Ουκρανία: Τα μνημεία της UNESCO σε κίνδυνο

Ενώ η Ρωσία συνεχίζει τον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία, η UNESCO ζήτησε την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα - συμπεριλαμβανομένων επτά πόλεων.

by Times Newsroom

Η Αγία Σοφία του Κιέβου

Ο καθεδρικός ναός του 11ου αιώνα χτίστηκε ως απάντηση την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες του είναι σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση. Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο είχε μεγάλη επιρροή και στην αρχιτεκτονική άλλων ναών, ενώ μετέτρεψε την περιοχή σε κέντρο της ορθόδοξης πίστης.

Η κατοικία του Μητροπολίτη Μπουκοβίνας και Δαλματίας

Η πρώην κατοικία του Μητροπολίτη έχει βυζαντινές, γοτθικές και μπαρόκ αρχιτεκτονικές επιρροές. Το κτίριο αντικατοπτρίζει τη διαφορετική θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της Αυστροουγγαρίας. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε από το 1864 έως το 1882 από τον Τσέχο αρχιτέκτονα Γιόσεφ Βλάφκα.

Το ιστορικό κέντρο της Λβιβ

Η Λβιβ στη δυτική Ουκρανία ιδρύθηκε στα τέλη του Μεσαίωνα και για αιώνες ήταν ένα σημαντικό κέντρο διοίκησης, θρησκείας και εμπορίου, κάτι που μαρτυρούν και οι χώροι λατρείας των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων. Τα μπαρόκ αρχιτεκτονήματα της πόλης φανερώνουν μάλιστα τις γερμανικές και ιταλικές επιρροές που δέχτηκε η ανατολικοευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.

Το τόξο Στρούβε

Το Γεωδαιτικό Τόξο Στρούβε εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι το Χάμερφεστ της Νορβηγίας. Κατά μήκος αυτής της διαδρομής των 2.821 χλμ ο αστρονόμος Βίλχελμ Στρούβε μέτρησε την υδρόγειο και εξήγαγε το ακριβές σχήμα της – ένα επιστημονικό επίτευγμα το οποίο χαρακτηρίστηκε επίσης παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Στη φωτογραφία του 1985 φαίνεται το μνημείο Στρούβε στη Νορβηγία.

Η αρχαία πόλη της Χερσώνας στη Σεβαστούπολη

Η πόλη της Χερσώνας ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από Δωριείς. Τα ερείπιά της βρίσκονται κοντά στη Σεβαστούπολη, στη νοτιοδυτική Κριμαία. Ο χώρος περιλαμβάνει συγκροτήματα δημόσιων κτηρίων και συνοικίες, παλαιοχριστιανικά μνημεία και ερείπια οικισμών από τις εποχές του λίθου και του χαλκού.

Οι ξύλινες εκκλησίες των Καρπαθίων

Αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αποτελείται από συνολικά 16 «Τσερκβάς» ή αλλιώς… εκκλησίες. Βρίσκονται διάσπαρτες στην οροσειρά των Καρπαθίων, που εκτείνεται σε όλη την Ουκρανία και την Πολωνία. Τα ξύλινα κτίρια χτίστηκαν μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα από την ορθόδοξη και την ελληνοκαθολική κοινότητα. Αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικοδομικής παράδοσης των σλαβικών χωρών.

Δάση οξιάς στα Καρπάθια

Στη δυτική Ουκρανία βρίσκεται και η παγκόσμια φυσική κληρονομιά δασικών εκτάσεων με οξιές, καθώς και αρχέγονα δάση οξιάς. Ολόκληρη η φυσική κληρονομιά της UNESCO καλύπτει 94 τοποθεσίες σε 18 χώρες. Η οξιά εξαπλώθηκε εδώ μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων πριν από 11.000 χρόνια και τώρα αποτελεί σημαντικό μέρος αυτού του φυσικού και πολύπλοκου οικοσυστήματος.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com