Πειραιώτικες φωτογραφικές απολαύσεις

by Times Newsroom
  • Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος – Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

Από το φωτογραφικό αρχείο του Δημήτρη Κρασονικολάκη.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. 3 Μαΐου 1926. Η νεότητα, η ομορφιά που χάνεται στον χρόνο…

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Καλή διάθεση με μια παλιά φωτογραφία του 1933. “Ενθύμιον της Νίτσας Αντω—— Δημοτικόν Θέατρον Πειραιώς. 19/ΙΙ/33”


ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1936. Τα μωρά δεν ξέρουν να μιλάνε και να γράφουν, έτσι αναλαμβάνουν οι γονείς να κάνουν εκ μέρους τους τις φωτογραφικές αφιερώσεις. – Στην αγαπημένη μου ξαδελφούλα και στο θείο και στη θεία μου για να με θυμούνται. Με φιλιά. [Υπογραφή] Πειραιεύς 28. 2. 36. – Στις αγαπημένες μου θείες για να μ’ έχουνε κοντά τους και να με καμαρώνουν τώρα που είμαι άντρας πειά. – Με φιλάκια. [Υπογραφή] Πειραιεύς 28. 2. 36. Photo Dildlilian. Ο Χ. Διλδιλιάν είχε το φωτογραφείο του στην Κολοκοτρώνη 81. Τηλ. 42 127.

ΠΕΡΑΜΑ. Το μολύβι έγραψε στην λευκή πίσω όψη, ο χρόνος προσπάθησε να σβήσει τις λέξεις, ένα στυλό έσωσε την κατάσταση αφού τις «ξεπατίκωσε», δηλαδή τις αντέγραψε πιο καθαρά. Souvenir. Πέραμα. 25/3/1938. Ιάσονας Λάκης Μαρίτσα ; Τζιτζής Θεώνη. Φωτογραφικό χαρτί LEONAR.

ΠΕΡΑΜΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1938. Souvenir Περάματος. 8/5/38.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Αφιερωμένη σε όλους τους στρατιώτες του κόσμου. «Σε κάθε στρατιώτη …ευχή μου.. ποτέ σε πόλεμο» τόνισε η Μαρία Βότση. «ΦΩΤΟ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ/ ΚΩΝΣΤ. ΚΟΛΙΟΥ/ ΝΟΤΑΡΑ 11-ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ»

ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ. Μαθητική εκδρομή στο Θησείο στις 24 Φεβρουαρίου 1951: “Το 4ον Δημοτ. σχολείον Β. Π. Πειραιώς. Ευρισκόμεθα εις το Θησείον όπου διδάσκονται οι μαθηταί της έκτης τάξεως την ιστορίαν του μνημείου τούτου. 24-2-51. Ο Δ/ντής” [Υπογραφή]

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1951. Ενθύμιον 24/3/51 Επί την Εθνική επέτειον της 25 Μαρτίου. «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑΙ/ ΕΡΓΑΣΙΑΙ/ Δ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ/ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 94 ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ»

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1953. Ενθύμιον Στην αγαπητή μου γιαγιά, της παρελάσεως της 25 Μαρτίου 1953 τη σχολής μηχανικών «Αποστόλου Παύλου» Εν Πειραιεί τη 26/3/53 Ο εγγονός σας Μινάς Ανεστήδης. Αριστερά το ΜΕΓΑΡΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΕ ΕΛΛΑΔΟΣ (εγκαίνια 31 Δεκεμβρίου 1933), το ΝΑΤ ήλθε τον επόμενο Αύγουστο 1954 αφού πληρώθηκε το ποσόν των 10.251.548 δραχμών. Στην γωνία κτίζεται ακόμα το Μέγαρο Εθνικής Τραπέζης και Αθηνών που είχαν συγχωνευτεί δυο μήνες πριν, τον Ιανουάριο 1953. Στα 1956 η λέξη Αθηνών έφυγε για να παραμείνει ο γνωστός τίτλος ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΕ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Ο Απόστολος Παύλος ήταν στην οδό Σαλαμίνος 4, τώρα νομίζω στεγάζει το 7ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Η Αγία Τριάδα μόλις που διακρίνεται δεξιά.
Οι πληροφορίες για την Σχολή Μηχανικών του Συλλόγου Απόστολος Παύλος (ιδρύθηκε στα 1947, έδρα Καραΐσκου 83α) άρθρο μου «Κατάλογος Κοινωφελών Ιδρυμάτων Πειραιώς 1951», ανάρτηση 10.11.2018.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Προς την Πλατεία Αλεξάνδρας. Κυριακή 22 Απριλίου 1956.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Το παλιό δίνει μια διαφορετική αρχοντιά. Το αναγνωρίζουμε πλέον σε λίγα πράγματα, όπως εδώ στην απεικόνιση με το νέο ζευγάρι. Ήταν Μάρτιος του 1957. Φωτογραφία κολλημένη σε προστατευτικό διπλωμένο χαρτόνι. «STUDIO/ Ελ. Θεοδωρή/ ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 20 ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ/ ΤΗΛ. 43-712».

