Πολωνία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών μετά από αποτυχημένη φορολογική μεταρρύθμιση

Τα καθήκοντα ανέλαβε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι

by Times Newsroom

Στην Πολωνία, ο υπουργός Οικονομικών Ταντέους Κοσίνσκι, κρίθηκε υπαίτιος για μια αποτυχημένη φορολογική μεταρρύθμιση, υπέβαλε την παραίτησή του, που έγινε δεκτή από την ηγεσία του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS).

«Ο υπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για ορισμένες ατέλειες που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή των νέων φορολογικών κανόνων», δήλωσε η εκπρόσωπος του PiSΑνίτα Τσερβίνσκα, σε συνέντευξη Τύπου. «Μέχρι να επιλεγεί νέος υποψήφιος, τα καθήκοντα υπουργού Οικονομικών θα τα ασκεί ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι», χωρίς να αναφέρει όνομα πιθανού διαδόχου.

Η παραίτηση Κοσίνσκι έρχεται μετά από ασάφειες στους νέους φορολογικούς κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ την αρχή του έτους, η εφαρμογή των οποίων έχει αποδυναμώσει πολιτικά την κυβέρνηση.

Αφότου εγκρίθηκε με ταχείς ρυθμούς στα τέλη του 2021 και τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του έτους, και προωθήθηκε από τον πρωθυπουργό Μοραβιέτσκι με την πλήρη υποστήριξη του ηγέτη του PiSΓιάροσλαβ Κατσίνσκι, η μεταρρύθμιση που ονομάστηκε «πολωνική τάξη», είχε στόχο χαμηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των Πολωνών.

Μετονομάστηκε γρήγορα από επικριτές της μεταρρύθμισης σε «πολωνικό χάος», το σχέδιο προκάλεσε σύγχυση σε επιχειρηματικούς κύκλους και κατηγορείται ότι προσθέτει νέες χρεώσεις που πρέπει να πληρώνουν εργοδότες.

Το φορολογικό πρόγραμμα προκάλεσε κύματα δυσαρέσκειας σε διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται στα τέλη Ιανουαρίου, εν μέσω ενός πληθωρισμού που έφτασε το 8,6% τον Δεκέμβριο. Ορισμένοι χαμηλόμισθοι, όπως οι δάσκαλοι, είδαν μειώσεις μισθών αντί για αυξήσεις.

Μετά από προσπάθειες να υπερασπιστεί το νέο φορολογικό σύστημα και να επανορθώσει λάθη, ο επικεφαλής του PiS τελικά αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα την ανάγκη για μια «αναθεώρηση» και ανακοίνωσε «αποφάσεις σε πολιτικό και ατομικό επίπεδο», κατηγορώντας αξιωματούχους για «πιθανή έλλειψη δεξιοτήτων και ίσως επίσης καλής θέλησης».

Οι νέοι κανόνες παραμένουν ασαφείς, ακόμη και για φορολογικούς εμπειρογνώμονες, αναφέρουν επικριτές.

Ο Κοσίνσκι ήταν μια από τις ηγετικές προσωπικότητες πίσω από τη μεταρρύθμιση και δέχθηκε κριτική ακόμη και από ορισμένους από τους υφυπουργούς του.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή