Παναμάς: Οι γάμοι των ομοφυλόφιλων δεν είναι «ανθρώπινο δικαίωμα» και με τη βούλα του δικαστηρίου

Τι ανέφερε η σχετική απόφαση

by Times Newsroom

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Παναμά απέρριψε την αναγνώριση του γάμου ομοφυλοφίλων, αποφαινόμενο πως «δεν εμπίπτει ούτε στην κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε σε αυτή των θεμελιωδών δικαιωμάτων» σε απόφασή του που είδε το φως της δημοσιότητας χθες Τετάρτη.

«Το ίσο δικαίωμα στον γάμο δεν είναι παρά φιλοδοξία, αν και θεμιτή για τις ομάδες που αφορά, δεν εμπίπτει ούτε στην κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε σε αυτήν των θεμελιωδών δικαιωμάτων», αναφέρει η απόφαση του κορυφαίου παναμαϊκού δικαστικού θεσμού, η οποία φέρει ημερομηνία 16η Φεβρουαρίου αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Παναμά είχαν προσφύγει το 2016 ομοφυλόφιλα ζευγάρια εναντίον του οικογενειακού κώδικα, που αναγνωρίζει τον γάμο ως ένωση αποκλειστικά και μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Τα ζευγάρια που προσέφυγαν χαρακτήριζαν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του, ζητούσαν να αναγνωριστούν οι γάμοι προσώπων του ιδίου φύλου όπως σε αρκετές άλλες χώρες. Ωστόσο, «παρά τις αλλαγές που μπορεί να συμβαίνουν στην πραγματικότητα», ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών «δεν χαίρει συμβατικής ούτε συνταγματικής αναγνώρισης» στον Παναμά, σύμφωνα με την απόφαση που ενέκριναν έξι από τα εννέα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Οι κανόνες που επιβάλλονται με τον οικογενειακό κώδικα είναι «αντικειμενικά και λογικά δικαιολογημένοι προς το γενικό συμφέρον (σ.σ. που επιτάσσει) να προτιμώνται ενώσεις που μπορούν να γίνουν θεμέλιο οικογενειών, να διαιωνίζουν το ανθρώπινο είδος και κατά συνέπεια την κοινωνία», σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com