Πόλεμος στην Ουκρανία – Μπάιντεν: Παγκόσμια ενότητα άνευ προηγουμένου στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής από τον ΟΗΕ

Στέλνουν αμυντικό υλικό Εσθονοί και Ισπανοί – Αμερικανικά F-35 στην Λιθουανία

by Times Newsroom

Οπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της ΑμερικήςΤζο Μπάιντεν, έκρινε ότι η έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του ψηφίσματος που καταδικάζει τη Ρωσία για την εισβολή των ενόπλων δυνάμεών της στην Ουκρανία «δείχνει πόσο μεγάλη είναι η έκταση της παγκόσμιας αγανάκτησης για την φρικιαστική επίθεση της Ρωσίας εναντίον μιας κυρίαρχης γειτονικής χώρας και άνευ προηγουμένου παγκόσμια ενότητα».

Οι δηλώσεις του είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την ομιλία του τα ξημερώματα της Τετάρτης για την «Κατάσταση της Ένωσης» στην Ολομέλεια του Κογκρέσου, όπου μεταξύ άλλων αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και ανέφερε πως δεν κατάφερε να διχάσει τη Δύση.

Αναπτύσσονται F-35 των ΗΠΑ στην Λιθουανία

Aεροσκάφη F-35 Lightning II της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ βρίσκονται στη Λιθουανία για να ενισχύσουν την αποστολή Αεροπορίας του ΝΑΤΟ μετά την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς προήλθαν από την 34η Μοίρα Μαχητών, που επί του παρόντος επιχειρεί από την αεροπορική βάση Σπανκνταλεμ στη Γερμανία. Ενώ βρίσκονται στη Λιθουανία, θα είναι σε επιφυλακή για να εξασφαλίσουν τους ουρανούς πάνω από τους Συμμάχους της Βαλτικής , μαζί με τζετ από τη Βασιλική Δανική και Πολωνική Αεροπορία.

Τα F-35 αναπτύχθηκαν επίσης στην αεροπορική βάση Εμαρί στην Εσθονία και στην αεροπορική βάση Φετέστι στη Ρουμανία. Το F-35 είναι ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που φέρνει εξελιγμένες ικανότητες διοίκησης και ελέγχου στην αποστολή εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ. Η εναέρια αστυνόμευση διασφαλίζει την ασφάλεια των συμμαχικών ουρανών αναχαιτίζοντας την εναέρια κυκλοφορία που δεν συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς αεροπορίας.

Βοήθεια από Εσθονία και Ισπανία

Στο μεταξύ, στην Ουκρανία καταφθάνει και περαιτέρω βοήθεια από άλλες χώρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας, παραδόθηκε το δεύτερο φορτίο με αντιαρματικά Javelin.

Επιπλέον, η Ισπανία θα στείλει φορτίο με όπλα στην Πολωνία και από εκεί θα προωθηθούν στην Ουκρανία. Η αποστολή αναμένεται να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο κοντά στα σύνορα αύριο 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, το φορτίο θα περιέχει 1.370 εκτοξευτές χειροβομβίδων, 700.000 γεμιστήρες για πυροβόλα όπλα και τουφέκια καθώς επίσης και ελαφρά πυροβόλα όπλα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή