Πρώτη επίσκεψη Ερντογάν στο CHP μετά από 18 χρόνια…

...στο πλαίσιο της  «διαδικασίας ομαλοποίησης» της τουρκικής πολιτικής ζωής, μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Οζέλ να «γιορτάσουν» μαζί στα κατεχόμενα την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

by Times Newsroom

Έπειτα από 18 χρόνια ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του ηγέτη του κόμματος Οζγκέρ Οζέλ στις 2 Μαΐου στα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στο πλαίσιο της  «διαδικασίας ομαλοποίησης» της τουρκικής πολιτικής ζωής, μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Οζέλ να «γιορτάσουν» μαζί στα κατεχόμενα την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ είπε ότι ο Tαγίπ Ερντογάν ζήτησε μαζί με τον Οζέλ να δείξουν ισχυρή ενότητα και ομόνοια στις εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο μαζί με το CHP και άλλα κόμματα. «Ελπίζουμε να γιορτάσουμε μαζί την 50ή επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης, στην τδβκ. Είναι ένα θέμα που ο πρόεδρος του CHP και οι αξιωματούχοι θα γνωρίζουν με βάση το δικό τους πρόγραμμα», είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

Αναθεώρηση Συντάγματος, άνοδος ακροδεξιάς

Ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην οικονομία. Είπε επίσης ότι «είναι σημαντικό να ενισχυθεί η συνεργασία την επόμενη περίοδο και να απαντήσουμε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Ο κ. Πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει να αναλάβουν από κοινού δράση εναντίον αυτού του αναδυόμενου φασισμού».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ συζητήθηκε και ο πόλεμος στη Γάζα. «Εμείς, ως πολιτικά κόμματα, θα πρέπει να πάρουμε κοινή θέση ενάντια στην πολιτική της γενοκτονίας στη Γάζα και να ενισχύσουμε την ευαισθησία μας σε σχέση με το παλαιστινιακό κράτος», είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, προσθέτοντας πως «η ενημέρωση από τον κ. Οζέλ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα είναι εξαιρετικά πολύτιμη».

«Δόθηκε ένα ισχυρό μήνυμα για τη διατήρηση της βάσης του διαλόγου. Είναι ευχάριστο που εμφανίζεται αυτή η εικόνα στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Ήταν μια δήλωση πως η συζήτηση αυτή πρέπει να αποφέρει μόνιμα οφέλη (για την πολιτική ζωή του τόπου)», ανέφερε.

CHP: Σημαντικό βήμα στην πολιτική ιστορία Τουρκίας

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του CHP Nτενίζ Γιουτζέλ, «το γεγονός ότι το CHP άνοιξε τους διαύλους διαλόγου που η Κυβέρνηση είχε κλείσει μέχρι τώρα, είναι ένα σημαντικό βήμα στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας».

Πρόσθεσε ότι «όλοι έχουμε βιώσει ότι η πόλωση και ο διαχωρισμός που συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό δεν αποφέρει θετικά αποτελέσματα».

Όπως είπε Ντενίζ Γιουτζέλ, ο ηγέτης του κόμματός του έθεσε κυρίως ζητήματα οικονομίας και στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων. «Ο Πρόεδρός μας μετέφερε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί τον Ιούλιο και η χαμηλότερη σύνταξη πρέπει να αυξηθεί στο επίπεδο του κατώτατου μισθού».

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, έθεσε επίσης τα προβλήματα των εκπαιδευτικών εν αναμονή διορισμού και των καθηγητών ιδιωτικών σχολείων. Τα προβλήματα των σεισμοπαθών ήταν μεταξύ των αιτημάτων που ο Οζέλ μετέφερε στον Ερντογάν.

Ο Οζέλ δήλωσε ότι απαιτείται συνολική λύση για την οικονομία στη συνάντησή του με τον Ερντογάν και πρότεινε στη Βουλή να εκδώσει κανονισμούς με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων για τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com