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Τουρκολίμανο. Μάρτιος 1960.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Γιορτή της μητέρας. Μια εικόνα που περικλείει τα πιο γλυκά ανθρώπινα νοήματα! Κρεμασμένο το κάδρο με την φωτογραφία του γάμου, η νέα μάνα με το μωρό της καθισμένο στο σερβάν να μας κοιτάζουν γεμάτοι χαρά και να αντικατοπτρίζονται στον καθρέπτη, μια κούκλα και μια ακόμα φωτογραφία γυναίκας. «ΦΩΤΟ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΝ/ Π. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗ/ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ 104/ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ».
 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Επιστροφή στα χρόνια που οι αποκριές ήταν εκτός των άλλων και “παιδική υπόθεση”, όπου οι χοροί στα σχολεία και στις αίθουσες εκδηλώσεων τροφοδοτούσαν τις αναμνήσεις και γέμιζαν τα λευκώματα με χαρούμενες – ασπρόμαυρες – φωτογραφίες. «ΦΩΤΟ – “REX„/ ΝΟΤΑΡΑ 38 ΚΑΤΩΘΙ Ι.Κ.Α./ ΤΗΛ. 472 120».


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Το αποκριάτικο πάρτι συνεχίζεται, με το ίδιο κοριτσάκι και την παρέα της. Το πάτωμα γεμάτο σερπαντίνες… «ΦΩΤΟ – “REX„/ ΝΟΤΑΡΑ 38 ΚΑΤΩΘΙ Ι.Κ.Α./ ΤΗΛ. 472 120».



ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Το αποκριάτικο γλέντι στο φόρτε του, οπότε το κοριτσάκι εξακολουθεί να διασκεδάζει με τον συμμαθητή της. Οι δασκάλες κι οι δάσκαλοι περιέβαλαν τα παιδιά σε στοργή και αγάπη, μεταδίδοντάς τους τις γνώσεις, πλάθοντας χαρακτήρες, δίνοντας τα εφόδια για την μελλοντική τους ζωή. Με αυτόν τον τρόπο μεγάλωσαν τόσες γενιές, χτίστηκε η τωρινή κοινωνία. Ο Ηλίας Μάκρας βεβαιώνει ότι πρόκειται για αποκριάτικη εκδήλωση στον Πειραϊκό Σύνδεσμο του Λυκείου ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, η κυρία είναι η διευθύντρια Αντωνία Σταυριανού. «ΦΩΤΟ – “REX„/ ΝΟΤΑΡΑ 38 ΚΑΤΩΘΙ Ι.Κ.Α./ ΤΗΛ. 472 120»

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Τραπέζωμα με νηστίσιμα εδέσματα στο Τουρκολίμανο, Μεγάλη Πέμπτη του 1965, που τότε έπεφτε στις 22 Απριλίου. Πού ακριβώς; Στα Τρεχαντήρια.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Έτοιμος χωρίς αμφιβολία να υπερασπιστεί την πατρίδα, αλλά επειδή ήταν μικρός, ντύθηκε τσολιάς με ξύλινο τουφέκι στο φωτογραφείο STUDIO “ALEX“/ Α. ΠΑΧΟΥΜΑΚΗΣ/ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 6 – ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. Ο Φεβρουάριος συμπίπτει με τις αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα ήταν στις 21 του μήνα. Ο Άλεξ σφράγισε την πίσω όψη με την διεύθυνσή του και χρονολογία 27 FEV. 1966. Χαρτί Minosa

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com