Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες, αναφέρει ο ΟΗΕ

Σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά

by Times Newsroom

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε χθες Μεγάλη Τρίτη (19/4) πως 5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα την 24η Φεβρουαρίου.

Από την Ουγγαρία, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν μισό εκατομμύριο Ουκρανοί, η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής, η Κέλι Κλέμεντς, παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «παραμερίσει» τους διχασμούς και να βρει τρόπο να τερματιστεί αυτός ο «φρικιαστικός και παράλογος πόλεμος».

«Κάθε άνθρωπος από τα εκατομμύρια που εκτοπίστηκαν αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις που σου ραγίζουν την καρδιά», πρόσθεσε η κυρία Κλέμεντς απευθυνόμενη στους πρεσβευτές των 15 κρατών-μελών του ΣΑ.

Πέρα από τους πρόσφυγες, μέσα στην Ουκρανία υπάρχουν περίπου 7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι, τόνισε από την πλευρά του ο Αντόνιο Βιτορίνου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι αξιωματούχοι των δύο υπηρεσιών του UNHCR εκφράστηκαν κατά την έκτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ανθρωπιστική Κατάσταση στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Αρκετά κράτη μέλη επέμειναν στην ανάγκη να προσφερθεί περισσότερη υποστήριξη στους πρόσφυγες και να τελειώσει η ένοπλη σύρραξη.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σερχίι Κίσλιτσια, παρών στη χθεσινή συνεδρίαση, επέκρινε το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει να μεταχειρίζεται τη Ρωσία ως πλήρες κράτος μέλος του. «Συνάδελφοι, μου φαίνεται ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα αλλάξουν και πολλά», υποστήριξε. Η Ρωσία είναι κράτος-μόνιμο μέλος του ΣΑ με δικαίωμα βέτο.

Η Πολωνία έτοιμη να υποδεχθεί 10.000 τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες

Οι υπηρεσίες υγείας της Πολωνίας έχουν την δυνατότητα να νοσηλεύσουν για θεραπεία τουλάχιστον 10.000 τραυματισμένους ουκρανούς στρατιώτες, είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός καθώς η Ρωσία εξαπολύει μια νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι είπε στους δημοσιογράφους, στη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, ότι η Πολωνία ήδη νοσηλεύει “πολλές δεκάδες” στρατιώτες και είναι έτοιμη να δεχτεί και άλλους.

«Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τουλάχιστον 10.000 (στρατιώτες), αν χρειαστεί. Κάνουμε τα πάντα για να υποδεχτούμε και να νοσηλεύσουμε όλους τους τραυματισμένους στρατιώτες από την Ουκρανία», είπε ο Πολωνός ηγέτης.

Όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή (15/4) στο CNN ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταξύ 2.500 και 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στον πόλεμο με τη Ρωσία και άλλοι 10.000 έχουν τραυματιστεί.

Ο Μοραβιέτσκι επισκέφθηκε την Λβιβ για να εγκαινιάσει μια «πόλη από εμπορευματοκιβώτια», η κατασκευή της οποίας χρηματοδοτήθηκε από την Πολωνία και η οποία μπορεί να προσφέρει προσωρινή στέγαση σε 300 με 350 πρόσφυγες σε φορητά σπιτάκια.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή