Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι 13 Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς που απελευθερώθηκαν – Η στιγμή που πατούν στο Ισραήλ

Στα χέρια των ισραηλινών αρχών βρίσκονται πλέον οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς με τις πρώτες εικόνες να τους δείχνουν να δέχονται τη φροντίδα των γιατρών.

by Times Newsroom

Οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν νωρίτερα σήμερα από τη Χαμάς ταυτοποιήθηκαν ως:

  • Χάνα Κατζίρ, 77.
  • Μαργκαλίτ Μοζές, 77.
  • Yafa Ader, 85.
  • Χάνα Πέρι, 79.
  • Adina Moshe, 72.
  • Danielle Aloni, 44; και Αιμιλία Αλώνη, 9.
  • Ruthi Monder, 78- Keren Monder, 54 και Ohad Monder, 9.
  • Aviv Asher, 2 – Raz Asher, 5 και Doron Katz-Asher, 34.

Οχήματα του Ερυθρού Σταυρού μετέφεραν τους ομήρους από τη Γάζα στη Ράφα καθώς νωρίτερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) είχε επιβεβαιώσει ότι οι ομάδες της είχαν ξεκινήσει μια πολυήμερη επιχείρηση για τη διευκόλυνση της απελευθέρωσης και μεταφοράς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Συνολικά 24 όμηροι, 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος,  απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς και παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε φυλακές του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Οι Ταϊλανδοί αιχμάλωτοι, όλοι άνδρες, αφέθηκαν ελεύθεροι βάσει χωριστής συμφωνίας που με την Ταϊλάνδη.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι εικόνες από το κονβόι

Εν τω μεταξύ στο φως της δημοσιότητας ήρθαν εικόνες από το κονβόι που μετέφερε τους ομήρους.

Στα πλάνα από τα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας που δημοσιεύθηκαν από τον ισραηλινό Τύπο στο X, διακρίνεται κονβόι οχημάτων του Ερυθρού Σταυρού να μεταφέρει τους ισραηλινούς ομήρους και να κατευθύνονται προς την Αίγυπτο.

Η απελευθέρωση των 13 ομήρων είναι το πρώτο από τα τέσσερα αναμενόμενα στάδια. Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ, όλοι τους παιδιά, μητέρες και γυναίκες.

Οι όμηροι που θα απελευθερωθούν συνολικά είναι μόνο μια μικρή ομάδα από τους περίπου 240 που κρατούνται από τρομοκράτες της Γάζας.

Να σημειωθεί ότι η απελευθέρωση Ταϊλανδών δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Σημειώνεται ότι μαζί με τη σταδιακή απελευθέρωση των 50 Ισραηλινών ομήρων θα γίνει και η επιστροφή Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές Επίσης, θα επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τέθηκε σε ισχύ στις 7 το πρωί.

Την ελπίδα του ότι θα απελευθερωθεί ο συμφωνημένος αριθμός αμάχων εξέφρασε και ο Τζο Μπάιντεν. Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να δεχθεί Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερωθούν από την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της επίθεσής της στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS).

«Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου απέδωσαν και οδηγούν στην απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων και 13 Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κρατά η Χαμάς», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Η στιγμή που οι όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς μπαίνουν στο Ισραήλ

Ο στρατός του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα την στιγμή που οι όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς μπαίνει σε ισραηλινό έδαφος.

Στο βίντεο διακρίνεται το λεωφορείο που μεταφέρει τους ομήρους να περνά τα σύνορα με την Αίγυπτο και να μπαίνει στο Ισραήλ, ενώ συνοδεύεται από ένα κομβόι αυτοκινήτων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων ένα ηλικίας 2 ετών και έξι ηλικιωμένες γυναίκες άνω των 70 ετών συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των ομήρων που απελευθερώθηκαν, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σε έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου αναφέρονται τα ονόματα των 13 ομήρων. Μεταξύ αυτών βρίσκονται μια μητέρα 34 ετών και οι δύο κόρες της ηλικίας 2 και 4 ετών, μια γυναίκα ηλικίας 85 ετών, όπως επίσης και μια οικογένεια, η γιαγιά, η κόρη της και ο εγγονός της. Η Χαμάς δεν απελευθέρωσε κανέναν άνδρα.

Τους παρέλαβε ο Ερυθρός Σταυρός

Τους ομήρους αρχικά παρέλαβε ο Ερυθρός Σταυρός, τους μετέφερε στην Αίγυπτο και από εκεί τους παρέλαβαν οι υπηρεσίας ασφαλείας του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα βρίσκονται πλέον στο Ισραήλ και υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο, έγινε γνωστό από τον ισραηλινό στρατό.

«Οι απελευθερωθέντες όμηροι υποβλήθηκαν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο εντός του ισραηλινού εδάφους. Στρατιώτες των IDF θα συνεχίσουν να τους συνοδεύουν, καθώς μεταφέρονται προς ισραηλινά νοσοκομεία, όπου θα συναντηθούν ξανά με τις οικογένειές τους», επισήμανε ο στρατός.

«Οι διοικητές του Ισραηλινού Στρατού και οι στρατιώτες του χαιρετίζουν και αγκαλιάζουν τους ομήρους που επιστρέφουν κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους», συνεχίζει. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τα όργανα του αμυντικού κατεστημένου για την επιστροφή όλων των ομήρων», προσθέτει ο Ισραηλινός Στρατός.

Νετανιάχου: Δεσμευόμαστε την επιστροφή όλων των ομήρων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε απόψε την απελευθέρωση 13 συμπατριωτών του που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων.

«Θέλω να σας τονίσω, στις οικογένειες των ομήρων και σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ: Έχουμε δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και έχουμε δεσμευτεί πως θα επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου».

«Οι πολίτες μας υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό ιατρικό έλεγχο και οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους αξιωματούχους ότι έχουν επιστρέψει», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας ότι απελευθερώθηκαν επίσης 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντς, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα» ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, «χαρά, πόνος, θλίψη και αποφασιστικότητα», καθώς μόνο λιγοστοί εκ των ομήρων απελευθερώθηκαν σήμερα. Χαρακτήρισε «ηθική επιταγή» να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com