Παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης: Νίκος Ε. Καστανάκης: Γελοιογραφώντας την πολιτική, 1922-1930

Ο Νίκος Ε. Καστανάκης (1896-1961) είναι ένας από τους πιο σημαντικoύς αλλά και αγνοημένους Έλληνες σκιτσογράφους, ζωγράφους και γελοιογράφους του 20ού αιώνα. Βασισμένη σε πολύχρονη έρευνα στα σώματα των εφημερίδων, η έκδοση αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο και ταυτόχρονα απολαυστικό εργαλείο τόσο για τον γελοιογράφο, όσο και για την πυκνή ελληνική πολιτική ιστορία του Μεσοπολέμου.

by Times Newsroom

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει τη νέα ηλεκτρονική του έκδοση Νίκος Ε. Καστανάκης: Γελοιογραφώντας την πολιτική, 1922-1930, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 και ώρα 19:30 στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας (Βασ. Σοφίας).

Η ηλεκτρονική έκδοση Νίκος Ε. Καστανάκης: Γελοιογραφώντας την πολιτική, 1922-1930 (επιστημονική επιμέλεια: Δημήτρης Παυλόπουλος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) αναδεικνύει το έργο του ως πολιτικού γελοιογράφου αθηναϊκών εφημερίδων κατά τη δεκαετία του 1920. Ο Νίκος Ε. Καστανάκης (1896-1961) είναι ένας από τους πιο σημαντικoύς αλλά και αγνοημένους Έλληνες σκιτσογράφους, ζωγράφους και γελοιογράφους του 20ού αιώνα. Βασισμένη σε πολύχρονη έρευνα στα σώματα των εφημερίδων, η έκδοση αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο και ταυτόχρονα απολαυστικό εργαλείο τόσο για τον γελοιογράφο, όσο και για την πυκνή ελληνική πολιτική ιστορία του Μεσοπολέμου.

Ο τόμος περιλαμβάνει αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και στοιχεία για το ύφος της δουλειάς του Καστανάκη· πέραν αυτών, το σώμα των γελοιογραφιών δομείται σε μεγάλες θεματικές ενότητες, ακολουθώντας τα πολιτικά γεγονότα της κάθε περιόδου («Ἐπανάστασις» των Πλαστήρα-Γονατά· Συνδιάσκεψη της Λωζάννης· Δ΄ Εθνοσυνέλευση· «παγκαλική» δικτατορία· εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 1926· Οικουμενική Κυβέρνηση· επάνοδος του Ελευθερίου Βενιζέλου). Εκτός από τις επεξηγηματικές κειμενολεζάντες των σκίτσων, το ιστορικό σημείωμα για τη δεκαετία του 1920 –που συνδέεται διαδραστικά με τις εικόνες– συμπληρώνει την παρουσίαση.

Όπως αναφέρει στα Προλεγόμενα ο Δημήτρης Παυλόπουλος, «η ιδέα ήταν πρωτότυπη, δεδομένου ότι δεν είχαν εντοπιστεί, καταγραφεί και μελετηθεί τα γελοιογραφικά σκίτσα, όχι μόνον του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, αλλά και πλειάδας ομοτέχνων του. Επιπλέον, στη σκέψη του εγχειρήματος πρυτάνευσε και το γεγονός ότι η δεκαετία του 1920 υπήρξε γεμάτη από γεγονότα, κλυδωνισμούς και ανατροπές στην πολιτική σκηνή της χώρας μας».

Για την ψηφιακή έκδοση θα μιλήσουν:

  • Δημήτρης Παυλόπουλος, Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης, Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Βασίλης Παπαγεωργίου, Γελοιογράφος-ζωγράφος
  • Άννα Καραπάνου, Τμήμα Εκδόσεων, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

πληροφορίες: https://foundation.parliament.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com