Πρόεδρος Σκοπίων: Οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη στην ΕΕ

Θα ξεπεράσουμε το ρεκόρ αναμονής της Τουρκίας

by Times Newsroom

Η υποστήριξη των πολιτών για ένταξη στην ΕΕ έχει μειωθεί, η εμπιστοσύνη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και συνολικά – δεν υπάρχουν καλά νέα στην περιοχή σχετικά με τη διεύρυνση, σημειώνει η «denesen» των Σκοπίων.

Η οικονομική ολοκλήρωση πρέπει να συμβαδίζει με την πολιτική ολοκλήρωση. Εάν αυτές οι διαδικασίες κινηθούν χωριστά, καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις, είναι πιθανό να υπάρξει κάποια οικονομική ανάπτυξη, αλλά οι χώρες να κυβερνώνται από αυταρχικούς.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει τεθεί,  ενόσω η αντιδυτική ρητορική που παρατηρείται στα μέσα ενημέρωσης σε όλη την περιοχή αυξάνεται ραγδαία και τείνει να γίνει κυρίαρχη εάν δεν είναι πλέον, και ως περιοχή οπισθοδρομούμε στη δημοκρατία, δήλωσε ο Πρόεδρος  Στέβο Πενταρόφσκι στη σημερινή  συνάντηση με τους πρεσβευτές, μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ: μια μακρά, (ημιτελής) ιστορία»

Σύμφωνα με τον Πενταρόφσκι, εάν η χώρα δεν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ φέτος, θα συμπληρώσει 17 χρόνια αναμονής στη θύρα της ΕΕ, γεγονός που θα την φέρει σημαντικά πιο κοντά στο διαβόητο ρεκόρ αναμονής της Τουρκίας.

Η διεύρυνση της ΕΕ στο σύνολό της έχει παγώσει de facto εδώ και αρκετά χρόνια. Αν είμαστε ρεαλιστές, θα πρέπει να πούμε ότι η ΕΕ εξακολουθεί, δυστυχώς, να είναι εσωστρεφής και υπάρχουν συζητήσεις για το πώς θα πρέπει να είναι το μέλλον της Ευρώπης. Ένα μεγάλο μέρος της εξωτερικής πολιτικής είναι απασχολημένο επί του παρόντος με την κρίση στην Ουκρανία, αλλά απαιτείται ειδική δέσμευση στα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ο πρόεδρος.

Σημείωσε ότι χωρίς τη στήριξη των πολιτών, η εξωτερική πολιτική πορεία δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Αλλά η καταπολέμηση του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς είναι επίσης ένα σημαντικό τμήμα για τη βιωσιμότητα.

«Εάν θέλουμε να είμαστε μέρος των δυτικοευρωπαϊκών οργανώσεων και να έχουμε την υποστήριξη των πολιτών, εδώ θα πρέπει να δείξουμε καλά αποτελέσματα», είπε ο Πενταρόφσκι.

Αναφορά στα ‘non paper’ για την αλλαγή συνόρων

Για τα non-papers άγνωστης προέλευσης που κυκλοφόρησαν στην περιοχή, εκτίμησε ότι απέτυχαν να προβληματίσουν τα επιτελεία των εξωτερικών πολιτικών των ευρωπαϊκών χωρών και αυτά απασχόλησαν κυρίως τα μέσα ενημέρωσης, όπως είπε.

«Ωστόσο, δεν επηρέασαν τις πολιτικές των μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων ή όλων των μελών της ΕΕ, ειδικά το αρχικό non-paper που φέρεται να μιλά για οριστική λύση στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για αλλαγή των συνόρων. Είναι καλό που κατά τη γνώμη μου δείχνει ότι πιθανώς ο άτυπος εμπνευστής αυτών των non-paper προέρχεται από την περιοχή, όχι από την Ευρώπη», είπε ο Πενταρόφσκι.

denesen.mk

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com