Οι New York Times μηνύουν την φον ντερ Λάιεν για τα SMS με τον Μπουρλά της Pfizer

Οι New York Times οδηγούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα δικαστήρια για την αποτυχία του εκτελεστικού οργάνου να δημοσιοποιήσει τα γραπτά μηνύματα μεταξύ της προέδρου του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

by Times Newsroom

Η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει τους δικηγόρους της ΕΕ στο ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες όσον αφορά τις συμφωνίες της ΕΕ για την αγορά εμβολίων COVID-19, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα (13/2), αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες στο διαδίκτυο. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης στο Politico.

Οι New York Times αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση. Το σχετικό δημοσίευμα ανέφερε: «Οι Times υποβάλλουν πολλά αιτήματα για ελευθερία πληροφοριών και διατηρεί ενεργό φάκελο. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτήν τη στιγμή το θέμα αυτής της αγωγής».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.

Η μήνυση ακολουθεί έρευνα του Ιανουαρίου 2022 από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’Ράιλι, η οποία εντόπισε κακοδιαχείριση στις προσπάθειες της Επιτροπής να ανακτήσει αρχικά τα γραπτά μηνύματα, μετά από αίτημα δημόσιας πρόσβασης του δημοσιογράφου του netzpolitik.org, Αλεξάντερ Φάντα. Η έρευνα της Ο’Ράιλι διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο της προέδρου να αναζητήσει τα γραπτά μηνύματα.

Σε απάντηση, η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα, ισχυρίστηκε ότι τα γραπτά μηνύματα μπορεί να έχουν διαγραφεί, λόγω της «μικρής διάρκειας, εφήμερης φύσης τους».

Η γερμανική εφημερίδα Bild κατέθεσε προηγουμένως μια σειρά αγωγών κατά της Επιτροπής, ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων για την COVID-19 που κατασκευάστηκαν από την Pfizer/BioNTech και την AstraZeneca.

Ενώ αρκετές από τις αιτήσεις της απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια, η Bild — η οποία όπως και το Politico ανήκει στον εκδότη Άξελ Σπρίνγκερ — έλαβε ορισμένα έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της αλληλογραφίας μέσω email που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020. Ωστόσο δεν ήρθαν στο φως πληροφορίες για προηγούμενες επαφές της Φον ντερ Λάιεν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Μπουρλά, ως αποτέλεσμα της αγωγής της Bild.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com