Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Πολωνία απαγόρευσε την είσοδο στον Λαβρόφ – «Δεν έχει προηγούμενο η απόφασή της» λένε οι Ρώσοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μόλις μερικές μέρες μετά το αιματηρό περιστατικό στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, όπου πύραυλος έπεσε σε μονάδα επεξεργασίας σιτηρών και σκότωσε δυο ανθρώπους, η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ! Και φυσικά προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας.

by Times Newsroom

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ήθελε να παραστεί σε Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, αλλά η Πολωνία είχε… άλλη άποψη, αφού ο Ρώσος υπουργός είναι στη λίστα με τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ε.Ε. μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της Πολωνίας εκτοξεύτηκε, κατά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, από την Ουκρανία, η οποία εκείνες τις ημέρες δεχόταν ανελέητα χτυπήματα από τη Ρωσία, καθώς η αποχώρηση της τελευταίας από τη Χερσώνα ήταν ισχυρό πλήγμα και επιχείρησε να «απαντήσει» στην ουκρανική αντεπίθεση με επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.

Η απόφαση της Πολωνίας να απαγορεύσει στον Σεργκέι Λαβρόφ την είσοδο στο έδαφός της έγινε γνωστή σήμερα (19/11/2022), με τη Ρωσία να εκφράζει την οργή της που απαγορεύεται στον υπουργό Εξωτερικών της να παραβρεθεί στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ

«Η απόφαση της Πολωνίας (…) είναι προκλητική και δεν έχει προηγούμενο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.

«Η Βαρσοβία όχι μόνο δυσφημίσθηκε με αυτόν τον τρόπο, αλλά επέφερε και ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στο κύρος ολόκληρου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η Πολωνία, που διοργανώνει στις αρχές Δεκεμβρίου την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, ανακοίνωσε χθες ότι αρνήθηκε την είσοδο στο έδαφός της του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αναμένουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιλέγει τα μέλη της αντιπροσωπείας της σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της εκ περιτροπής προεδρίας του Οργανισμού, που ασκεί φέτος η Βαρσοβία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να «περιλαμβάνει άτομα σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, περιλαμβανομένου του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε βέβαιοι πως όλοι οι λογικοί πολιτικοί μοιράζονται την άποψη της ρωσικής πλευράς ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Αυτές οι ολέθριες αποφάσεις των Πολωνών (…) σπρώχνουν τον ΟΑΣΕ στην άβυσσο», ανέφερε, κατηγορώντας τον ΟΑΣΕ ότι μετατρέπεται σε “πεδίο” για «αντιρωσικές ασκήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή