση συνολικά 80 ατόμων και την ανάσυρση συνολικά 08 σορών, προέκυψε ότι κατά την προανακριτική διαδικασία που διενεργήθηκε από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κυθήρων, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) προέκυψε η εμπλοκή ενός 26χρονου αλλοδαπού διακινητή, συριακής υπηκοότητας, που επέβαινε στο ιστιοφόρο σκάφος, ο οποίος και συνελήφθη για παραβάσεις των άρθρων 187 ΠΚ (εγκληματική οργάνωση), 83 Ν. 3386/05 (παράνομη είσοδος), 29 Ν.4251/14 (διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών χωρίς να υποβληθούν στον προβλεπόμενο έλεγχο), 30 Ν.4251/14 (υποχρεώσεις μεταφορέων-κυρώσεις), 306 Π.Κ. (έκθεση ζωής σε κίνδυνο), 302 Π.Κ. (ανθρωποκτονία εξ αμελείας) και 277 Π.Κ. (πρόκληση ναυαγίου).

Συγκεκριμένα ο ανωτέρω συλληφθείς αλλοδαπός δρούσε από κοινού με έτερο διακινητή-χειριστή υπήκοο Αιγύπτου, ο οποίος αγνοείται μετά το ναυάγιο, και κατόπιν εντολών από έτερους διακινητές με αρχηγικό ρόλο διαμένοντες στην Τουρκία. Ανωτέρω εγκληματική οργάνωση φέρεται να εισέπραξε το ποσό των 9.000 – 10.000 ευρώ για τη μεταφορά των μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στην Ιταλία.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) αναλύει και επεξεργάζεται σε βάθος τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων, τόσο στη Χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή