Οι Νόμοι Κατρούγκαλου που φτωχοποίησαν βίαια τους συνταξιούχους, ισχύουν ακόμα!

“Θεσμοθέτησε πρωτοφανούς έντασης και βαρβαρότητας, συνδυασμένες νομοθετικές αντισυνταξιοδοτικές παρεμβάσεις”. Ο ίδιος άλλωστε, αναφέρει: “Δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης”.

  • Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ήταν η εποχή που ο Γιώργος Κατρούγκαλος επαίρονταν για το… “έργο” του(!), της ασφαλιστικής μεταρύθμισης, τους περίφημους 21 Νόμους, με τις περικοπές συντάξεων!

Τυχαία συνάντησα, στο κτήριο του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”, στο διάλειμμα συναυλίας, προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που, γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και καθώς ο ίδιος με ρώτησε, τι κάνω, πως βλέπω τα πράγματα, τον πήρα… “μονότερμα” να του λέω για τη βαρβαρότητα των περικοπών των συντάξεων! Για το “έργο Κατρούγκαλου”:

– Καλά, δεν μιλάτε με τον κόσμο; Δεν σας λένε οι πολίτες, πόσο είναι οξοργισμένοι; Αυτό το πράμα δεν είναι μεταρύθμιση, είναι μόνο βαρβαρότητα! ΄Ετσι θα πάτε στις εκλογές;

Με άκουγε υπομονετικά και στο τέλος μου είπε μια μόνο φράση:
– “Γιάννη, το ξέρω ότι χάνουμε κόσμο, αυτόν τον Κατρούγκαλο, ο ΖΥΡΙΖΑ, θα τον πληρώσει πολύ ακριβά”!

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές και έκτοτε, τα πραγματικά αίτια, ελάχιστα αναλύθηκαν…

Και δεν πιστεύω τώρα, ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος βρέθηκε εκτός κόμματος, για τη δήλωσή του ότι “το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες κατα 20%”. Αν πραγματικά τον ήθελαν μαζί τους, θα του ζητούσαν απλά να ανασκευάσει, όπως έχει συμβεί με πολλούς άλλους, στο παρελθον.

Η δήλωσή του, ήταν μόνο η αφορμή, γιατί, η πραγματική αιτία ήταν ότι, από καιρό, έβλεπαν και άκουγαν ότι “ακόμα και το γεγονός ότι εμφανίζεται δημόσια… κάνει ζημιά στο κόμμα”! Χώρια, που, ακούν… καγχασμούς και αποδοκιμασίες, όταν στελέχη του επιχειρούν να παρουσιάσουν ως μη υπαρκτή τη “βαρβορότητα των περικοπών” και ευαγγελίζονται υποκριτικά “το δίκηο των συνταξιούχων”!

Ο ίδιος άλλωστε, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρει: “Δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης”.

Και βέβαια η αποπομπή Κατρούγκαλου, δεν διαγράφει και τις… “αντισυνταξιοδοτικές αμαρτίες” του, που βαρύνουν συλλογικά το ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες, κοντά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι ή πολλοί απ΄αυτούς, είναι βέβαιο ότι θα “απαντήσουν” και πάλι, στην κάλπη!

Για την ιστορία, παραθέτω και τους 21 Νόμους του ΣΥΡΙΖΑ με τις περικοπές συντάξεων (TimesNews.gr 21-9-22/ καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος), οι οποίοι είναι ακόμα σε ισχύ!

“Ο «νόμος Κατρούγκαλου» 4387/2016 (ΦΕΚ Α’ 85) κήρυξε, όπως είναι γενικά παραδεκτό, έναν πρωτοφανή διωγμό σε όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους και κυρίως ένα ανελέητο «πογκρόμ» κατά των χαμηλοσυνταξιούχων, που καμία κυβέρνηση -ακόμη και νεοθατσερικού προσανατολισμού- δεν τόλμησε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη”, σημειώνει εισαγωγικά ο καθηγητής Μητρόπουλος.

“Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες συνταξιούχους οδηγήθηκαν σε βίαιη φτωχοποίηση, αφού ο ν.4387/2016 -κατ’εφαρμογή του γ’ Μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν.4336/2015)- θεσμοθέτησε πρωτοφανούς έντασης και βαρβαρότητας συνδυασμένες νομοθετικές αντισυνταξιοδοτικές παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, ο κ.Αλέξης Τσίπρας παρέλειψε στην ομιλία του στην ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης) να αναφέρει γιατί η κυβέρνησή του:

1-Θέσπισε τη βάρβαρη «προσωπική διαφορά» στερώντας από 1.000.000 συνταξιούχους τις αυξήσεις με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που κατά ένα τμήμα τούς δικαίωσαν. Οι ίδιοι συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους θα εισπράξουν αυξήσεις ΜΟΝΟ εφόσον μηδενίσουν την προσωπική διαφορά!

