Όθων Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (955 – 983)

Μέλος της δυναστείας των Οθωνιδών, ο Όθων Β' ήταν ο μικρότερος και ο μόνος επιζών γιος του Όθωνα Α΄ και της Αδελαΐδας της Ιταλίας.

by Times Newsroom

Ο Όθων Β΄ ο Ερυθρός (Otto II, 955 – 7 Δεκεμβρίου 983) από τον Οίκο των Οθωνιδών, ήταν αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 973 έως το θάνατό του το 983. Μέλος της δυναστείας των Οθωνιδών, ο Όθων Β’ ήταν ο μικρότερος και ο μόνος επιζών γιος του Όθωνα Α΄ και της Αδελαΐδας της Ιταλίας.

Δέχθηκε λαμπρή εκπαίδευση από τον θείο του Μπρούνο αρχιεπίσκοπο της Κολωνίας. Παντρεύτηκε τη Θεοφανώ ανιψιά του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Β’ Τσιμισκή (14 Απριλίου/972). Το 973 ο ‘Οθωνας Β΄ και η Θεοφανώ στέφθηκαν από κοινού αυτοκράτορες στη Ρώμη από τον πάπα Βενέδικτο ΣΤ΄. Συνόδευσε τον πατέρα του στις εκστρατείες του στην Ιταλία και παρέμεινε μόνος αυτοκράτορας μετά τον θάνατο του πατέρα του τον Μάιο του 973. Συνέχισε την πολιτική του πατέρα του να εδραιώσει την αυτοκρατορική του ισχύ στη Γερμανία και να επεκταθεί περισσότερο στην Ιταλία.

Ρωμαίος αυτοκράτορας

Αρχικά συνάντησε δυσκολίες στη νότια Γερμανία λόγω της άρνησης του να παραχωρήσει το δουκάτο της Σουαβίας στον δούκα της Βαυαρίας Ερρίκο Β’. Το 974 η μητέρα του Ερρίκου Ιουδήθ έκανε συνωμοσία εναντίον του με τη βοήθεια κλήρου και αριστοκρατίας, που ήταν δυσαρεστημένοι από την πολιτική του, όμως τα σχέδια αποκαλύφθηκαν αμέσως. Την επόμενη χρονιά αντιμετώπισε τη στάση του βασιλιά Χάραλντ Α΄ της Δανίας, ενώ η εκστρατεία του στη Βοημία απέτυχε λόγω της επιδημίας. Σε δεύτερη εκστρατεία στη Βοημία (957) δέχθηκε την υποταγή του βασιλιά Μπολεσλάου Β΄.

Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λοθάριος επιτέθηκε στη Λωρραίνη με 20.000 άνδρες και κατέλαβε την πρωτεύουσα Άαχεν μέσα σε 5 μέρες. Ο Όθων Β΄ αποσύρθηκε στη Σαξονία και την Κολωνία. Τον Σεπτέμβριο τού 978 ο Όθων με 30.000 άνδρες ανταπέδωσε με επίθεση στη Γαλλία, όπου συνάντησε λίγη αντίσταση· αλλά η αρρώστια που έπεσε στον στρατό του, τον ανάγκασε να λύσει την πολιορκία του Παρισιού και να οπισθοχωρήσει. Ακολούθησε ειρήνη με τη Γαλλία, σύμφωνα με την οποία ο Λοθάριος αποκήρυξε τα δικαιώματά του στη Λωρραίνη (980), ενώ ο Όθων Β΄ αναγνώρισε τα δικαιώματα τού γιου τού Λοθάριου, τού Λουδοβίκου (Ε΄)

Τελευταία χρόνια στη Ρώμη

Στη συνέχεια ο Όθων ταξίδευσε στην Ιταλία με τη σύζυγο του, τον μικρό γιο του Όθωνα (Γ΄), πολλούς αριστοκράτες και βαρόνους, διασχίζοντας τις Άλπεις της σημερινής Ελβετίας και συμφιλιώθηκε με τη μητέρα του. Εόρτασε τα Χριστούγεννα του 980 στη Ραβέννα και την επόμενη χρονιά έφτασε στη Ρώμη. Δημιούργησε μια πλούσια Αυλή με πρίγκιπες και ευγενείς από ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη.

Ήθελε να πολεμήσει τους Σαρακηνούς -ιδιαίτερα τον εμίρη της Σικελίας- για την επιθετική τους πολιτική. Το Σεπτέμβριο του 981 βάδισε προς τη νότια Ιταλία. Πολιόρκησε ανεπιτυχώς τον Μάνσο Α΄ του Αμάλφι στο Σαλέρνο, αλλά επέτυχε την αναγνώρισή του από όλους τους Λομβαρδούς πρίγκιπες. Τον Ιανουάριο του 982 τα Γερμανικά στρατεύματα βάδισαν στη Βυζαντινή Απουλία, προσαρτώντας την περιοχή στη δυτική αυτοκρατορία.

Στη συνέχεια τον Ιούλιο του 982 υπέστη οδυνηρή ήττα στο Στύλο και επέστρεψε στη Ρώμη. Στις 12 Νοεμβρίου 982 σε Σύνοδο στη Βερόνα προετοίμασε νέα εκστρατεία κατά των Σαρακηνών, εξασφαλίζοντας τη βοήθεια της Δημοκρατίας της Βενετίας. Απεβίωσε στα ανάκτορα στις 7 Δεκεμβρίου 983, την ώρα που τού ερχόταν τα νέα για γενική εξέγερση των Σλαβικών φυλών.

Οικογένεια

Με τη σύζυγό του Θεοφανώ των Σκληρών απέκτησε τέκνα:

  • Αδελαΐδα 977-1044, ηγουμένη του αββαείου του Κβέτλινμπουρκ.
  • Σοφία 975-1039, ηγουμένη του Γκάντερσχαιμ.
  • Ματθίλδη 979-1025, παντρεύτηκε τον Έτσο παλατινό κόμη (δούκα) της Λοθαριγγίας.
  • Όθων Γ΄ 980-1002, βασιλιάς της Γερμανίας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com