Οι Γερμανοί στην Αθήνα

by Times Newsroom

Στις 8.25 το πρωί τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα. Τετραμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τον υποστράτηγο X. Καβράκο, στρατιωτικό διοικητή Αττικοβοιωτίας, τον Κωνσταντίνο Πεζόπουλο, νομάρχη Αττικοβοιωτίας, τον Αμβρόσιο Πλυτά, δήμαρχο Αθηναίων, και τον Μιχαήλ Μανούσκο, δήμαρχο Πειραιώς, περίμενε στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας τον Γερμανό διοικητή φον Σέιμπεν, προκειμένου να παραδώσει την πόλη. Από τότε, μέχρι τον Οκτώβριο του 1944, η Καθημερινή, όπως και οι άλλες εφημερίδες, τελεί υπό κατοχική λογοκρισία. Σημαντικά γεγονότα της περιόδου, η πραγματικότητα της κατεχόμενης Ελλάδας και η αντίσταση του ελληνικού λαού στην τριπλή Κατοχή δεν έβρισκαν τη θέση τους στις σελίδες της.

«Τα διάφορα τμήματα εισήλθον διά της λεωφόρου Κηφισιάς εις την πόλιν και εγκατεστάθησαν εις το Δημαρχείον, το τηλεγραφείον, τον ραδιοφωνικόν σταθμόν και τα διάφορα στρατιωτικά καταστήματα. Εν εξ αυτών κατηυθύνθη ήρεμα εις την Ακρόπολιν, όπου περί την 8.45′ υψώθη πρώτον η σημαία με τον Αγκυλωτόν Σταυρόν, κατόπιν δε η Ελληνική παραπλεύρως αυτού. Ολίγον αργότερα, άλλα μηχανοκίνητα τμήματα ύψωσαν την γερμανικήν σημαίαν εις το Δημαρχείον, ομού με την ελληνικήν».

Διαβάστε: Η τριπλή Κατοχή της Ελλάδας, του Νίκου Παπαναστασίου (Η Καθημερινή, 4 Ιουλίου 2010).

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com