Παύλος Μαρινάκης: Στην Ευρώπη θέλουμε εκπροσώπους που παίζουν με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος

Βλέπω μια κυβέρνηση που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της υπερδεκαετούς κρίσης και μια αντιπολίτευση που προσπαθεί με τη ρητορική αλλά και με τις μαξιμαλιστικές προτάσεις της να επαναφέρει τις αιτίες που δημιούργησαν αυτές τις κρίσεις, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

by Times Newsroom

«Λέγαμε, όταν εξελέγη ο κ. Κασσελάκης, ότι θα γίνει κυρίαρχη τάση ο «πολακισμός» στον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα πρώτα δείγματα που είχε. Κατάφερε ο μαθητής να ξεπεράσει τον δάσκαλο σε χυδαιότητα, τοξικότητα, συκοφαντίες, από μαύρες σακούλες, υποθέσεις που είναι λυμένες πριν από πέντε και δέκα χρόνια. Ένας λόγος που δεν συνάδει ούτε με την ηλικία του, ούτε με το τι έχει νιώσει η δική μου γενιά- γιατί και εγώ συνομήλικος είμαι- και οι νεότεροι από τα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια των κρίσεων και από τις δυσκολίες που περάσαμε, κυρίως ως προς το εισόδημά μας. Εμείς δεν κλείσαμε ποτέ τα μάτια στις δυσκολίες, εμείς δεν λέμε ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένας παράδεισος, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα να λυθούν. Είπε μια φράση ο πρωθυπουργός: Δεν υποσχέθηκα ποτέ θαύματα», Αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση σε άλλες περιπτώσεις έχει τρέξει γρήγορα και σε άλλες πιο αργά και πρόσθεσε: «Φτάσαμε στο σημείο να είμαστε η γενιά που έφυγε κατά μεγαλύτερο κύμα στο εξωτερικό κυρίως για δύο λόγους. Ο βασικός ήταν η πλειοδοσία, τα λεφτόδεντρα. Ερχόταν πάντα το άλλο κόμμα, κυρίως αυτό ξεκίνησε το ’80, να τάζει και να δίνει από το μυαλό του περισσότερα από αυτά που μπορεί να δώσει. Και η άλλη λογική είναι η έντονη πόλωση και το κλίμα όλο αυτό που δημιουργήθηκε… ».

Είπε επίσης πως η ΝΔ έχει κάνει την αυτοκριτική της κι έχει μάθει να διαχειρίζεται τις ήττες, κυρίως, αναγνωρίζοντας τις επιλογές του κόσμου… Καθώς και ότι «η ρητορική Κασσελάκη ως προς την τοξικότητά της και ως προς τις παροχολογίες και η έλλειψη στοιχειώδους τεκμηρίωσης σε βασικά ζητήματα μας γυρίζει στις χειρότερες εποχές».

Σχετικά με το γιατί ο κόσμος μπορεί να κάνει δεύτερες σκέψεις για το αν θα ξαναψηφίσει τη ΝΔ, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Καταρχάς η απάντηση είναι γιατί υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα. Αλλά θα σας πω και ένα τεχνικό ζήτημα. Όταν για παράδειγμα είναι 10% οι αναποφάσιστοι, είναι λογικό, το 36% αυτών, όταν ένα κόμμα έχει πάρει στις τελευταίες εκλογές 41%, δηλαδή το 3,6% να προέρχεται από το κόμμα αυτό».

Παρατήρησε ακόμη πως «κανένας δεν αμφισβήτησε το γεγονός ότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα, πρώτον. Δεύτερον, είναι άλλο πράγμα οι εθνικές εκλογές, άλλο πράγμα οι ευρωεκλογές. Από το 1981 μέχρι και το 2019 – άμα δείτε – ακόμα και σε περιόδους που ήταν κυρίαρχα κόμματα είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε η Νέα Δημοκρατία, η διαφορά τους – ακόμα και ίδια μέρα το 1981 ή ένας μήνας διαφορά το 2019 – ήταν από 8 έως 10 μονάδες».

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Πάμε να σας πω εγώ -απευθυνόμενος κυρίως σ’ αυτούς τους πολίτες οι οποίοι είτε είναι κοντά μας, είτε μας ψήφισαν, είτε σκέφτονται να μας ψηφίσουν και τώρα είναι ευρύτερα στην κατηγορία των αναποφάσιστων- δύο λόγους για τους οποίους θεωρώ εγώ ότι είναι κρίσιμη η ψήφος για τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρώτος λόγος κρύβεται στο τι συνέβη από τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 μέχρι σήμερα. Ήρθαμε με ένα πρόγραμμα, εκλεγήκαμε με ένα πολύ τιμητικό 41% – επειδή άκουσα πριν και την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ- το οποίο δεν είναι αλαζονεία, είναι η λαϊκή ετυμηγορία. Το 41% είναι η λαϊκή ετυμηγορία που αξιολογείται καθημερινά και κυρίως θα αξιολογηθεί το 2027. Είναι η επιλογή του κόσμου. ‘Αρα, να μην την προσβάλουμε την επιλογή του κόσμου. Αυτόν τον ένα χρόνο, λοιπόν, ξέραμε ότι η δεύτερη τετραετία -είναι ο πρώτος χρόνος της δεύτερης τετραετίας- είναι η τετραετία που πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με τις παθογένειες ολόκληρων δεκαετιών, ακόμα και με δική μας ευθύνη. Τι έχουμε καταφέρει και έχουμε ψηφίσει; Μη κρατικά Πανεπιστήμια, μεταρρύθμιση για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ, ενιαία λίστα χειρουργείων, απογευματινά χειρουργεία, αύξηση των μισθών των γιατρών, πρέπει να γίνουν και άλλα… » Ειδική αναφορά έκανε επίσης στην επιστολή ψήφο, το φορολογικό νομοσχέδιο, τον νέο τρόπο επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο με ΑΣΕΠ, την καταπολέμηση αυθαίρετης δόμησης, τη νέα λογική στα γήπεδα και στα πανεπιστήμια. «Σ’ όλα αυτά, είτε είναι νομοσχέδια, είτε είναι πολιτικές επιλογές, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΠΑΣΟΚ ήταν απέναντι», ακόμη κι αν κάποια έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποια είναι η κριτική που ακούμε καλοπροαίρετα και τη θεωρούμε και πάρα πολύ γόνιμη για εμάς. ‘Τρέξτε πιο γρήγορα’. ‘Αρα, το σωστό μήνυμα είναι «τρέξτε πιο γρήγορα». Αυτό το μήνυμα θα σταλεί με το να ψηφίσει κάποιος ένα από τα κόμματα, που σ’ όλα αυτά δεν είναι στο «τρέξτε πιο γρήγορα», είναι στο ‘μην κάνετε τίποτα’; Με λίγα λόγια… το βράδυ των εκλογών υπάρχει ένας κίνδυνος. Η Νέα Δημοκρατία, τι λέει; Η κυβέρνηση τι λέει; Έχουμε άλλα τρία χρόνια για να κριθούμε πολύ αυστηρά – είπα δέκα;- να κάνουμε άλλα είκοσι, άλλα τριάντα, που χρειάζεται ο τόπος με κυριότερο, βέβαια, να αυξηθεί κι άλλο το εισόδημα. Φοβάμαι και πιστεύω ότι δεν θα γίνει. Είμαστε αισιόδοξοι με βάση και τις μετρήσεις, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, πρέπει το μήνυμα εκείνο το βράδυ να είναι καθαρό. Να τρέξουμε πιο γρήγορα με ένα αποτέλεσμα, που θα μας δίνει τη δυνατότητα. Και κυρίως δεν θα δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να λέει τι; ‘Α, θες να κάνεις τα επόμενα μη-κρατικά πανεπιστήμια; Δεν έχεις νομιμοποίηση. Θες να περάσεις την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση για τον ΑΣΕΠ; Δεν έχεις νομιμοποίηση’».

