Που είναι οι γυναίκες εφευρέτριες;

Πίσω από πολλές εφευρέσεις που έκαναν τον κόσμο λίγο καλύτερο, όπως η ναυαγοσωστική λέμβος ή το φίλτρο του καφέ, βρίσκονται γυναίκες. Ο τομέας όμως είναι ακόμη άβατο για τις γυναίκες.

by Times Newsroom

Οι ερευνήτριες Μαντίχα Ντερουάζι και Ελοντί Μπελνού που τιμήθηκαν με το Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2022

Ο εμβολιασμός κατά του καρκίνου αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα για την κοινωνία και οι ερευνήτριες Μαντίχα Ντερουάζι και Ελοντί Μπελνού τιμήθηκαν με το Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2022 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕPO) για την ανακάλυψη που έκαναν στο πρώτο βήμα δημιουργίας του εμβολίου κατά του καρκίνου.

Ανήκουν όμως σε μια μειονότητα, καθώς σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον ΕPO μόνο το 13,2% των εφευρέσεων που περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές αιτήσεις ευρεσιτεχνίας ανήκουν σε γυναίκες. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τις συνολικές αιτήσεις ευρεσιτεχνίας που υποβλήθηκαν στον ΕPO κατά την περίοδο 1978-2019.

Γράφημα / συμμετοχή γυναικών σε εφευρέσειςΓράφημα που απεικονίζει την συμμετοχή των γυναικών σε εφευρέσεις. Η Ελλάδα κατέχει την έβδομη θέση.

Ελάχιστες οι γυναίκες στον τομέα των εφευρέσεων

Παγκοσμίως γνωστές όμως εφευρέσεις από γυναίκες έχουν αλλάξει τον κόσμο, όπως το χημικό στοιχείο «ράδιο» και η «ραδιενέργεια» που ανακαλύφθηκε από την φυσικό Μαρί Κιουρί ή το σύστημα παρασκευής χάρτινου φίλτρου για καφέ που επινοήθηκε από την Μελίτα Μπεντζ, Γερμανίδα επιχειρηματία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 1970 το ποσοστό που κατείχαν οι γυναίκες στον τομέα των εφευρέσεων ήταν μόλις 2%. Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων παραμένει τεράστια και όπως τονίζει ο ΕPO το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο από το αντίστοιχο των γυναικών ερευνητριών και αποφοίτων στα πεδία των φυσικών επιστημών και της μηχανικής. «Η προώθηση των γυναικών στην επιστήμη και την καινοτομία παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας για το μέλλον και την ανταγωνιστικότητά μας», δήλωσε ο πρόεδρος του EPO Αντόνιο Καμπίνος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός μέσω της έρευνας θέλει να ενημερώσει τους πολιτικούς φορείς αλλά και το κοινό σχετικά με τη συμβολή των γυναικών στην τεχνολογική καινοτομία. Σύμφωνα με τους συντάκτες, οι δυνατότητες των γυναικών εφευρετριών δεν αξιοποιούνται πλήρως στην Ευρώπη.  Η ανάλυση αυτή αποτελεί την πρώτη του είδους που έγινε από τον EPO.

Η Ισπανίδα καθηγήτρια Έλενα Γκαρσία δημιούργησε ένα ρομποτικό εξωσκελετό ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά σε αναπηρικά καροτσάκια.

Απογοητευτική η θέση της Γερμανίας

Η Γερμανία, μια χώρα όπου τόσο η οικονομία όσο και το ερευνητικό της πεδίο διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην Ευρώπη, είναι μια από τις τελευταίες χώρες όσον αφορά το ποσοστό των εφευρέσεων που φέρουν γυναικεία υπογραφή. Χαρακτηριστικά μετά το Λιχτενστάιν και την Αυστρία, η Γερμανία έχει το χαμηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Μία μόνο στις δέκα αιτήσεις ευρεσιτεχνίας από τη Γερμανία αφορά γυναικεία εφεύρεση.

Το ποσοστό των γυναικείων εφευρέσεων στην Ευρώπη είναι υψηλότερο από αυτό της Ιαπωνίας (9,5%) αλλά χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ (15,0%), της Κίνας (26,8%) και της Νότιας Κορέας (28,3%) αντίστοιχα. Στις 40 χώρες που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας η Λετονία, η Πορτογαλία η Κροατία και η Ισπανία κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό εφευρετριών.

Το ποσοστό ωστόσο των γυναικείων εφευρέσεων διαφέρει και ανά τεχνολογικό τομέα. Για παράδειγμα οι αιτήσεις ευρεσιτεχνίας στον τομέα της βιοτεχνολογίας και των φαρμάκων από γυναίκες εφευρέτριες κατέχει πολύ υψηλότερο ποσοστό από ότι η μηχανολογία. Το ποσοστό αυτό αντανακλάται και στα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν για τη Γερμανία. Επιπρόσθετα η έρευνα δείχνει πως οι γυναίκες έχουν την τάση να αποτελούν μέλη μιας ομάδας ερευνητών παρά να δουλεύουν ατομικά λαμβάνοντας κεντρικό ρόλο, ενώ την ίδια στιγμή στις ομάδες αυτές οι γυναίκες τείνουν να κατέχουν λιγότερες ηγετικές θέσεις από τους άνδρες.

Κλάους Ούλριχ

Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή