Παρουσίαση βιβλίου της Iben Nagel Rasmussen, ηθοποιού και εκπαιδεύτριας του Θεάτρου Odin

by Times Newsroom

Παρουσίαση Βιβλίου στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα

Το Τυφλό Αλογο. Διάλογοι με τον Eugenio Barba και άλλα γραπτά

της Iben Nagel Rasmussen, ηθοποιού και εκπαιδεύτριας του Θεάτρου Odin

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, 7 μ.μ.

Οι Εκδόσεις Δωδώνη και το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας (Ηράκλειο Κρήτης) παρουσιάζουν τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. το βιβλίο της Iben Nagel Rasmussen, ηθοποιού και εκπαιδεύτριας του Θεάτρου Odin, Το Τυφλό Άλογο. Διάλογοι με τον Eugenio Barba και άλλα γραπτά.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη, σε μετάφραση Αντώνη Διαμαντή και Ειρήνης Κουτσάκη. Η παρουσίαση θα γίνει στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα (Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός), με ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη την κράτηση θέσης. Η συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα να μιλήσει για το βιβλίο της, προσκαλεσμένη των Εκδόσεων Δωδώνη και του Κέντρου Θεατρικής Ανθρωπολογίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν
η 
συγγραφέας
ο Μανώλης Σειραγάκης, Επίκουρος Καθηγητής Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
η 
Χριστίνα Ζώνιου, Διδάσκουσα του  τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι
Άρης Μπινιάρης, Σκηνοθέτης – Ηθοποιός
Αντώνης Διαμαντής, Σκηνοθέτης – Ηθοποιός – Εκπαιδευτής Θεάτρου
Ειρήνη Κουτσάκη, Ηθοποιός
Γεωργία Καρλατήρα, Ηθοποιός – Σκηνοθέτρια

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί οπτικό υλικό από παραστάσεις του Θεάτρου Odin.

Για το βιβλίο:

Το Τυφλό Αλογο. Διάλογοι με τον Eugenio Barba και άλλα γραπτά είναι ένας θησαυρός της βιβλιογραφίας του Θεάτρου Odin. Έχει εκδοθεί στα ισπανικά, ιταλικά, αγγλικά και πολύ πρόσφατα στα πορτογαλικά. Η αυθεντική εκδοχή στα δανέζικα χρονολογείται από το 1998, γεννημένη από μία συνέντευξη μεταξύ του Eugenio Barba και της Iben Nagel Rasmussen. Η ροή των συζητήσεών τους κάνει το βιβλίο τόσο ενδιαφέρον.

Το Τυφλό Αλογο. Διάλογοι με τον Eugenio Barba και άλλα δεν εμπίπτει στην κατηγορία των θεωρητικών βιβλίων του Eugenio Barba, ούτε στην κατηγορία των βιβλίων γύρω από την εκπαίδευση που ο ίδιος και πολλοί από τους ηθοποιούς του έχουν γράψει. Αυτό είναι ένα βιβλίο που διεκδικεί μια δική του θέση στις ενδιάμεσες κατηγορίες, όπου μπορούμε να βιώσουμε μία συζήτηση –και μία ένταση– μεταξύ δύο διαφορετικών ρόλων στο θέατρο: εκείνον του σκηνοθέτη (Eugenio Barba) και της performer (Iben Nagel Rasmussen). Η γλώσσα τους είναι ανοικτή και προσωπική, επιτρέποντάς μας να δούμε ανάμεσα στις δράσεις και στις προσπάθειές τους για μια αδιάκοπη έρευνα της προσωπικής τους ακεραιότητας.

Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο γύρω από την εκπαίδευση. Δεν θα βρείτε κανόνες, ασκήσεις ή κόλπα. Είναι ένα βιβλίο γύρω από το τι κάνει την εκπαίδευση να αξίζει. Γύρω από τα ήθη που κρύβονται πίσω από την τέχνη του ηθοποιού. Που γράφτηκε από μία καλλιτέχνιδα που επίσης δεν βρίσκει τη θέση της ανάμεσα σε συμβατικές κατηγορίες. Είναι μία performer, μία αφηγήτρια, μία μουσικός, μία δασκάλα. Είναι μία αυθεντία, η οποία σβήνει συνεχώς τα σύνορα ανάμεσα στις προσωπικές ιστορίες και στις καλλιτεχνικές πρακτικές. Αυτό είναι ένα άκρως προσωπικό βιβλίο και παραδόξως, γι’ αυτόν τον λόγο, ακουμπά ένα παγκόσμιο συναίσθημα. Ο αναγνώστης μπορεί να βρει το μονοπάτι της Iben στο θέατρο υπερβολικά γνώριμο, μιας και οι ιστορίες της απηχούν το μονοπάτι κάθε αφοσιωμένου καλλιτέχνη.

Το Τυφλό Αλογο. Διάλογοι με τον Eugenio Barba συγκροτήθηκε από κεφάλαια που μνημονεύουν την έναρξη του  Odin και των παραγωγών του μέχρι την παράσταση Kaosmos (1993-1996).Στα πρώτα τρία κεφάλαια ακούμε μόνο τη φωνή του Eugenio Barba. Ξεκινώντας από την Kaspariana, την περίοδο κατά την οποία η Iben Nagel Rasmussen έγινε μέλος του Θεάτρου Odin, κάθε κεφάλαιο είναι διπλό και ξεκινούν να ακούγονται οι δύο φωνές τους. Μέσω της αντιπαράθεσης  των αναμνήσεων τού καθενός για τις κοινές δημιουργικές διαδικασίες, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πως είναι ριζικά διαφορετικοί ενώ την ίδια στιγμή συγκλίνουν στο να καθορίζουν αυτή την πολυφωνική ενότητα που είναι τόσο χαρακτηριστική στις παραγωγές του Odin.

Περισσότερα για το βιβλίο και τη συγγραφέα: https://www.dodonipublications.gr/product/15211/to-tyflo-logo.html

Είσοδος ελεύθερη | Χώρος  Αμιγής

Περιορισμένος αριθμός θέσεων, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο 210 3411651

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την ασφαλή προσέλευση στους κλειστούς χώρους θεάτρου.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Επικοινωνία:

Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης
Fabrica Athens

Μεγ. Αλεξάνδρου 125 &Ευρυμέδοντος
Κεραμεικός, Αθήνα

τηλ: 210 3411651
[email protected]

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή