Πορτογαλία: Η μείωση των φόρων που προωθούσε η κυβέρνηση απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση

"Όταν κάποιος δεν έχει την πλειοψηφία, πρέπει να διαπραγματευθεί, πρέπει να κάνει υποχωρήσεις", δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, Πέδρο Νούνο Σάντος, λέγοντας πως η κυβερνητική πρόταση προέβλεπε μείωση των φόρων κατά 348 εκατομμύρια ευρώ, από το μισό των οποίων θα ωφελούνταν το 10% των πιο πλούσιων φορολογουμένων

by Times Newsroom

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της μετριοπαθούς δεξιάς στην Πορτογαλία είδε την πρότασή της για τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος να απορρίπτεται από την αντιπολίτευση, η οποία ενέκρινε, αντίθετα, την πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει έναν συνεργό προκειμένου να παρεμποδίζει τη δράση της κυβέρνησης. Αυτός ο συνεργός είναι το ακροδεξιό κόμμα Chega”, δήλωσε ο βουλευτής Ούγκο Σοάρες, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού που έρχεται δεύτερο μετά το PS στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές.

Η μεταρρύθμιση που παρουσίασε τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο απορρίφθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή για τον προϋπολογισμό και τα δημόσια οικονομικά από το σύνολο της αριστερής αντιπολίτευσης, χάρη στην αποχή του ακροδεξιού κόμματος Chega.

Επίσης, με την αποχή του Chega, που ενίσχυσε τη θέση του ως τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, εγκρίθηκε η ανταγωνιστική πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) που περιορίζει τη δημοσιονομική ελάφρυνση στα πιο χαμηλά εισοδήματα.

Δεν είναι μια ήττα για την κυβέρνηση, είναι μια ήττα για τη μεσαία τάξη στην Πορτογαλία“, δήλωσε ο βουλευτής Ούγκο Σοάρες, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

“Όταν κάποιος δεν έχει την πλειοψηφία, πρέπει να διαπραγματευθεί, πρέπει να κάνει υποχωρήσεις”, δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, Πέδρο Νούνο Σάντος, λέγοντας πως η κυβερνητική πρόταση προέβλεπε μείωση των φόρων κατά 348 εκατομμύρια ευρώ, από το μισό των οποίων θα ωφελούνταν το 10% των πιο πλούσιων φορολογουμένων.

Αφότου ανέλαβε πρωθυπουργός, ο Λουίς Μοντενέγκρο ανακοίνωσε μείωση φόρων της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ, όμως στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως το κύριο τμήμα αυτής της ελάφρυνσης είχε προβλεφθεί ήδη στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο συνασπισμός υπό τον Μοντενέγκρο κέρδισε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 10ης Μαρτίου με πολύ μικρή διαφορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα που κυβερνούσε από τα τέλη του 2015.

Υπό την απειλή επίσης της ισχυρής ανόδου της ακροδεξιάς, η νέα κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης το φθινόπωρο, κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com