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «η ίδια η αντιπολίτευση έχει επιλέξει να εργαλειοποιήσει, να χρησιμοποιήσει αυτές τις εκλογές ως μια ψήφο διαμαρτυρίας, ακόμα και το να πέσει η κυβέρνηση. Εμείς, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση να σηκώσουμε το γάντι. Εδώ λέμε ότι οι εκλογές είναι το 2027… Εμείς λέγαμε και λέμε ‘ψηφίζουμε για την Ευρώπη’, αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να μην απαντήσουμε σε μία κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία έχει δύο κοινές συνισταμένες: Το «όχι σε όλα» και την επαναφορά της λογικής του μαξιμαλισμού ‘των λεφτόδεντρων’. Αυτά τα οποία τάζει, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το κομμάτι, η αντιπολίτευση, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, μας επαναφέρουν στη λογική που μας οδήγησε στην χρεοκοπία.

Ευρωπαϊκή διάσταση και καθημερινότητα. Πολύ σημαντική, κρίσιμη και για το εσωτερικό. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν χρόνια κρίσεων, εισαγόμενων κρίσεων. πανδημία, πόλεμος πολύ κοντά μας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε όλα αυτά τα πέντε χρόνια φάνηκε η αξία του να έχεις μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που να μπορεί να κερδίζει για τη χώρα σου και να μην κοιτάει μικροκομματικά, όταν βγαίνει εκτός αυτής. Ήρθαν πάνω από 40 δισ. και στήριξαν επιχειρήσεις και εργαζόμενους για να μην κλείσουν στην πανδημία, 36 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν πάνε σε λίγους. Πάνε σε προληπτικές εξετάσεις για ανθρώπους που θέλουν να προλάβουν τον καρκίνο, πάνε σε ψηφιακούς πίνακες σε όλα τα σχολεία, πάνε στο δημόσιο πανεπιστήμιο, πάνε σε 80 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας, γιατί ήταν υπό κατάρρευση και τώρα, επιτέλους, αρχίζει και βελτιώνεται η εικόνα τους ―ναι, πολλά χρόνια πίσω είχε πάει η χώρα στο ΕΣΥ―, πάνε σε μεγάλους δρόμους, μεγάλα έργα, πάνε στους πολίτες. Τη στιγμή, λοιπόν, που εμείς προσπαθούσαμε να οχυρώσουμε -και τα καταφέραμε στο μεταναστευτικό- τα σύνορά μας, εκείνοι ανακάλυπταν μια δήθεν νεκρή Μαρία. Τη στιγμή που φέραμε 36 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκείνοι συνέτασσαν ψηφίσματα για να κοπεί η χρηματοδότηση της χώρας».

Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε στο σημείο αυτό πως «τα επόμενα χρόνια έχουμε κι άλλες μεγάλες μάχες: Το επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την ‘Αμυνα, την Κοινή Αμυντική Πολιτική, την Αναθεώρηση της ΚΑΠ. Και απευθύνομαι στους αγρότες, με τα πολλά προβλήματα που έχουν ακόμα, ό,τι τους είπαμε το κάνουμε πράξη. Και όλα τ’ άλλα κόμματα, με τα μητρικά τους κόμματα στην Ευρώπη, είναι απέναντι στην ήπια προσαρμογή στην ΚΑΠ, που είναι υπέρ των αγροτών. Όλα αυτά, λοιπόν, θα συζητηθούν, θα τα διαπραγματευθούμε στην Ευρώπη. Θέλουμε, λοιπόν, όσο το δυνατόν περισσότερους εκπροσώπους που παίζουν στην Ευρώπη με τη φανέλα της Εθνικής».

Σχετικά με την έμφαση σε θέματα άμυνας σε μια προσπάθεια αλίευσης ακροδεξιών ψήφων ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Κοιτάξτε να δείτε, είναι η ίδια ρητορική που ακούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, την επαναλαμβάνει και ο κ.Κασσελάκης. Και νομίζω ότι έχει κουράσει κιόλας αυτή η ρητορική. Δεν θέλω καν να μπω σε αυτή τη διαδικασία, θα σας πω: Το τελευταίο που περιμέναμε ν’ ακούσουμε -έχουμε μισή μέρα να το ακούσουμε ακόμα- ότι ανακάλυψε, εφηύρε ή προγραμμάτισε τη D-Day στη Νορμανδία ο πρωθυπουργός, πού ήταν τιμητικά καλεσμένος, για να πάει χθες εκεί και προφανώς, επί τη ευκαιρία αυτή, να δείξει στους πολίτες ότι αυτά που τους λέμε για τα εξοπλιστικά, για την αλλαγή πίστας, που είναι, πλέον, η Ελλάδα, υπάρχουν. Γιατί, ξέρετε, μιλάμε σ’ έναν κόσμο που προεκλογικά ―να μην το ξεχάσουμε― τι είχε ζήσει το 2019; Έναν Ποινικό Κώδικα ο οποίος ήταν «η χαρά του εγκληματία» και «μουσαμάδες». Ένας κόσμος, λοιπόν, που έχει κουραστεί να βλέπει «μουσαμάδες», θέλει να βλέπει έναν πρωθυπουργό ο οποίος αυτά τα οποία λέει αυτά τα πέντε χρόνια ―και εδώ είναι ένα πολύ μείζον θέμα που αλλάζει την Ελλάδα επίπεδο― υπάρχουν. Και έγινε μία ημέρα, η οποία ήταν ιστορικής σημασίας. Συνδυάστηκε, προφανώς, και είναι στο πλαίσιο της λογοδοσίας. Είναι λέξη άγνωστη η λογοδοσία. Και επειδή είπατε για την καθημερινότητα, δεν θέλω ν’ αποφύγω την ερώτηση… ».

Υπογράμμισε ακόμη πως «εμείς είμαστε ένα Κράτος, το οποίο θέλουμε να είμαστε όσο καλύτερα οχυρωμένο με την καλύτερη δυνατή εξωτερική πολιτική και δεν μπαίνουμε σε αυτή την λογική. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλουμε τον κόσμο. Όμως, η αλήθεια είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ισχυροποιηθεί, ακούγεται πιο δυνατά η φωνή της, έχει συνάψει τις πιο ιστορικές συμφωνίες τα τελευταία πέντε χρόνια, βγαίνει εκτός συνόρων και σε όλα τα επιμέρους επίπεδα ακούγεται. Πολλές φορές πρωταγωνιστεί, όπως σε μεγάλες συζητήσεις και για την Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα. Αυτό είναι καίριας σημασίας για την χώρα, χωρίς να σημαίνει ότι θα χρειαστεί σε δύσκολες καταστάσεις. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, όμως οφείλουμε… ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν σκεφτόμαστε να μπούμε σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας, έστω και ήπιας, τόνισε: «Όχι, αυτή την στιγμή είμαστε σε μια κατάσταση ενίσχυσης, οχύρωσης. Ενίσχυσης της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Και σε αυτή τη συζήτηση, το πιστεύω πραγματικά -με κάποιες θλιβερές εξαιρέσεις των προηγούμενων ετών, όπου γινόντουσαν κάποιες συζητήσεις, οι οποίες δεν είχαν κανένα αντίκρισμα- είμαστε όλοι μαζί, είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Όλη η Ελλάδα. Θεωρώ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τις θέσεις που πολύ ισχυρά διατυπώνει στην ‘Αγκυρα, στο ΝΑΤΟ, παντού σε όλον τον κόσμο, είναι οι θέσεις που διατύπωναν και οι προκάτοχοί του και είναι οι θέσεις οι ισχυρές, οι ελληνικές, που θα διατυπώνονται και στη συνέχεια”.

Περνώντας σε θέματα καθημερινότητας ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο ρεύμα επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως θα αυξηθεί έως 60% και να μην πανικοβάλλουμε τους πολίτες. Και πρόσθεσε: «Για να πούμε και για τα υπόλοιπα και να μην ξεχνάμε τι ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, γιατί ήταν δύσκολα χρόνια και για τους πολίτες, αυτά τα δύσκολα χρόνια, τα τελευταία, που σε μια χώρα που είχαμε βαρεθεί να ακούμε: “φορολογήστε τον πλούτο, φορολογήστε τις μεγάλες επιχειρήσεις” .Αυτό το έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είχαμε βαρεθεί να ακούμε: “Δώστε σε αυτούς που έχουν ανάγκη, από τους άλλους”. Αυτό το έκανε γιατί είχε καθήκον η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μόνο 13 δισ., σας είπα, δόθηκαν για το ρεύμα και φτάσαμε στο σημείο να καλύπτουμε -γιατί έτσι έπρεπε να κάνουμε- μέχρι και το 100% των αυξήσεων στα κοινωνικά τιμολόγια και 90% των αυξήσεων στα τιμολόγια τα οικιακά. Προσέξτε: Φτάσαμε στο σημείο, όμως, να μπορούμε, επειδή ήρθησαν οι αιτίες που αύξησαν το ρεύμα, να εφαρμόσουμε μια πολιτική που λοιδορήθηκε. Ήταν και λίγο έτσι μπερδεμένη στην αρχή… ».

