Πρόεδρος Συρίας: «Το πρόβλημα με την Άγκυρα είναι ότι έχει ιδιαίτερες φιλοδοξίες»

Για τη Συρία, προτεραιότητα είναι η απόσυρση των Τούρκων και η αποκατάσταση της κυριαρχίας. Όλα εξυπηρετούν την αποκατάσταση της κυριαρχίας και την αποχώρηση από το συριακό έδαφος.

by Times Newsroom

Σε μια μακροσκελή παρουσίαση από το πρακτορείο Sana,  της συνέντευξης του πρόεδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ στο Russia Today επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον της Τουρκίας για προσέγγιση με τη Δαμασκό δεν είναι ουσιαστικό, αλλά ότι εντάσσεται στη προεκλογική εκστρατεία του Τούρκου προέδρου.

  • Ερώτηση Russia Today: Ο σεισμός έπληξε και τις τουρκικές πόλεις και σήμερα δεν είναι πλέον μυστικό ότι γίνονται προσπάθειες για την εξομάλυνση στις σχέσεις μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας. Κύριο στοιχείο είναι η κοινή καταστροφή. Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία προσέγγισης και να ανατρέψετε την σελίδα για τη διαφωνία.. Κλείνοντας τα μάτια, ίσως για κάποιες πρακτικές… Δεν είναι καιρός;

Πρόεδρος Άσαντ: Ο σεισμός έπληξε τον Τούρκο πολίτη.. επηρέασε τους ανθρώπους.. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ουσιαστικά διαφορά μεταξύ των δύο λαών γενικά, το πρόβλημα είναι το πρόβλημα των πολιτικών στην Τουρκία, έχουν ιδιαίτερες φιλοδοξίες. θέλουν να  τις επιτύχουν μέσω του πολέμου στη Συρία… Έτσι ήταν η κατάσταση στην αρχή του πολέμου Και αυτή είναι η κατάσταση σήμερα, οπότε η απάντηση στην ερώτησή σας είναι ότι ο μόνος λόγος που αλλάζει τις τουρκικές πολιτικές και πιέζει για επαναπροσέγγιση προς το παρόν είναι οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

  • Ερώτηση: Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα ειπώθηκε για τη σύνοδο κορυφής σας με τον Πρόεδρο Ερντογάν, είτε ήταν υπό ρωσική χορηγία είτε ρωσο-ιρανική χορηγία στο πλαίσιο του κουαρτέτου της Αστάνα. Στην πολιτική, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες ή μόνιμη εχθρότητα. Είστε έτοιμοι να συναντήσετε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Πρόεδρος Άσαντ: Το φυσικό ερώτημα σε μια τέτοια κατάσταση είναι ποιος είναι ο στόχος οποιασδήποτε πολιτικής συνάντησης, σε οποιοδήποτε επίπεδο, να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα, άρα ποια είναι αυτά τα αποτελέσματα;

Για εμάς στη Συρία, η προτεραιότητα είναι η αποχώρηση όλων των παράνομων ξένων δυνάμεων, και αυτό βασικά, σημαίνει ότι πρέπει να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι, δεν υπάρχουν άλλες παράνομες δυνάμεις στη Συρία, και να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Αυτό σημαίνει ότι η ονοματολογία της λεγόμενης «Jabhat Tahrir al-Sham» και της «Al-Nusra» έχει σημασία. Η συνιστώσα είναι μία και ο υποστηρικτής ένας.

Η τελευταία τουρκική πρόταση για τη συνάντηση της τετράδας σε επίπεδο βοηθών υπουργών Εξωτερικών είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει ατζέντα για τη συνάντηση… ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όροι από κανένα μέρος και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες. Οπότε ποιος είναι ο σκοπός της συνάντησης;.. γιατί να πάμε; Να βγάλουμε φωτογραφίες;

  • Ερώτηση: Δηλαδή, στην προγραμματισμένη αυριανή συνάντηση σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών εδώ στη Μόσχα, δεν θα συμμετάσχετε σε αυτήν. Αυτή η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί;

Πρόεδρος Άσαντ: Επιμένουμε είτε να υπάρχει σαφής ατζέντα είτε να επιβεβαιώσει η Συρία τη ρήτρα αποχώρησης. Εάν δεν υπάρχει ατζέντα, η μόνη ατζέντα για τη συριακή πλευρά θα είναι η τουρκική απόσυρση από τη Συρία.

  • Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις ή το όραμα της Συρίας, η συνάντηση ανάμεσα σε εσάς και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν θα γίνει πριν ή μετά τις τουρκικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου; Λένε ότι μια συνάντηση του Άσαντ με τον Ερντογάν θα αποφάσιζε πολλά στις τουρκικές εκλογές είτε αυτές είναι προεδρικές είτε κοινοβουλευτικές. Το timing είναι πολύ σημαντικό. Είστε έτοιμοι να δώσετε στον Πρόεδρο Ερντογάν την εκλογική κάρτα;

Πρόεδρος Άσαντ:  Όταν υπάρχει συνάντηση μεταξύ δύο πλευρών, πρέπει να υπάρχει κάτι κοινό, προτείνατε εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες και δεν υπάρχει καμία διασταύρωση μεταξύ τους.

Η προτεραιότητα του τουρκικού κράτους και του Τούρκου προέδρου είναι οι εκλογές και τίποτα άλλο. Όλα εξυπηρετούν τις εκλογές.

Όσο για τη Συρία, προτεραιότητα είναι η απόσυρση και η αποκατάσταση της κυριαρχίας. Όλα εξυπηρετούν την αποκατάσταση της κυριαρχίας και την αποχώρηση από το συριακό έδαφος.

  • Πού είναι λοιπόν η σύγκλιση;

Δεν υπάρχει σύγκλιση. Εάν ο πρώτος στόχος πληροί τα δεύτερον, εάν η αποχώρηση από τη Συρία θα τον οδηγήσει στη νίκη των προεδρικών εκλογών, δεν έχουμε πρόβλημα, αλλά ακόμη και τώρα δεν βλέπουμε αυτή τη σύγκλιση, κάθε πλευρά εργάζεται με διαφορετικές προτεραιότητες και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα.

  • Ερώτηση: Αλλά αυτό δεν αποκλείεται.

Πρόεδρος Άσαντ: Φυσικά, όπως είπα, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, οι προϋποθέσεις για εμάς είναι η απόσυρση, και εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, δεν υπάρχει ημερομηνία για αυτή τη συνάντηση.

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή