Paul Auster, ο Αμερικανός συγγραφέας της Τριλογίας της Νέας Υόρκης, πέθανε σε ηλικία 77 ετών

Ο συγγραφέας της Τριλογίας της Νέας Υόρκης, Λεβιάθαν και 4 3 2 1 – γνωστός για τη στυλιζαρισμένη μεταμοντερνιστική μυθοπλασία του – πέθανε από επιπλοκές τού καρκίνου του πνεύμονα

by Times Newsroom

Ο Paul Auster, συγγραφέας 34 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης Τριλογίας της Νέας Υόρκης, πέθανε σε ηλικία 77 ετών.

Ο συγγραφέας πέθανε την Τρίτη λόγω επιπλοκών από καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Auster έγινε γνωστός για την «υψηλά στυλιζαρισμένη, ιδιόρρυθμα αινιγματική μεταμοντερνιστική μυθοπλασία του, στην οποία οι αφηγητές σπανίως είναι αναξιόπιστοι και το θεμέλιο της πλοκής αλλάζει συνεχώς», έγραψε η μυθιστοριογράφος Joyce Carol Oates το 2010.

Οι ιστορίες του συχνά παίζουν με θέματα σύμπτωσης, τύχης και μοίρας. Πολλοί από τους πρωταγωνιστές του είναι οι ίδιοι συγγραφείς και το έργο του είναι αυτοαναφορικό, με χαρακτήρες από πρώιμα μυθιστορήματα να εμφανίζονται ξανά σε μεταγενέστερα.

«Ο Όστερ έχει δημιουργήσει μια από τις πιο χαρακτηριστικές θέσεις στη σύγχρονη λογοτεχνία», έγραψε ο κριτικός Μάικλ Ντίρντα το 2008. «Η αφηγηματική φωνή του είναι τόσο υπνωτική όσο αυτή του Αρχαίου Ναυτικού. Ξεκινήστε ένα από τα βιβλία του και στη δεύτερη σελίδα δεν μπορείτε να επιλέξετε παρά να ακούσετε.”

Ο συγγραφέας γεννήθηκε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ το 1947. Σύμφωνα με τον Όστερ, η συγγραφική του ζωή ξεκίνησε στην ηλικία των οκτώ ετών όταν έχασε την ευκαιρία να πάρει ένα αυτόγραφο από τον ήρωά του του μπέιζμπολ, Γουίλι Μέις, επειδή ούτε αυτός ούτε οι γονείς του είχαν φέρει ένα μολύβι στο παιχνίδι. Από τότε έπαιρνε ένα μολύβι παντού. «Αν υπάρχει ένα μολύβι στην τσέπη σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μια μέρα να μπείτε στον πειρασμό να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε», έγραψε σε ένα δοκίμιο του 1995.

Καθώς έκανε πεζοπορία κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής κατασκήνωσης, σε ηλικία 14 ετών, ο Auster είδε ένα αγόρι να χτυπιέται από κεραυνό και να πεθαίνει ακαριαία – ένα γεγονός που είπε ότι «άλλαξε εντελώς» τη ζωή του και που σκεφτόταν «κάθε μέρα». Το Chance, «κατανοητά έγινε ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στη μυθοπλασία του», έγραψε η κριτικός Laura Miller το 2017. Ένα παρόμοιο περιστατικό συμβαίνει στο μυθιστόρημα του 2017 του Booker 4 3 2 1: μία από τις τέσσερις εκδοχές του πρωταγωνιστή Archie Ferguson του βιβλίου είναι κάτω από ένα δέντρο σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση και σκοτώνεται από κλαδί που πέφτει όταν χτυπάει κεραυνός.

Ο Όστερ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια πριν μετακομίσει στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όπου εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, συμπεριλαμβανομένης της μετάφρασης, και έζησε με τη φίλη του, τη συγγραφέα Λίντια Ντέιβις, την οποία είχε γνωρίσει όταν ήταν Κολλέγιο. Το 1974 επέστρεψαν στις ΗΠΑ και παντρεύτηκαν. Το 1977, το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο, τον Ντάνιελ, αλλά χώρισε λίγο αργότερα.

