Ουκρανία: Περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ αγνοούνται, σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

H περιοχή δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις - Επιπλέον βοήθεια 100 εκατ. στέλνουν οι ΗΠΑ που περιμένουν παρατεταμένη σύρραξη

by Times Newsroom

Περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ, προαστίου της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου, αγνοούνται, έπειτα από 35 ημέρες ρωσικής κατοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης.

Ο Τάρας Ντουμένκο είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό ότι γίνονται έρευνες σε υπόγεια στο προάστιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Δεν υπάρχει κανένα ίχνος του συζύγου και του γιου μιας γιατρού στην περιοχή που είχαν πάρει οι ρωσικές δυνάμεις πριν από δώδεκα ημέρες, ενώ τα πτώματα ανθρώπων που είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν δεν έχουν βρεθεί, πρόσθεσε.

Αρκετοί κάτοικοι του Χοστομέλ βρέθηκαν στην Μπούκα, άλλο προάστιο του Κιέβου. Ο εντοπισμός εκατοντάδων αμάχων νεκρών στην Μπούτσα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο προαστίων του Κιέβου όπως το Χοστομέλ, η Μπούτσα και η Ιρπίν προ ολίγων ημερών.

Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων χορηγούν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσφέρει στην Ουκρανία επιπλέον βοήθεια, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών συστημάτων, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, o Τζον Κέρμπι, διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε πως πρόκειται για «ανταπόκριση στην επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας για επιπλέον αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν πολύ αποτελεσματικά για την άμυνα της χώρας» από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

«Η αντίδραση ΗΠΑ-συμμάχων απέτρεψε την ταχεία επικράτηση της Ρωσίας», λέει ο Λόιντ Όστιν

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο Λόιντ Όστιν, υπεραμύνθηκε χθες Τρίτη της αντίδρασης της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια τεταμένης συζήτησης με Ρεπουμπλικάνο κοινοβουλευτικό, ο οποίος κατηγόρησε το Πεντάγωνο ότι υπερτίμησε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας.

«Έχει περάσει από το μυαλό σας το ότι η Ρωσία δεν έχει καταλάβει την Ουκρανία εξαιτίας όσων κάναμε; Και εξαιτίας όσων έκαναν οι σύμμαχοί μας; Το έχετε ποτέ σκεφτεί;», ήταν τα ρητορικά ερωτήματα που απηύθυνε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός ε.α., στον βουλευτή Ματ Γκετς, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του σε ακρόαση της επιτροπής των ενόπλων δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στην έκτη του εβδομάδα. Ο κ. Όστιν και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στη χώρα, και η ισχυρή θέληση των Ουκρανών να πολεμήσουν, απέτρεψε τα σχέδια της Μόσχας να καταγάγει ταχεία νίκη.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε στην ίδια ακρόαση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

«Όντως νομίζω πως αυτή θα είναι πολύ παρατεταμένη σύρραξη και ότι θα διαρκέσει χρόνια», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός.

Πρόσθεσε ότι «το NATO, οι ΗΠΑ, όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι που υποστηρίζουν την Ουκρανία, και η ίδια η Ουκρανία, θα συνεχίσουν» την πολεμική προσπάθεια «για αρκετό καιρό» ακόμη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή