«Πρόσφυγας, η γυναίκα της Σμύρνης» έργο του γλύπτη Γιώργου Πετρίδη

Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού θα γίνουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 ώρα 18.30 στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού

by Times Newsroom

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 ώρα 18.30, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης, οργανώνει τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού με τον τίτλο «Πρόσφυγας, η γυναίκα της Σμύρνης», έργο του διάσημου γλύπτη Γιώργου Πετρίδη.

Το εξαιρετικό γλυπτό, θα τοποθετηθεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην καρδιά του Νέου Ψυχικού, το οποίο όπως είναι γνωστό έχει μεγάλη προσφυγική κοινότητα Μικρασιατών, που εγκαταστάθηκε εκεί περί το 1930.

Ο Γλύπτης Γιώργος Πετρίδης είναι δημότης Φιλοθέης και ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. Έλκει την καταγωγή του από την μητρική γραμμή από την Σμύρνη. Η Μικρασιατική ρίζα του και οι συγκλονιστικές ιστορίες που άκουγε στα παιδικά του χρόνια για τον ξεριζωμό του 1922, τον ενέπνευσε να την προτομή της Γυναίκας της Σμύρνης, στην οποία έδωσε τον τίτλο «Πρόσφυγας».

Το έργο αυτό σε μικρότερη διάσταση συμπεριλαμβάνεται στην συλλογή του με τον τίτλο «Προτομές», που κάνει τον γύρο του κόσμου με πολλή επιτυχία, ξεκινώντας από την Ελληνική Πρεσβεία στην Oυάσινγκτον, όπου την επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Ακολούθως εκτέθηκε στην Νέα Υόρκη, όπου την επισκέφθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Αλμπέρ Μπουρλά, ο πρίγκιπας Παύλος, διακεκριμένες προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού και πλήθος κόσμου.

Τα αποκαλυπτήρια θα κάνει ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Γαλάνης και στην εκδήλωση θα μιλήσει ο κ. Μελέτης Η. Μελετόπουλος, Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή