Παραγουάη: Μεγάλη φωτιά στην εθνική εκλογική αρχή: Ένας νεκρός, καταστράφηκαν 8.500 ηλεκτρονικές κάλπες

Αμφισβητείται η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών

by Times Newsroom

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χθες (29/9) στα κεντρικά γραφεία της εθνικής εκλογικής αρχής της Παραγουάης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας εργαζόμενος. 80.000 ηλεκτρονικές κάλπες καταστράφηκαν, όπως και μεγάλος όγκος υλικού, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση η ομαλή διεξαγωγή των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη των υποψηφίων για την προεδρία στις 18 Δεκεμβρίου και των ίδιων των εκλογών στις 30 Απριλίου 2023.

Τεράστια στήλη πυκνού γκρίζου καπνού και φλόγες υψώνονταν από την έδρα του Ανώτατου Εκλογοδικείου -Tribunal Superior de Justicia Electoral, TSJE- στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν. Στο κτήριο, όπου εργάζονται εκατοντάδες άνθρωποι, αποθηκεύεται εκλογικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων ηλεκτρονικών καλπών και καταλόγων εγγεγραμμένων.

«Έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε απολύτως τίποτα σχετικά με τα αίτια της φωτιάς» δήλωσε ο Χόρχε Μπογαρίν, στέλεχος του TSJE, σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Έρμες Βίγια, αξιωματικός της πυροσβεστικής, επιβεβαίωσε πως βρέθηκε ένα πτώμα, ενώ αναζητείται ακόμη ένας άνθρωπος. H φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 6 ώρες, με 300 πυροσβέστες να πέφτουν στη μάχη κατάσβεσής της.

Σύμφωνα με τον κ. Μπογαρίν η καταστροφή ενδέχεται να τροποποιήσει το εκλογικό χρονοδιάγραμμα. Πρόσθεσε ότι θα σχηματιστούν ειδικά κλιμάκια για να ερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος του TSJE Χάιμε Βεστάρδ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως καταστράφηκαν «8.500 εκλογικά μηχανήματα, φάκελοι, εκλογικό υλικό», ωστόσο «εγγυόμαστε στους πολίτες πως οι (εσωκομματικές) εκλογές του Δεκεμβρίου θα γίνουν όπως προβλέπεται». Ωστόσο, εκτίμησε πως οι διαδικασίες αυτές ίσως χρειαστεί να γίνουν σε δύο φάσεις.

Αμέσως, ηγέτης παράταξης της αντιπολίτευσης πρόβαλε ένσταση. «Το να σπάσουν οι εκλογές (σε δύο φάσεις) είναι μέρος σχεδίου για να διαπραχθεί νοθεία», υποστήριξε ο Εφρέν Αλέγκρε, πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος. «Ο νόμος ορίζει πως οι εσωκομματικές διαδικασίες διεξάγονται ταυτόχρονα ώστε να αποκλείονται διπλοψηφίες», δηλαδή κάποιοι να παρεισφρέουν σε ψηφοφορίες κομμάτων στα οποία δεν ανήκουν, πρόσθεσε

Ηγετικό στέλεχος της ίδιας παράταξης, ο Γκιγιέρμο Φερέιρο, κατήγγειλε ότι η φωτιά στο TSJE οφειλόταν σε εμπρησμό: «Δεν έχω καμία αμφιβολία, επρόκειτο για δολιοφθορά» είπε σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που επικαλείται πληροφορίες από Reuters και AFP.

Εκπρόσωπος του Ανώτατου Εκλογοδικείου, ο Λουίς Αλμπέρτο Μάουρο, δεν απέκλεισε, ούτε όμως επιβεβαίωσε αυτή τη θεωρία. «Δεν έχουμε καμία απόδειξη για το εάν επρόκειτο για εμπρησμό. Θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ερευνηθούν τα αίτια» της καταστροφής, εξήγησε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή