Ουκρανία: Ο αγώνας για να σωθεί από το κρύο ένας τροπικός παράδεισος στο Κίεβο

H τροπική συλλογή του Βοτανικού Κήπου του Κιέβου απειλείται από τις διακοπές ηλεκτροδότησης.

by Times Newsroom

Στα καταπράσινα θερμοκήπια του Βοτανικού Κήπου του Κιέβου, το προσωπικό πασχίζει να σώσει τη συλλογή τροπικών φυτών, ηλικίας αρκετών δεκαετιών, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις στις υποδομές ηλεκτροδότησης απειλούν το σύστημα θέρμανσης.

«Οι συλλογές δεν θα μπορούσαν να αποκατασταθούν. Δεν πρόκειται για θερμοκήπιο με αγγούρια και τομάτες» λέει στο Reuters η Λιουντμίλα Μπούγιουν, υπεύθυνη του κήπου για τα τροπικά και υποτροπικά φυτά.

«Η απώλεια αυτής της συλλογής θα ήταν εθνική απώλεια για την Ουκρανία».

«Δεν μπορούμε να πούμε στα φυτά ‘κάντε υπομονή’. Σήμερα η θερμοκρασία είναι -15 βαθμοί Κελσίου» λέει, και δείχνει τα σημάδια βλάβης από το κρύο σε κάποια φυτά.

Για κάποια είδη, η κατάσταση γίνεται κρίσιμη όταν το θερμόμετρο πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς, προσθέτει.

Η διατήρηση ενός τροπικού κλίματος στο παγωμένο Κίεβο έχει γίνει δύσκολη λόγω των συχνών μπλακάουτ, και το προσωπικό έχει αρχίσει να ζεσταίνει το θερμοκήπιο με καυσόξυλα, παρόλο που ο καπνός είναι απειλή για τα φυτά.

Το θερμοκήπιο κανονικά λειτουργεί με καυστήρες ξύλου, οι οποίοι όμως λειτουργούν μόνο όταν έχουν παροχή ρεύματος, εξηγεί ο χειριστής του καυστήρα Γιούρι Νάι.

H Λιουντμίλα Μπούγιουν δείχνει το βαρέλι μέσα στο οποίο καίνε ξύλα για να κρατήσουν τα φυτά ζεστά (Reuters)

Ως εναλλακτική ο κήπος συνδέθηκε πρόσφατα και στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης του Κιέβου, όμως το δίκτυο ηλεκτροδότησης συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις και η απειλή του ψύχους παραμένει.

Για αυτόν τον τροπικό παράδεισο, ο χειμώνας θα είναι πιο κρύος και δύσκολος από ποτέ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com