Πρόεδρος Κροατίας: «Πολύ επικίνδυνος τσαρλατανισμός» η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έως ότου αλλάξει ο εκλογικός νόμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Β-Ε, και πως μέχρι τότε, το κροατικό Κοινοβούλιο «δεν πρέπει να επικυρώσει την ένταξη κανενός στο ΝΑΤΟ».

by Times Newsroom

Οργή στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό της χώρας του προκάλεσε ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, που συνέδεσε την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο τσαρλατανισμό», με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κροατών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) δήλωσε χθες Τρίτη ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έως ότου αλλάξει ο εκλογικός νόμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Β-Ε, και πως μέχρι τότε, το κροατικό Κοινοβούλιο «δεν πρέπει να επικυρώσει την ένταξη κανενός στο ΝΑΤΟ».

«Πολύ επικίνδυνη περιπέτεια»

Οπως είπε ο κ. Μιλάνοβιτς σε δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ, η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συζητηθεί, αλλά τη θεώρησε «πολύ επικίνδυνη περιπέτεια».

Επισήμανε ότι δεν θα ήταν δυνατό να αποφασίσει μόνος του επίσημα για την είσοδο αυτών των χωρών στη βορειοατλαντική συμμαχία, αλλά τη θεωρεί «πολύ επικίνδυνο τσαρλατανισμό».

«Θέλετε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και να εμπλέξτε τη Φινλανδία, η οποία απέχει 50 χιλιόμετρα από την Αγία Πετρούπολη. Νομίζω ότι είναι επικίνδυνος τσαρλατανισμός. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε όχι. Αλλά, η Φινλανδία είναι πιο σημαντική από την Κροατία και τους Κροάτες στη Β-Ε, έτσι δεν είναι;» ρώτησε ο Μιλάνοβιτς.


Φωτογραφία από το Twitter

«Σε ό,τι με αφορά, ας μπουν στο ΝΑΤΟ, ας μαχαιρώσουν τη λυσσασμένη αρκούδα στα μάτια (σ.σ. εννοώντας τη Ρωσία). Αλλά μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα του εκλογικού νόμου, έως ότου αναγκαστεί ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, το κοινοβούλιο δεν πρέπει να επικυρώσει την ένταξη κανενός στο ΝΑΤΟ», είπε ο αρχηγός του κροατικού κράτους.

«Εν μία νυκτί…»

«Λυπάμαι που αυτό συμβαίνει σε μια υποδειγματική χώρα όπως η Φινλανδία, θα ήθελα, όμως, να μας στηρίξουν στα προβλήματά μας», είπε ο Μιλάνοβιτς.

«Στάση» στα Βαλκάνια και είσοδος στους Φινλανδούς «εν μία νυκτί», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς και επισήμανε ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι «τρομερή» καθώς η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν μπορούν να ενταχθούν στη Σένγκεν, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν μπορούν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Το Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνωρίζεται», ενώ η Φινλανδία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εν μία νυκτί.

«Θέλετε να μπείτε στο ΝΑΤΟ;» Κανένα πρόβλημα, απλώς έχουμε αρκετό χρόνο. Αυτό είναι ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη Φινλανδία, και για εμάς είναι ζήτημα αν οι Κροάτες θα εκλέξουν έναν κροάτη εκπρόσωπο στην Ερζεγοβίνη. Τώρα, θα το ακούσουν άνθρωποι που διαφορετικά δεν θα το άκουγαν. Γιατί αυτό είναι αρκετό», είπε ο Μιλάνοβιτς», σημειώνει η ιστοσελίδα index.hr.

«Για μένα είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον του κράτους, του έθνους και του λαού, το να είναι, δηλαδή, η Β-Ε ένα οργανωμένο κράτος. Τότε το Ζάγκρεμπ θα υποστηρίξει τη Β-Ε να μπει στην ΕΕ», πρόσθεσε ο Μιλάνοβιτς.

Εξοργίστηκαν

Ανώτεροι αξιωματούχοι στη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι εξοργισμένοι με τη δήλωση, αναφέρει η index.hr.

Χθες Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο τηλεφώνησε στον κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γκρλίτς Ράντμαν και εξέφρασε την ανησυχία του και το ίδιο ανακοίνωσε για σήμερα η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, αναφέρει η index.hr.

«Αν είναι μάγκας»

«Αφήστε τον να μπλοκάρει άμεσα (την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας) ως συμμετέχων στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ. Γιατί αφήνει το κοινοβούλιο να το κάνει αυτό αν είναι μάγκας», είπε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς για τις δηλώσεις Μιλάνοβιτς, προσθέτοντας ότι θα αφήσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης και μετά θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να το πράξει.


O Αντρέι Πλένκοβιτς (φωτογραφία από το Twitter)

«Από κάποιον που δεν τον ενδιέφερε καθόλου αυτό το θέμα (τα δικαιώματα των Κροατών στη Β-Ε), έγινε μεγάλος υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Κροατών, σε αντίθεση με εμάς που κρατάμε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη», τόνισε ο κροάτης πρωθυπουργός.

Ο κ. Πλένκοβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να ανταγωνίζεται αυτούς με τους οποίους θα έπρεπε να επιτευχθεί συμφωνία», και πρόσθεσε ότι η Κροατία ενδιαφέρεται να επιβιώσουν οι Κροάτες στη Β-Ε και να ανανεώσουν «συμμαχία, εταιρική σχέση και εμπιστοσύνη με τους Βόσνιους».

«Αυτή τη στιγμή, μου φαίνεται ότι τα βοσνιακά πολιτικά κόμματα συνειδητά δεν ήθελαν να καταλήξουν σε συμφωνία, και ήταν πολύ κοντά σε αυτό, και έγιναν μεγάλες προσπάθειες στο Νέουμ και στο Σεράγεβο», είπε ο Πλένκοβιτς, σημειώνοντας ότι ποτέ αυτό το θέμα δεν απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πηγή: index.hr, politika.rs, echedoros-a.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com