Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων | Διάλεξη στο ΙΠΑ/ΜΙΕΤ

Η μονή της Πάτμου «εν κινήσει»: ένα ταξίδι στον μακρύ 18ο αιώνα και η γοητεία ενός Αρχείου

by Times Newsroom

Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ πραγματοποιεί τη δεύτερη ετήσια εκδήλωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων για το 2024.

Θέμα: Η μονή της Πάτμου «εν κινήσει»: ένα ταξίδι στον μακρύ 18ο αιώνα και η γοητεία ενός ΑρχείουΟμιλητής: Ίκαρος Μαντούβαλος

Τοποθεσία: Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο /ΜΙΕΤ, Π. Σκουζέ 3
Ημερομηνία: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2024
Ώρα: 18:00

Η παρούσα ανακοίνωση εκκινεί από τον στοχασμό πάνω στην εμπειρία του αρχείου και την καθημερινότητα της έρευνας στα αρχειακά τεκμήρια της μονής Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο. Το πλούσιο τεκμηριωτικό υλικό της, μαρτυρία του μακραίωνου παρελθόντος της, υπακούει σε ένα σύστημα λεκτικότητας, του οποίου η ανάλυση αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, τη εξελικτική πορεία μιας κοινωνικής οργάνωσης που δεν παρέμεινε περιορισμένη στο νησί της Πάτμου. Η εξακτίνωση της δράσης της στην ανατολική Μεσόγειο που υπερέβαινε τα εδαφικά όρια των διαφορετικών, κάθε φορά, πολιτικών κυριαρχιών στις οποίες υπαγόταν, επικαθόριζε την οικονομική και κοινωνική της θέση, το περιεχόμενο (ουσιαστικό και συμβολικό) των σχέσεών της με τις τοπικές κοινωνίες, τις πολιτικές ελίτ και τους φορείς της εξουσίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται εν πολλοίς η μονή «εν κινήσει», η επέκταση δηλαδή της παρουσίας της στον ευρύτερο ελληνικό χώρο στον μακρύ 18ο αιώνα, με τη συνακόλουθη κινητικότητα των πρωταγωνιστών της, των μοναχών της, της οποίας η χαρτογράφηση συναρτάται με τον προβληματισμό γύρω από την ίδια την αρχειακή μαρτυρία, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που αυτή θέτει.

Ο Ίκαρος Μαντούβαλος είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Βιέννης (υπότροφος Erasmus), και  κάτοχος διδακτορικού τίτλου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Από το 2010 έως το 2021 δίδαξε ως μέλος ΔΕΠ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και από το 2008 μέχρι σήμερα ως μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών / Πρόγραμμα: Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό). Το 2021 εξελέγη στη θέση του εντεταλμένου ερευνητή (ερευνητή Γ΄ βαθμίδος) στο Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών όπου είναι υπεύθυνος του Προγράμματος «Μοναστήρια της Ελλάδας κατά την τουρκοκρατία (1453-1821). Κοινωνική και οικονομική οργάνωση». Έχει πραγματοποιήσει έρευνα σε αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ιστορία της ελληνικής διασποράς (17ος-19ος αιώνας), των επιχειρήσεων, της οικογένειας, των πόλεων και των μοναστηριών.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 32 21 337
Π. Σκουζέ 3, Αθήνα 105 60
E-mail: [email protected]

Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο ΜΙΕΤ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com