Περού – Kαταστολή διαδηλώσεων: Η στιγμή που άρμα μάχης εισβάλλει σε ιστορικό Πανεπιστήμιο

Στο Περού οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους, ενώ πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο ιστορικό πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος

by Times Newsroom

Βυθισμένο στην πολιτική αστάθεια βρίσκεται εδώ και δύο μήνες το Περού, όπου οι  αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους, ενώ χιλιάδες ξένοι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Στην πρωτεύουσα Λίμα, πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο ιστορικό πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος και συνέλαβαν περισσότερα από 200 άτομα, στην πλειονότητα φοιτητές, που είχαν κάνει κατάληψη. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν τη στιγμή που τεθωρακισμένο όχημα των δυνάμεων ασφαλείας έριξε την πύλη κι εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν στο Σαν Μάρκος.

Ελικόπτερα εμφανίστηκαν από το πουθενά ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου Σαν Μάρκος, ομάδα διαδηλωτών είχε παράνομα εισβάλλει στο χώρο της πανεπιστημιούπολης. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επεσήμανε την απουσία εισαγγελέα κατά την αστυνομική έφοδο.

Εξαιτίας των εκτεταμένων ταραχών, οι Περουβιανές Αρχές, έκλεισαν μέχρι νεοτέρας το Μάτσου Πίτσου το τουριστικό στολίδι των ‘Ινκας και μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας, για δεύτερη φορά μετά την έναρξη των διαδηλώσεων.

Οι ταραχές ξέσπασαν στο Περού μετά την παύση, τη σύλληψη στις 7 Δεκεμβρίου και την προφυλάκιση   του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε να επιβάλει «πραξικόπημα», διατάσσοντας να διαλυθεί το κοινοβούλιο, που ετοιμαζόταν να τον απομακρύνει από το αξίωμα.

Στις φτωχές επαρχίες, πολλοί υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Καστίγιο, χαρακτηρίζοντας την εκλογική του νίκη «εκδίκηση για την περιφρόνηση και τον ρατσισμό των ελίτ απέναντι ιδίως στους αυτόχθονες».

Η πρόεδρος Μπολουάρτε, η αντιπρόεδρος του κ. Καστίγιο που τον διαδέχθηκε δυνάμει του Συντάγματος, έχει καταγωγή από τις Άνδεις.  Οι διαδηλωτές τη χαρακτηρίζουν «προδότρια».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή