Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ξεκινά σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, με την Ινδία να επιδιώκει να καλλιεργήσει την παραδοσιακή της συμμαχία με τη Μόσχα και να συνεχίσει την πολιτική της αυτονομίας στη διεθνή σκηνή.

by Times Newsroom

«Ανυπομονώ να επανακαθορίσω τη διμερή μας σχέση με τον φίλο μου Βλαντίμιρ Πούτιν και να μοιραστούμε τις απόψεις μας πάνω σε πολλά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα», δήλωσε ο Μόντι σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Ινδός πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα στη Μόσχα για μια διήμερη επίσημη επίσκεψη. Μόντι και Πούτιν θα συναντηθούν ανεπίσημα το βράδυ και θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν «πάνω σε μια ελεύθερη ατζέντα», εξήγησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο είχε διευκρινίσει ότι οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν «για την ανάπτυξη των παραδοσιακά φιλικών ρωσοϊνδικών σχέσεων καθώς και για τη διεθνή ατζέντα».

Η Ρωσία είναι ο βασικός πάροχος όπλων και πετρελαίου της Ινδίας, παρά το γεγονός ότι η αντιπαράθεσή της με τη Δύση και η προσέγγισή της προς την Κίνα επηρέασαν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι καλλιέργησαν τα τελευταία χρόνια τους δεσμούς τους με την Ινδία, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, ασκώντας παράλληλα πίεση στο Νέο Δελχί θα απομακρυνθεί από τη Μόσχα.

Ωστόσο το Νέο Δελχί αρνείται να καταδικάσει ξεκάθαρα τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Παράλληλα όμως, η υπέρμαχος του πολυπολικού κόσμου Ινδία εξακολουθεί να αναπτύσσει την αμυντική συνεργασία της με τις ΗΠΑ.

Η προηγούμενη επίσκεψη του Μόντι στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε το 2019. Δύο χρόνια αργότερα υποδέχθηκε τον Πούτιν στο Νέο Δελχί.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Ουζμπεκιστάν, στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Μόσχα και Νέο Δελχί έχουν στενές σχέσεις μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Για καιρό η Ρωσία ήταν ο βασικός προμηθευτής όπλων της Ινδίας, όμως τα τελευταία χρόνια οι εισαγωγές ρωσικών όπλων έχουν περιοριστεί, αναγκάζοντας το Νέο Δελχί να στραφεί σε άλλες χώρες.

Εξάλλου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, η Ινδία αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου σε χαμηλή τιμή.

Παρ’ όλα αυτά παραμένουν κάποια θέματα που προκαλούν τριβή: για παράδειγμα η Ινδία αντιμετωπίζει με καχυποψία την προσέγγιση της Ρωσίας με την Κίνα.

Μετά τη Μόσχα ο Μόντι θα μεταβεί στη Βιέννη, για την πρώτη επίσκεψη Ινδού ηγέτη στην αυστριακή πρωτεύουσα από το 1983.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com