2-Μείωσε τα ποσοστά αναπλήρωσης, με συνέπεια όλες οι συντάξεις μετά τον Μάιο του 2016 να είναι κατά 20% χαμηλότερες από εκείνες πριν τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016 (13-5-2016).

3-Νομιμοποίησε όλες τις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές των συντάξεων με τους εφαρμοστικούς νόμους του α’ και β’ Μνημονίου (άρθρο 14 ν. 4387/2016).

4-Νομιμοποίησε την οριστική κατάργηση των τριών Δώρων-Επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα, Αδείας).

5-Επέβαλε τον επανυπολογισμό όλων των «παλαιών» συντάξεων με βάση τα νέα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τής «προσωπικής διαφοράς», που ουσιαστικά είναι μηχανισμός μείωσης των συντάξεων.

6-Αύξησε τον «θεμελιωτικό» χρόνο για πλήρη εθνική σύνταξη από 15 (4.500 ΗΑ) σε 20 έτη (6.000 ΗΑ).

7-Νομοθέτησε τη χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης των 384 € ΜΟΝΟ με 40 χρόνια εργασίας (12.000 ΗΑ) στο 62ο έτος ηλικίας ή με 20 χρόνια (6.000 ΗΑ) στο 67ο.

8-Καθιέρωσε «εθνική σύνταξη πολλών ταχυτήτων» με πρώτα θύματα:

α) τους ανάπηρους (εθνική σύνταξη ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας),
β) τις χήρες/χήρους (μείωση της σύνταξης χηρείας από 70% στο 50% για όλους, ηλικιακός «κόφτης», «κόφτης» εθνικής σύνταξης όταν υπάρχουν περισσότερες συντάξεις),
γ) τους ανασφάλιστους υπερήλικες (χορήγηση του επιδόματος με βάση το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό εισόδημα) και
δ) τους ομογενείς μας (40 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής για πλήρη εθνική σύνταξη).

9-Επέβαλε και για την εθνική σύνταξη την εξοντωτική ισόβια ποινή («πέναλτι») ύψους 30% για όσους εξέλθουν με μειωμένη σύνταξη στο 62ο έτος ηλικίας (6% μείωση για κάθε έτος πρόωρης φυγής και μέχρι πέντε έτη).

10-Κατήργησε τα κατώτατα όρια των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

11-Αυστηροποίησε απάνθρωπα τις συντάξεις χηρείας και διαζευγμένων καθώς και τις προϋποθέσεις τής σύνταξης από διαδοχική ασφάλιση.

12-Θέσπισε αναπηρικές συντάξεις σε τέσσερις (4) κλίμακες (384, 288, 192 και 153€) ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας (80% και άνω, 67%-79,99%, 50%-66,99%, μέχρι 49,99%, αντιστοίχως)!

13-Τιμώρησε εξοντωτικά την εργασία των συνταξιούχων με την πρωτοφανή παρακράτηση του 60% της σύνταξης! (Τώρα παρακρατείται το 30%)

14-Απαγόρευσε με τους ν. 4336/2015 και 4472/2017 για επτά χρόνια (2015-2022) κάθε αύξηση στις συντάξεις.

15-Κατήργησε τον Δεκέμβριο του 2019 το ΕΚΑΣ, τον κοινωνικότερο θεσμό τού Ελληνικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος!

16-Θέσπισε τη χορήγηση του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων με βάση το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό εισόδημα, με συνέπεια οι μισοί και πλέον δικαιούχοι να χάσουν το επίδομα.

17-Θέσπισε την ακραία νεοφιλελεύθερη αρχή για τον υπολογισμό τής σύνταξης με βάση τον μισθό ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του εργασιακού βίου, γεγονός που θα οδηγήσει, κυρίως μετά το 2028, σε συντάξεις ύψους 400-500 ευρώ.

18-Κατήργησε τα οικογενειακά επιδόματα γάμου και τέκνου στις συντάξεις.

19-Μείωσε το εφάπαξ από το 2014 και μετά, αφού από 1-1-2014 και εφεξής το εφάπαξ στερείται της ανταποδοτικότητας και στον δικαιούχο καταβάλλονται ΜΟΝΟ οι άτοκες εισφορές!!

20-Θέσπισε «κόφτη» στις δαπάνες για τις συντάξεις μέχρι το 2060, απαγορεύοντας αυτές να υπερβαίνουν το 2,5% του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009!

21-Αύξησε από 4% σε 6% την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε όλες τις κύριες συντάξεις και επέβαλε νέα εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε κάθε επικουρική σύνταξη!

Είναι θλιβερό, που ο νόμος Τσίπρα – Κατρούγκαλου ισχύει ακόμη!”, καταλήγει ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com