Νετανιάχου: Τα υψώματα του Αλί αλ Τάχερ δεν αποτελούν πλέον απειλή για το Ισραήλ – Έγινε εκκαθάριση από μέλη της Χεζμπολάχ

by Times Newsroom

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη (3/9), ότι ο ισραηλινός στρατός «εξουδετέρωσε πολλούς ενόπλους» στα υψώματα Αλί αλ Τάχερ, τα οποία αποτελούν στρατηγικό σημείο στον νότιο Λίβανο και διαθέτουν υπόγειες υποδομές που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι τα υψώματα «δεν αποτελούν πλέον απειλή» για το Ισραήλ, αφού ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε επιχειρήσεις «εκκαθάρισης δύο υπόγειων υποδομών της Χεζμπολάχ» στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι δυνάμεις του εργάζονται τώρα για την πλήρη εξουδετέρωσή τους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις αυτές κατασκευάστηκαν σε διάστημα περίπου 20 ετών, με το Ιράν να έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και τον σχεδιασμό τους. Πρόσθεσε ότι δυνάμεις της 36ης Μεραρχίας επιχειρούσαν στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες και κατάφεραν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να αποκτήσουν επιχειρησιακό έλεγχο των υψωμάτων τόσο στην επιφάνεια όσο και υπόγεια.

Επιπλέον, ο στρατός υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του «εκκαθάρισαν την περιοχή από μέλη της Χεζμπολάχ» που βρίσκονταν εκεί, με ορισμένους να σκοτώνονται και άλλους να διαφεύγουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στις υπόγειες εγκαταστάσεις εντοπίστηκαν κέντρα διοίκησης, αποθήκες όπλων, ηλεκτρογεννήτριες, χώροι διαμονής, λουτρά και κουζίνα. Όπως αναφέρθηκε, οι υποδομές αυτές επέτρεπαν στα μέλη της Χεζμπολάχ να παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτω από το έδαφος και να διεξάγουν από εκεί πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο στρατός ισχυρίστηκε επίσης ότι από τις σήραγγες είχαν σχεδιαστεί επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και των δυνάμεών του, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες επιχειρήσεις εξουδετέρωσαν την ικανότητα πραγματοποίησης περαιτέρω επιθέσεων από τα συγκεκριμένα σημεία.

Διευκρίνισε ότι οι εργασίες εξουδετέρωσης των σηράγγων συνεχίζονται και ότι οι δυνάμεις θα αναπτυχθούν εκ νέου μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, προκειμένου να εκτελέσουν αμυντικές επιχειρήσεις σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μαχητές της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ είχαν οχυρωθεί στην περιοχή εδώ και εβδομάδες, ενώ επανειλημμένα σημειώνονταν συγκρούσεις στα υψώματα.

Λιβανικές πηγές ασφαλείας εκτιμούν ότι η Χεζμπολάχ έχει δημιουργήσει υπόγειο κέντρο διοίκησης και αποθήκες όπλων στον λόφο Αλί αλ Τάχερ, ο οποίος δεσπόζει στο νοτιοανατολικό τμήμα του Λιβάνου και έχει μετατραπεί σε ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης, σύμφωνα με το Reuters.

Τα υψώματα Αλί αλ Τάχερ, κοντά στη Ναμπατίγια, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική τοποθεσία λόγω της δεσπόζουσας θέσης τους, η οποία προσφέρει εποπτεία σε μεγάλα τμήματα της ευρύτερης περιοχής.

Η περιοχή αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και υπήρξε στόχος ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον νότιο Λίβανο τους τελευταίους μήνες.

Για χρόνια αποτελούσε βασικό επιχειρησιακό και επιρροής κέντρο της Χεζμπολάχ, γεγονός που την καθιστούσε επανειλημμένα εστία έντασης στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Παρά την εκεχειρία που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να δραστηριοποιείται γύρω από τον λόφο και ότι εξαπέλυσε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα παγιδευμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στην περιοχή εναντίον ισραηλινών δυνάμεων.

Τον Ιούλιο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή εναντίον μαχητή της Χεζμπολάχ κοντά σε είσοδο που οδηγεί σε υπόγεια εγκατάσταση στον λόφο Αλί αλ Τάχερ και δεσμεύτηκε να μην επιτρέψει στην οργάνωση να δραστηριοποιείται στην περιοχή ή να αποτελεί απειλή για τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: Al Arabiya, ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή