Πορνογραφία και σχέσεις

Τι ρόλο παίζει η παρακολούθηση πορνό από τον σύζυγο συνήθως στη σχέση ή στον γάμο; Πόσο καταστροφικό ρόλο μπορεί να έχει για την ίδια τη σχέση; Αυτό που επηρεάζει είναι η ίδια η παρακολούθηση πορνό ή η φοβία για τα πορνό;

by Times Newsroom

Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνδρες λένε ψέματα σχετικά με την παρακολούθηση πορνό, καθώς φοβούνται τις αντιδράσεις της συντρόφου τους, ενώ συχνά, οι σύντροφοι που διαφωνούν για τα πορνό στην πραγματικότητα μαλώνουν και διαφωνούν για κάτι άλλο.

Τι είδους σύζυγος θα κατέστρεφε έναν τέλειο γάμο και μια καλή σεξουαλική ζωή επειδή ο σύζυγός της κοιτάζει πορνό;

Η απόκρυψη του γεγονότος από την σύντροφό του συνήθως γίνεται με σκοπό να αποφευχθούν εντάσεις και συγκρούσεις.

Ορισμένοι άνδρες νιώθοντας ντροπή για την παρακολούθηση πορνό και γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν εντάσεις στη σχέση, υπόσχονται ότι δεν βλέπουν πορνό. Αντί να αντιμετωπίσουν τους φόβους που συνδέονται με αυτή την παρακολούθηση πορνό, επιλέγουν να παρουσιάσουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, με αποτέλεσμα να προσποιούνται τον καλό, ενώ μέσα τους μισούν τον αληθινό τους εαυτό.

Τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο εσωτερικό του άνδρα είναι οι ενοχές και η ντροπή, που μειώνουν την υπερηφάνεια και την ικανοποίησή του. Αντί να μπορεί να χαρεί και να απολαύσει τα παιδιά, την καριέρα, τον γάμο, τις προσωπικές του στιγμές, σκέφτεται πόσο ανήθικος είναι που πρέπει να κρύβεται και να παίρνει αυτού του είδους την ‘ευχαρίστηση’.

Πολλές γυναίκες αντιδρούν απέναντι στην παρακολούθηση πορνό από τον σύντροφό τους με αηδία ή αποστροφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες δεν καταλαβαίνουν γιατί υπάρχει αυτή η ανάγκη, αφού είναι ικανοποιητική η σεξουαλική τους ζωή. Μπορεί να νιώθουν λύπη, ανασφάλεια, απογοήτευση, μοναξιά και έλλειψη κατανόησης.  Από την άλλη μεριά, οι άνδρες αναρωτιούνται πόσο κακό μπορεί να είναι αυτό και πόσο μπορεί να επηρεάσει τη σχέση τους, γιατί είναι τόσο έντονες οι αντιδράσεις της συντρόφου.

Πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί προσωπική επιλογή, αλλά μπορεί να συζητηθεί σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο σε περίπτωση που λειτουργεί απειλητικά για τη σχέση του ζευγαριού ή φτάνει στα όρια του εθισμού. Επομένως, η παρακολούθηση πορνό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση και μπορεί να οδηγήσει και σε έναν εθισμό στην πορνογραφία. Η συχνότητα παρακολούθησης πορνό και η αδυναμία αντίστασης σε αυτή τη συμπεριφορά χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτή ως εθισμό.

Σε πολλές περιπτώσεις η παρακολούθηση πορνό μπορεί να μην είναι μια εθιστική συμπεριφορά, αλλά να υπάρχουν αντιδράσεις από το άλλο μέλος του ζευγαριού. Η απλή προβολή ή η απόλαυση πορνό δεν σημαίνει απαραίτητα εθισμό, όμως, οι συγκρούσεις μέσα στο ζευγάρι θα πρέπει να εξεταστούν.

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com