Ο Καναδάς έβαλε τους Φρουρούς της Επανάστασης στη λίστα με τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις

Η Οτάβα θεωρεί πως η Τεχεράνη έχει επιδείξει «περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

by Times Newsroom

Στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριέλαβε από χθες η κυβέρνηση του Καναδά τον ιρανικό στρατό με την ονομασία Φρουροί της Επανάστασης.

«Η κυβέρνησή μας αποφάσισε να συμπεριλάβει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στη λίστα των τρομοκρατικών οντοτήτων, βάσει του ποινικού κώδικα», ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ντόμινικ Λεμπλάν.

Η Οτάβα θεωρεί πως η Τεχεράνη έχει επιδείξει «περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «επιθυμία να αποσταθεροποιήσει τη διεθνή τάξη».

Κατόπιν της συγκεκριμένης απόφασης, ο Καναδάς μπορεί πλέον να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία και να ασκήσει δίωξη σε βάρος μελών του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο βρίσκεται επίσης στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ από το 2019.

Η λίστα του Καναδά με τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος, την Μπόκο Χαράμ, τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Ταλιμπάν. Η Δύναμη Κοντς, βραχίονας των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν ήδη στη συγκεκριμένη λίστα.

Ο Καναδάς είναι μεταξύ των χωρών που έχουν προσφύγει κατά του Ιράν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητώντας να λογοδοτήσει η Τεχεράνη για την κατάρριψη ουκρανικού Boeing το 2020 και να καταβάλει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων.

Επιπροσθέτως, μετά το κύμα διαδηλώσεων που πυροδότησε στο Ιράν ο θάνατος της Μαχσά Αμινί το 2022, η Οτάβα απαγόρευσε την είσοδο στον Καναδά σε περίπου 10.000 ιρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μελών του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com