Προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας- Επίσκεψη Τσαβούσογλου

Ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιαΐρ Λαπίντ, την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τις συνομιλίες που θα έχει με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

by Times Newsroom

Στο Ισραήλ θα ταξιδέψει αυτή την εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους μετά από μια δεκαετία εντάσεων.

Ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιαΐρ Λαπίντ, την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τις συνομιλίες που θα έχει με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν την αναβάθμιση των διπλωματικών δεσμών.

Η Τουρκία προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, τους τελευταίους μήνες, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την οικονομία της που απειλεί να υποβαθμίσει την υποστήριξη προς τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Η διπλωματία αποτελεί επίσης μέρος μιας ευρύτερης αναδιάταξης που παρατηρείται από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σημειώνει το Bloomberg, εξηγώντας πως περιφερειακοί αντίπαλοι ξεπερνούν τα μεταξύ τους ρήγματα.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας κλονίστηκαν μετά το 2010, όταν ένας τουρκική νηοπομπή με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας δέχθηκε επιδρομή από ισραηλινές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο 10 αμάχων. Η Άγκυρα έχει τηρήσει επικριτική στάση απέναντι στις πολιτικές του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων και το Ισραήλ έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστηρίζει τη Χαμάς, την ισλαμική μαχητική ομάδα που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης, η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Άγκυρα τον Μάιο του 2018 και ανακάλεσε τους απεσταλμένους της από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ως απάντηση στον θάνατο 61 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ.

Ενώ ο απεσταλμένος της Τουρκίας επέστρεψε στην Ουάσιγκτον περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν πραγματοποιήσει διπλωματικές επαφές σε επίπεδο επιτετραμμένου από τότε.

Έτσι, και καθώς βελτιώνονται οι δεσμοί, η Τουρκία έδειξε ότι θέλει να ξεκινήσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com