Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία στα βόρεια του Κιέβου που πηγαίνει κόντρα στη Μόσχα

«Είμαστε Ουκρανοί, θα μείνουμε εδώ με τους ανθρώπους μας», λέει ο πάτερ Βιτάλι Μπόικο που έδιωξε την οικογένειά του

by Times Newsroom

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάσαφ του Μπέλγκοροντ στο βόρειο Κίεβο, δεν έχει σταματήσει να προσφέρει βοήθεια και καταφύγιο σε όσους το έχουν ανάγκη. Άλλωστε, βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Χόστομελ, που έχει δεχθεί σφοδρό βομβαρδισμό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η φιλανθρωπική δράση της δεν θα προκαλούσε εντύπωση αν δεν άνηκε στο Πατριαρχείο της Μόσχας κι αν ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν υποστήριζε την εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας πως οι Ουκρανοί έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου από την αμερικανική προπαγάνδα.

Ο πάτερ Βιτάλι Μπόικο, ο υπεύθυνος του ναού δεν δίνει σημασία. Φροντίζει ώστε περίπου 100 ενορίτες, μαζί με φτωχούς κι άστεγους να έχουν πρωινό να φάνε, λίγη ζεστή σούπα και ψωμί, όπως εξήγησε στους «The Times».

«Η εισβολή στην Ουκρανία είναι μια τραγωδία», είπε ο 42χρονος ιερέας. «Στην πραγματικότητα, είναι μια επίθεση στη χώρα μου, επομένως είναι τραγωδία και για μένα». «Αυτό είναι το πρόβλημα», τόνισε μιλώντας για τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο. «Η δουλειά μας είναι να προσευχόμαστε και να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους. Δεν είναι να ασχολούμαστε με την πολιτική». Συνέχισε λέγοντας: «Η κύρια ασχολία μου είναι να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να στραφούν στον Θεό. Αν αρχίσω να αναλύω την πολιτική… αλλάζει το πράγμα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό συμβαίνει στον 21ο αιώνα – αναγκάστηκα να διώξω την οικογένειά μου από την πόλη μου».

Στην Ουκρανία, τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και μετά το σχίσμα του 2018, η εκκλησία του Αγίου Ιωάσαφ δήλωσε την πίστη της στο Πατριαρχείο της Μόσχας Η στάση του Πατριάρχη Κυρίλλου για την εισβολή έχει προκαλέσει επανεξέταση, τουλάχιστον για τον ρόλο της εκκλησίας στην κοινωνία της Ουκρανίας. Οι εκκλησίες του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία κατέκριναν τη ρωσική εισβολή. «Είμαστε κατά του πολέμου. Καταδικάζουμε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε στην ίδια πηγή ο επίσκοπος Βίκτορ Κοτσαμπά, γραμματέας του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Κίεβο.

Πρόσφατα μια ομάδα σχεδόν 300 ιερέων της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πράξεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ναός του Αγίου Ιωάσαφ φιλοξενεί ανθρώπους που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη και βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Είναι η πρώτη εκκλησία στον δρόμο όσως εγκαταλείπουν το Χόστομελ, ανέφερε ο πατέρας Βιτάλι. Μια τρύπα από σφαίρα σε ένα παράθυρο και το σημάδι που άφησε η σφαίρα σε μια εικόνα μαρτυρούν πως ούτε η εκκλησία μπορεί ν’ αποφύγει τον πόλεμο. Αυτό δεν αποτρέπει τους ενορίτες από το να συρρέουν στην εκκλησία. «Ορισμένοι μπορεί να πίστευαν ότι θα πηγαίναμε στη Μόσχα, αλλά είμαστε Ουκρανοί και θα μείνουμε εδώ με τους ανθρώπους μας», κατέληξε ο πάτερ Βιτάλι.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com