Πώς να κρατήσετε την ισορροπία στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της νηστείας

by Times Newsroom

Η περίοδος της νηστείας ξεκίνησε και πολλοί από εμάς είτε για θρησκευτικούς λόγους, είτε για αποτοξίνωση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε. Αρκετοί λοιπόν επιλέγουμε να νηστέψουμε ολόκληρη τη Σαρακοστή, άλλοι πάλι προτιμούμε να κάνουμε την αποχή μας από το κρέας μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα.

Αν βρίσκεστε και εσείς σε μία από τις δύο αυτές κατηγορίες, σας συμβουλεύουμε να προσέξετε ιδιαίτερα τα γεύματά σας και να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο, το οποίο θα ενισχύσει τον οργανισμό σας με όλα τα απαραίτητα συστατικά. Πώς μπορείτε όμως να το πετύχετε αυτό; Παρακάτω σας έχουμε όλες τις απαντήσεις. Πάμε να τις δούμε!

Δημιουργήστε ολοκληρωμένα γεύματα

Η αποτοξίνωση από το κρέας και όλα τα παράγωγά του λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό, μόνο όταν πραγματοποιείται με τα κατάλληλα υποκατάστατα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να κάνετε συνδυασμούς που θα σας χαρίσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, που μέχρι τώρα παίρνατε από τις ζωικές τροφές. Όσπρια και φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι προφανές, βρίσκονται στην πρώτη θέση του ισορροπημένου διατροφολογίου, καθώς σας δίνουν αυτό που χρειάζεστε.

Γευτείτε λοιπόν ντολμαδάκια νηστίσιμα, επωφεληθείτε από την θρεπτική αξία των αμπελόφυλλων, και βάλ’ τε στο πιάτο σας τόφου για έξτρα πρωτεΐνη. Οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές και για αυτό σας συμβουλεύουμε να κάνετε σωστές μαγειρικές παρασκευές, οι οποίες θα σας εφοδιάσουν με ενέργεια και καλά συστατικά.

Πειραματιστείτε

Το νηστίσιμο φαγητό δε χρειάζεται, σε καμία περίπτωση, να είναι άγευστο. Ακόμα και αν αποφασίσετε να αποκλείσετε το λάδι από τη διατροφή σας για την περίοδο της νηστείας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριστείτε σε βαρετά πιάτα, χωρίς καμία απολύτως γεύση. Αντιθέτως, τι θα λέγατε να προσθέσετε μπαχαρικά και καρυκεύματα και να φέρετε τα γεύματα στα μέτρα σας;

Μία επίσης καλή ιδέα είναι να τολμήσετε να δοκιμάσετε τροφές που μέχρι πρότινος αποφεύγατε, αλλά και να κάνετε ιδιαίτερες παρασκευές. Ένα vegan παστίτσιο με μπρόκολο, για παράδειγμα, είναι μάλλον κάτι που δε γνωρίζατε ότι υπήρχε και είμαστε σίγουροι ότι ανυπομονείτε να δοκιμάσετε, ειδικά αν νηστεύετε.

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση

Δε γίνεται να υπάρχει καμία ισορροπία στη διατροφή σας, αν δε λαμβάνετε αρκετή ποσότητα νερού καθημερινά και είστε συνεχώς αφυδατωμένοι. Αν και η κακή αυτή συνήθεια, δε συνδέεται μόνο με την περίοδο της νηστείας, είναι κάτι που παρατηρείται έντονα τις συγκεκριμένες μέρες. Ωστόσο, τα οφέλη του νερού είναι πολλά και αποδεδειγμένα, συνεπώς πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αμελείτε τη συχνή λήψη του.

Αν πάλι δε σας αρέσει η γεύση του, μπορείτε να προσθέσετε στο ποτήρι σας φρούτα που σας αρέσουν και να την αλλάξετε τελείως. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι νερό λαμβάνουμε και από τις τροφές. Προτιμήστε λοιπόν τις νηστίσιμες σούπες, τα πολλά λαχανικά και τα εποχιακά φρούτα και δώστε στον οργανισμό σας την πλήρη ενυδάτωση που χρειάζεται.

Μην το παρακάνετε με τις ποσότητες

Είναι γεγονός ότι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες την περίοδο της νηστείας μπορεί να σας βγάλουν από το συνηθισμένο σας πρόγραμμα και να σας δυσκολέψουν. Είναι πιθανό λοιπόν να προβείτε σε εύκολες μεν, αλλά ανθυγιεινές λύσεις ή ακόμα και να το παρακάνετε με τις ποσότητες των πολύ υγιεινών τροφών, όπως είναι το φυστικοβούτυρο.

Στην περίπτωση όμως που είστε στη διαδικασία μείωσης (ή διατήρησης!) βάρους, οι παραπάνω, φαινομενικά αθώες, θερμίδες θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα και θα σας χαρίσουν επιπλέον κιλά. Φτιάξτε λοιπόν μία νέα ρουτίνα, μην παραλείπετε τα γεύματα της ημέρας και φυσικά αποφύγετε τις πολύ μεγάλες μερίδες στα πιάτα σας.

Φτάνοντας στο τέλος, είδαμε αναλυτικά κάποιους από τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε μία ισορροπημένη διατροφή, ακόμα και αν νηστεύετε. Το κλειδί στην επιτυχία είναι, και σε αυτήν την περίπτωση, η οργάνωση. Δημιουργήστε λοιπόν ένα πλάνο και φροντίστε να έχετε τα ντουλάπια σας γεμάτα με υγιεινές εναλλακτικές, που θα σας κρατήσουν χορτάτους και θα σας γεμίσουν με θρεπτικά συστατικά!

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com