Ουρανία Γκάσιου-Ελένη Κεβεντσίδου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τιμητική πρόσκληση στις δύο κορυφαίες ελληνίδες οργανίστες από το Royal Festival Hall να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια του εκκλησιαστικού του οργάνου!

by Times Newsroom

Με τον τίτλο «Οι δύο ελληνίδες θεές του εκκκλησιαστικού οργάνου» υποδέχεται το Royal Festival Hall την Ουρανία Γκάσιου, οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και την Ελένη Κεβεντσίδου στις ξεχωριστές εκδηλώσεις που διοργανώνει φέτος για να γιορτάσει τα 70 χρόνια από την πρώτη συναυλία του εκκλησιαστικού του οργάνου. Οι διεθνώς αναγνωρισμένες σολίστ, οι οποίες υπήρξαν αμφότερες υπότροφοι του εκπαιδευτικού προγράμματος εκκλησιαστικού οργάνου του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και πλέον διαπρέπουν ως σολίστ σε όλο τον κόσμο, αποδέχθηκαν με χαρά την τιμητική πρόσκληση του Royal Festival Hall. Θα συμμετάσχουν σε μια μεγάλη εορταστική συναυλία που πραγματοποιείται την Παρασκευή 28 Ιουνίου στη ιστορική βρετανική αίθουσα, παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερα γοητευτικό πρόγραμμα με πρωτότυπα έργα αλλά και εμπνευσμένες μεταγραφές για εκκλησιαστικό όργανο. Εκτός από διάσημες συνθέσεις για σόλο όργανο του César Franck [Σεζάρ Φρανκ], του Pierre Cochereau [Πιερ Κοσερώ], του Franz Liszt [Φραντς Λιστ] και του Max Reger [Μαξ Ρέγκερ], οι ακροατές θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να ακούσουν επίσης ένα απόσπασμα από το Δεύτερο βρανδεμβούργιο κοντσέρτο του Johann Sebastian Bach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ] σε μεταγραφή για 4 χέρια καθώς και μια σύγχρονη δημιουργία για ντουέτο εκκλησιαστικού οργάνου που υπογράφει ο άγγλος συνθέτης Kenneth Lighton [Κέννεθ Λάιτον].

Οι οργανίστες Ουρανία Γκάσιου και Ελένη Κεβεντσίδου μιλούν με ενθουσιασμό για την καλοκαιρινή εμφάνισή τους στο Royal Festival Hall

«Είναι μεγάλη μου χαρά που φέτος επιστρέφω στο Royal Festival Hall σε μια εορταστική συναυλία αφιερωμένη στα 70 χρόνια του εκκλησιαστικού οργάνου αυτής της πολύ σημαντικής αίθουσας. Με το συγκεκριμένο εκκλησιαστικό όργανο γνωριζόμαστε καλά, καθώς πριν από μερικά χρόνια είχα την τιμή να το παρουσιάσω σε εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Women of the World.  Είμαι λοιπόν ενθουσιασμένη που θα έχω την ευκαιρία να ξαναβρεθώ στο Royal Festival Hall. Μάλιστα, αυτή  τη φορά, θα μοιραστώ τον πάγκο του οργάνου με την Ελένη Κεβεντσίδου, φίλη και συνάδελφο με την οποία είχαμε ένα κοινό ξεκίνημα ως υπότροφοι του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, το 1998. Μέσα σε αυτά τα 26 χρόνια που μεσολάβησαν, έχουμε παίξει μαζί κομμάτια για τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια, αρκετές φορές! Χαίρομαι πολύ που θα ξαναβρεθούμε μαζί επί σκηνής, στη συναυλία του Ιουνίου, η οποία σίγουρα θα αποτελέσει ορόσημο για την πορεία και των δυο μας».

Ουρανία Γκάσιου

«Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε, όταν μας έγινε η πρόταση να συμμετάσχουμε στον κύκλο συναυλιών για την επέτειο των 70 χρόνων από την πρώτη συναυλία του εκκλησιαστικού οργάνου του Royal Festival Hall, του κοσμήματος αυτής της διάσημης αίθουσας συναυλιών. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1954 με σύμβουλο τον Ralph Downes, δάσκαλο του Nicolas Kynaston. Είχα την τύχη να συμμετάσχω στην τελευταία ηχογράφηση πριν την ανακατασκευή του (2005-2007) και την πλήρη αποκατάστασή του το 2014.

Είναι ξεχωριστή τιμή για εμάς, ως οργανίστες και ως Ελληνίδες, να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα με σόλο συνθέσεις και έργα για 4 χέρια και πόδια στο όργανο των 7.866 αυλών του Royal Festival Hall. Εκεί που έδωσαν κάποτε ρεσιτάλ σπουδαίοι συνθέτες και σολίστ, όπως οι Pierre Cochereau, Maurice Duruflé, André Marchal, Jean Demessieux, Marcel Dupré, Nicolas Kynaston, την παράδοση των οποίων συνεχίζουν σήμερα οι Iveta Apkalna, Olivier Latry, Isabelle Demers, μεταξύ άλλων. Έχουμε ετοιμάσει ένα συναρπαστικό πρόγραμμα για τα “γενέθλια” του οργάνου, και ανυπομονώ να μοιραστώ τη σκηνή του Royal Festival Hall με την Ουρανία Γκάσιου στις 28 Ιουνίου!»

Ελένη Κεβεντσίδου

Δείτε περισσότερα για την εορταστική συναυλία της Ουρανίας Γκάσιου και της Ελένης Κεβεντσίδου στο Royal Festival Hall εδώ:

https://www.southbankcentre.co.uk/whats-on/classical-music/organ-70-ourania-gassiou-eleni-keventsidou?eventId=965725

Προκήρυξη υποτροφιών εξειδίκευσης στο εκκλησιαστικό όργανο

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στην α΄ φάση: 8.5.2024

O Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προκηρύσσει δύο διετείς υποτροφίες εξειδίκευσης στο εκκλησιαστικό όργανο, με καθηγήτρια τη διακεκριμένη σολίστ και οργανίστα του Μεγάρου Ουρανία Γκάσιου. Το ειδικό πρόγραμμα σπουδών, με έναρξη το φθινόπωρο του 2024, θα πραγματοποιηθεί στο εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου. Οι υποτροφίες αποτελούν ευγενική χορηγία της κυρίας Έφης Αβέρωφ και της κυρίας Ιόλης Πάκη.

Ενημερωθείτε για την προκήρυξη υποτροφιών εκκλησιαστικού οργάνου στο παρακάτω link:

https://www.megaron.gr/prokiruxi-upotrofion-ekklisiastikou-organou/

Πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com