Ο Auster και η Siri Hustvedt στο σπίτι στο Μπρούκλιν το 2020.

Τον Ιανουάριο του 1979, ο πατέρας του Auster, Samuel, πέθανε και το γεγονός έγινε ο σπόρος για τα πρώτα απομνημονεύματα του συγγραφέα, The Invention of Solitude, που δημοσιεύτηκε το 1982. Σε αυτό, ο Auster αποκάλυψε ότι ο παππούς του από τον πατέρα του πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τη γιαγιά του, η οποία αθωώθηκε για λόγους παραφροσύνης. «Ένα αγόρι δεν μπορεί να ζήσει κάτι τέτοιο χωρίς να επηρεαστεί από αυτό ως άντρας», έγραψε ο Auster αναφερόμενος στον πατέρα του, με τον οποίο περιέγραψε τον εαυτό του ότι είχε μια «ακίνητη σχέση, αποκομμένοι μεταξύ τους σε αντίθετες πλευρές. ένας τοίχος”.

Η σημαντική ανακάλυψη του Auster ήρθε με τη δημοσίευση του 1985 του City of Glass, του πρώτου μυθιστορήματος της τριλογίας του στη Νέα Υόρκη. Ενώ τα βιβλία είναι φαινομενικά ιστορίες μυστηρίου, ο Auster χρησιμοποίησε τη φόρμα για να θέσει υπαρξιακές ερωτήσεις σχετικά με την ταυτότητα.

Ο Auster εξέδιδε τακτικά τις δεκαετίες του ’80, του ’90 και του ’00, γράφοντας περισσότερα από δώδεκα μυθιστορήματα, όπως το Moon Palace (1989), The Music of Chance (1990), The Book of Illusions (2002) και Oracle Night (2003). Ασχολήθηκε επίσης με τον κινηματογράφο γράφοντας το σενάριο για το Smoke, σε σκηνοθεσία Wayne Wang, για το οποίο κέρδισε το βραβείο Independent Spirit για το καλύτερο πρώτο σενάριο το 1995.

Το 1981, ο Auster γνώρισε τη συγγραφέα Siri Hustvedt και παντρεύτηκαν τον επόμενο χρόνο. Το 1987 απέκτησαν μια κόρη, τη Σόφι, η οποία έγινε τραγουδίστρια και ηθοποιός. Το μυθιστόρημα Leviathan του 1992 του Auster, για έναν άνδρα που ανατινάσσεται κατά λάθος, περιλαμβάνει έναν χαρακτήρα που ονομάζεται Iris Vegan, η οποία είναι η ηρωίδα του πρώτου μυθιστορήματος του Hustvedt, The Blindfold.

Ο Auster ήταν περισσότερο γνωστός στην Ευρώπη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: «Απλώς ένας συγγραφέας με μπεστ σέλερ σε αυτά τα μέρη», διαβάζουμε σε ένα άρθρο του 2007 στο περιοδικό της Νέας Υόρκης, «Ο Auster είναι ένας ροκ σταρ στο Παρίσι». Το 2006, του απονεμήθηκε το βραβείο λογοτεχνίας της Ισπανίας Πρίγκηπας της Αστούριας και το 1993 του απονεμήθηκε το Βραβείο Médicis Étranger για τον Λεβιάθαν. Ήταν επίσης Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Τον Απρίλιο του 2022, ο γιος του Auster και του Davis, Daniel, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Τον Μάρτιο του 2023, ο Hustvedt αποκάλυψε ότι ο Auster λάμβανε θεραπεία για καρκίνο αφού είχε διαγνωστεί τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, Baumgartner, για έναν χήρο εβδομήκοντα συγγραφέα, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο.

Με στοιχεία από τον  The Guardian

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com