Οικεία κακά

Οι παρόντες-απόντες των πολιτών παραχώρησαν το δικαίωμα ψήφου στην αποχή. Οι άνθρωποι είναι φύσει αδύναμοι - εύπλαστοι μα και δύσκαμπτοι, ευήθεις μα και εκόντες αλγεινοί, με «πόδια που θα τρέχανε στο παραμικρό σφύριγμα του κέρδους» - Ποιητή.

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 04/07/23)

  • ΝΕΦΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Ο απλός άνθρωπος του 21ου αι. σε Ελλάδα και Κύπρο, φθείρεται και αλλοιώνεται, εύκολα εκπίπτει. Από έλλογο ον προικισμένο με την ύψιστη αρετή – την διάκριση – μεταλλάσσεται σε κερδοσκόπο-εκμεταλλευτή, σε υπάνθρωπο-ανθρωποφάγο. Με υποβαθμισμένο το ηθικό ανάστημα, οι αντιστάσεις του στα οικεία κακά εμφανίζονται αποδυναμωμένες.

Το μετεπαναστατικό νεοελληνικό κράτος – της ξενοκρατίας, της ξενοδουλίας, της αλλοτρίωσης, των εθνικών διχασμών, της μειοδοσίας, του ξεριζωμού, της προσφυγιάς – της καμένης γης της διάσπαρτης με ακάνθινα στεφάνια, επί δύο αιώνες κλυδωνίζεται εν τω μέσω κυκεώνων και υδροστρόβιλων. Παρά τους τιτάνιους και άνισους αγώνες με τα θεριά, τα ολοκαυτώματα και τις θυσίες εθνιστών-πατριωτών, το έθνος-κράτος ξεπουλιέται παραδίδοντας γην και ύδωρ.

Πολιτική παρακμή κατατρύχει τους νεο-εκκολαπτόμενους Νεοταξικούς- Νεοέλληνες, ένθεν κακείθεν. Τα τεκταινόμενα στον πολιτικό χώρο ακτινογραφούν υφέρποντα ιδεολογήματα, εν δυνάμει ακυρωτικά των ταυτοτήτων – με την εθνική (ταυτότητα) σε θέση κεντρική. Ο εθνοκρατικός πολίτης βάλλεται ως ρατσιστής, φανατικός πολέμιος των κάθε λογής ξένων.

Όσα διακυβεύονται την τελευταία δεκαετία, μη ορατά σε όλους τους πολίτες. Οι εκλογές του Ιούνη του 2023 στις πατρίδες των Ελλήνων, το κατέδειξαν. Οι παρόντες-απόντες των πολιτών παραχώρησαν το δικαίωμα ψήφου στην αποχή. Οι άνθρωποι είναι φύσει αδύναμοι – εύπλαστοι μα και δύσκαμπτοι, ευήθεις μα και εκόντες αλγεινοί, με «πόδια που θα τρέχανε στο παραμικρό σφύριγμα του κέρδους» – Ποιητή.

Ενδοκρατική και διακρατική πολιτική ασκείται από πολιτικάντηδες. Υποδουλωμένοι στο ίδιον όφελος έχουν απωλέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, υπηρετούντες μεταμοντέρνα εθνομηδενιστικά ιδεολογήματα – «ο άνθρωπος είναι διψασμένος σαν το χόρτο/ άπληστος σαν το χόρτο» – Ποιητή.

Με μνήμη επιλεκτική, έως αμνήμονες, οι Έλληνες του 21ου αι. εκούσιοι ή και ακούσιοι πατριδοκτόνοι, ελληνόφωνοι-ελληνόφονοι. Ηρωικοί πόλεμοι τους παιάνισαν και τους δόξασαν και Ασύμμετροι (πόλεμοι) τους κατατεμάχισαν και τους σκόρπισαν στους πέντε ανέμους – τρωτός είναι ο άνθρωπος, «μαλακός, ένα δεμάτι χόρτο/ εύκολα τρίβεται μες στους πολέμους» – Ποιητή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com