Παρουσίαση του βιβλίου «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Τάκη Θεοδωρόπουλου στον ΙΑΝΟ

by Times Newsroom

Την Πέμπτη 25 Απριλίου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου του Τάκη Θεοδωρόπουλου, με τίτλο «Ελεύθερος Σκοπευτής».

Για το βιβλίο θα συνομιλήσει ο επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής Ανδρέας Παππάς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Ελεύθερος σκοπευτής είναι ένα βιβλίο αναζήτησης της γνώσης από τον Τάκη Θεοδωρόπουλο με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Καταγράφει την εμπειρία του ως αναγνώστης, ως ελεύθερος σκοπευτής όπως λέει. Ελεύθερος σκοπευτής με την έννοια ότι ψάχνει τον στόχο ως συγγραφέας μέσα από τα διαβάσματά του για να καταλήξει στη γραφή του – με λίγα λόγια, μιλάει για τη γοητεία της λογοτεχνίας: Προυστ, Μπαλζάκ, Κάφκα, Ντοστογιέφσκι, Φρόιντ, Καζαντζάκης, Καμύ, Σεφέρης, Εγγονόπουλος, Μαλρό, Πεντζίκης, Μακρυγιάννης και άλλοι και άλλοι και κυρίως η αγάπη για τους κλασικούς, τη σκέψη δηλαδή των αρχαίων Ελλήνων, περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Θαυμάζει τους ειδικούς, την υπομονή του φιλόλογου, την προσήλωση του ιστορικού στηνέρευνα, την πειθαρχία του μεθοδικού αναγνώστη ο οποίος δεν αφήνει γωνιά του έργου που τον απασχολεί χωρίς να την ξεσκονίσει. Θεωρεί την αρχαία ελληνική γραμματεία το καλύτερο αφηγηματικό είδος, χωρίς να παραγνωρίζει βέβαια τα μεγάλα μυθιστορήματα που όπως λέει είναι η παραμυθία μας στην υπαρξιακή μοναξιά.

Ο τίτλος «ελεύθερος σκοπευτής» είναι κυριολεκτικός. Δηλώνει την στάση του ανθρώπου που ψάχνει μόνος του τον στόχο του. Και εννοείται αποτελεί και ο ίδιος στόχο.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάσθηκε στον ηµερήσιο, τον περιοδικό Τύπο, καθώς και στον εκδοτικό χώρο. Σήµερα διατηρεί στήλη καθηµερινού χρονογραφήµατος στην εφηµερίδα Η Καθηµερινή. Έχει υπογράψει µυθιστορήµατα και δοκίµια. Μεταξύ άλλων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Βερονάλ, Σελάνα: Το μυθιστόρημα του Παρθενώνα, Το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα και Το αδιανόητο τοπίο, και τα δοκίμια Στη χώρα του περίπου: Περίπου σύγχρονη, περίπου ευρωπαϊκή, περίπου πλούσια, Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια: Επίγονοι ή κληρονόμοι; και Τα πρώτα διακόσια χρόνια είναι δύσκολα: Δύο αιώνες νευρικής κρίσης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com