«Οι μεταφορές συνεχίζονται σήμερα. Θα συνεχιστούν το σαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν όλες τις μέρες για όσο καιρό υπάρχει ανάγκη», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Τώρα έχουμε δύο συνοριακά περάσματα, όπως γνωρίζετε, το Μπαμπ αλ Χάουα και το Μπαμπ αλ Σαλάμ, αναμένουμε ένα τρίτο, όπως επίσης έχει ήδη γίνει γνωστό», πρόσθεσε ο Λέρκε.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν έχει περάσει βοήθεια από το συνοριακό πέρασμα αλ Ράι, για την επαναλειτουργία του οποίου έχει δώσει άδεια ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Δεν έχω δει καμία διέλευση μέχρι στιγμής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν, αλλά (το πέρασμα) είναι πιο απομακρυσμένο από το επιχειρησιακό κέντρο και τον μηχανισμό εποπτείας του ΟΗΕ ο οποίος επιβλέπει όλη τη βοήθεια που φτάνει», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.
«Η βοήθεια –που προέρχεται από έξι υπηρεσίες του ΟΗΕ– περιλαμβάνει μέχρι στιγμής σκηνές, μη βρώσιμα αντικείμενα, όπως στρώματα και κουβέρτες, χειμωνιάτικα ρούχα, κιτ ελέγχου για τη χολέρα, βασικά φάρμακα και τρόφιμα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα», επεσήμανε ο Λέρκε.
Ένδεκα ημέρες μετά τον σεισμό, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε 43.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, η κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία, που ελέγχεται από τους αντάρτες, παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της βραδύτητας με την οποία φτάνει η βοήθεια στην περιοχή που έχει ήδη καταστραφεί έπειτα από 12 χρόνια πολέμου.
Πριν τον σεισμό σχεδόν όλη η κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια για τα τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής περνούσε από το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.
Ωστόσο οι διελεύσεις από εκεί ανεστάλησαν προσωρινά λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός. Χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες μέχρις ότου μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι το πέρασμα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Δαμασκός έδωσε άδεια στον ΟΗΕ να ανοίξει δύο άλλα συνοριακά περάσματα προκειμένου να περάσει περισσότερη βοήθεια.