‘Πλεονέκτημα’ για την Τουρκία η παραίτηση Μπομπ Μενέντεζ «Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία των F-16»

«Αναμένουμε μια ξεκάθαρη απάντηση από τις ΗΠΑ» σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F- 16.

by Times Newsroom

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η παραίτηση – λόγω κατηγοριών για διαφθορά- του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι γνωστός ότι είναι κατά της Τουρκίας και υποστηρικτής της Ελλάδας, αποτελεί πλεονέκτημα:

«Αναμένουμε μια ξεκάθαρη απάντηση από τις ΗΠΑ» σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F- 16.

Κατά την επιστροφή του  από το Αζερμπαϊτζάν στην Άγκυρα, ο Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις μελών του Τύπου και έκανε δηλώσεις σχετικά τα ημερήσια σημαντικά θέματα.

Ένα από τα θέματα της ατζέντας του Προέδρου Ερντογάν ήταν οι συνομιλίες για τα F-16 με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένουν ξεκάθαρη απάντηση από τις ΗΠΑ για το θέμα.

Θεωρείται ότι η παραίτηση του Αμερικανού Δημοκρατικού Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, μιας από τις ηγετικές φυσιογνωμίες που απέτρεψαν την πώληση F-16 στην Τουρκία, θα έχει θετικό αντίκτυπο σε αυτή τη διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε η ακόλουθη ερώτηση στον Πρόεδρο Ερντογάν:

«Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην πώληση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 από τις ΗΠΑ στη χώρα μας, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει προσωρινά τη θέση του μετά το κατηγορητήριο για διαφθορά που ετοιμάστηκε εναντίον του. Ο Λευκός Οίκος ήταν υπεύθυνος και για την παρουσίαση της  πώλησης F-16 στη Γερουσία. Περιμένετε κάποια κίνηση σχετικά με την έγκριση του εκσυγχρονισμού;»

«Ίσως έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία των F-16»

Η απάντηση του Ερντογάν ήταν η εξής:

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας σχετικά με τα F-16 ήταν οι δραστηριότητες του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ εναντίον της χώρας μας. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Εξωτερικών μας  Χακάν Φιντάν θα παρακολουθήσει τώρα στενά αυτή τη διαδικασία.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν στην Αμερική πριν από τρεις τέσσερις ημέρες. Αυτές οι συνομιλίες είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Αλλά τώρα, θα ήταν ωφέλιμο να μετατρέψουμε αυτή την κατάσταση σε ευκαιρία και να συναντηθούμε ξανά μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία όσον αφορά τα F-16. Όχι μόνο για τα F-16, αλλά για όλα τα άλλα θέματα,  για τα οποία ο Μενέντεζ και αυτοί με τη νοοτροπία του, έκαναν αποτρεπτικές ενέργειες εναντίον μας.

«Το ζήτημα των F-16 δεν είναι ένα ζήτημα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ»

Η έξοδος του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το θέμα των F-16 δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεθ. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα εργαστεί τους τομείς που πρέπει να διαχειριστούν.

«Ελπίζουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα χωρίς μεγάλη καθυστέρηση»

Αναμένουμε πλέον ξεκάθαρη απάντηση από τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε το θετικό αποτέλεσμα που περιμένουμε χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Ακόμη και αυτό το θέμα μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να είσαι μια αυτάρκης χώρα όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία.

Ήμασταν στην ίδια κατάσταση πριν σχετικά με το UAV- UCAV. Τότε συνέβαινε το θέμα του Predator. Παρόλο που το χρειαζόμασταν, δεν μπορέσαμε να το πάρουμε από τον σύμμαχό μας.

Τι κάναμε; Κατασκευάσαμε τα δικά μας UAV. Δεν σταματήσαμε, φτιάξαμε UCAV, φτιάξαμε TİHA, φτιάξαμε Kızılelma, φτιάξαμε Hürkuş, φτιάξαμε Atak… Τώρα χρειαζόμαστε F-16, αλλά από την άλλη, εργαζόμαστε για την παραγωγή του μαχητικού μας νέας γενιάς αεροπλάνο, Kaan.

Enson Haber

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com