«Όχι» στην πρόταση της Νότιας Κορέας για παροχή βοήθειας με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση είπε η Πιονγκγιάνγκ

«Κανείς δεν ανταλλάσσει το μέλλον του με καλαμποκογκοφρέτες» λέει η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν

by Times Newsroom

Την πρόταση της Νότιας Κορέας για οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση απέρριψε την Παρασκευή (19/8) η ισχυρή αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτηρίζοντάς το «προκλητικό σχέδιο».

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ – γελ πρότεινε αυτή την εβδομάδα στην Πιονγκγιάνγκ σχέδιο βοήθειας στους τομείς των τροφίμων, της ενέργειας και των υποδομών με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ήταν πολύ μικρές οι πιθανότητες η Βόρεια Κορέα να δεχθεί αυτή την πρόταση, την οποία είχε διατυπώσει πρώτη φορά ο Γιουν τον Μάιο στην ομιλία του όταν ορκίστηκε πρόεδρος, καθώς η Πιόνγκγιανγκ τονίζει εδώ και καιρό ότι δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο.

«Θα ήταν καλύτερο για την εικόνα του να κλείσει το στόμα του αντί να λέει ανοησίες, μιας και δεν είχε τίποτα καλύτερο να πει», σχολίασε η Κιμ Γιο Γιονγκ σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

«Όταν σκεφτόμαστε ότι το σχέδιο για τη σύναψη μιας “οικονομικής συνεργασίας” ενάντια στην τιμή μας, στα πυρηνικά μας όπλα αποτελεί το μεγάλο όνειρο, την ελπίδα και το σχέδιο του Γιουν κατανοούμε ότι είναι πραγματικά αφελής και ανόητος», πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κιμ Γιο Γιόνγκ κατηγορήσει τη Νότια Κορέα ότι ανακυκλώνει προτάσεις που έχουν ήδη απορριφθεί

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα καθίσουμε απέναντί του», πρόσθεσε η Κιμ Γιο Γιόνγκ, προτού κατηγορήσει τη Νότια Κορέα ότι ανακυκλώνει προτάσεις που έχει ήδη απορρίψει η Βόρεια Κορέα.

«Κανείς δεν ανταλλάσσει το μέλλον του με καλαμποκογκοφρέτες», υπογράμμισε η ίδια.

Το γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» για τις «προσβλητικές» δηλώσεις της Κιμ Γιο Γιονγκ, αλλά πρόσθεσε ότι η πρόταση της Σεούλ εξακολουθεί να ισχύει.

«Αυτή η στάση της Βόρειας Κορέας δεν συμβάλλει στην ειρήνη ούτε στην ευημερία της κορεατικής χερσονήσου, αλλά ούτε στο δικό της μέλλον. Αυξάνει απλώς την απομόνωσή της στη διεθνή σκηνή», σχολίασε το γραφείο του Γιουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Πιονγκγιάνγκ απείλησε ότι θα προχωρήσει σε «αντίποινα» εναντίον της Σεούλ, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για την πρόσφατη έξαρση της covid-19 στο έδαφός της.

Τον Ιούλιο ο Κιμ είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να αναπτύξει» την πυρηνική, αποτρεπτική της δύναμη σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Εξάλλου την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους κρουζ.

Σύμφωνα με τον Τσέονγκ Σέονγκ- τσανγκ, διευθυντή του κέντρου βορειοκορεατικών σπουδών του ινστιτούτου Sejong, οι δηλώσεις της Κιμ Γιο Γιονγκ «επαναβεβαιώνουν ξεκάθαρα» ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Κατά συνέπεια η πολιτική της κυβέρνησης Γιουν αναπόφευκτα θα χρειαστεί «να αναδιαρθρωθεί θεμελιωδώς».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com