Σχετικά με το αν θα αλλάξει αυτό που ζει ο κόσμος καθημερινά στο σούπερ μάρκετ, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Παρά το γεγονός ότι ήταν καλύτερος ο τελευταίος μήνας ως προς τις συγκρίσεις του πληθωρισμού, ακόμα το πρόβλημα παραμένει. Εδώ, λοιπόν, θα μείνω στο σύνθημά μας, που είναι «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» που λέει όλη την αλήθεια. Ποια είναι η αλήθεια; Η Ελλάδα έχασε πολλά χρόνια, πάνω από δέκα χρόνια, χρόνια στα οποία, κυρίως το 2015-2019 -και το λένε οι αριθμοί αυτό- στην Ευρώπη «έβρεχε» χρήματα. Είχε ανάπτυξη 5-6%. Για να καταλάβουν πού βρισκόμαστε. Και κλείνω. Σε αυτά τα χρόνια η Ελλάδα ήταν οριακά στην ύφεση. Από το 2019 και μετά, που στην Ευρώπη, λόγω των κρίσεων, είχαμε οριακή ανάπτυξη, η Ελλάδα έχει τετραπλάσιους και πενταπλάσιους ρυθμούς. Αυτό τι σημαίνει; Είμαστε πρώτοι στον ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Σημαίνει ότι έχουμε τον καλύτερο ρυθμό αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά είμαστε πολύ χαμηλά ακόμα».

Υπογράμμισε μάλιστα πως «δύο είναι οι απόλυτοι στόχοι στην οικονομία. Να συνεχίζουμε να δίνουμε δουλειά στον κόσμο, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν δουλειά. Έχει αυξηθεί ο μέσος μισθός. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, έχουμε απόσταση, αλλά έχουμε αρχίσει και την καλύπτουμε».

Κλείνοντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε πως είναι ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής πόθεν έσχες και πρόσθεσε: «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα παράτασης, πρώτον. Δεύτερον, η πλατφόρμα είναι ανοιχτή, μπορούν να κατατεθούν τα έγγραφα και χειροκίνητα, για το αρχικό πόθεν έσχες, που είναι ο κ. Κασσελάκης και τα μπερδεύει επίτηδες … ».

Μίλησε επίσης για πανικό στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε: «Και ξέρετε πού οφείλεται ο πανικός; Ήρθαν και συγκρούστηκαν οι αλαζονικές μεγαλοστομίες του κ. Κασσελάκη, που δεν καταλαβαίνω και γιατί τις είπε. Εγώ δεν ποινικοποιώ τη δουλειά. Ίσα – ίσα. Μπράβο σε έναν άνθρωπο αν έχει δουλέψει και έχει βγάλει λεφτά. Αλλά όταν λες ‘εγώ δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψω ποτέ στη ζωή μου’, μετά κάποια στιγμή θα έρθουν τα στοιχεία. Τα στοιχεία, η πραγματικότητα και όλα όσα βγαίνουν … Και κάτι τελευταίο. Ας μην επιτιθέμεθα ούτε στους δημοσιογράφους ούτε στα Μέσα, ειδικά όταν επικαλούμαστε το Κράτος Δικαίου, ενώ η αρμόδια Επίτροπος, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τελικά τους διαψεύδει στην πράξη. Να σταματήσουμε αυτή τη λογική. Δεν έκανε διακαναλική ο κ. Κασσελάκης, δεν ήθελε να απαντήσει σε όλους τους δημοσιογράφους».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com