Πρωτοφανείς πλημμύρες πλήττουν τις βορειοανατολικές ΗΠΑ

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι διασώθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

by Times Newsroom

Οι υπηρεσίες διάσωσης πραγματοποιούν σήμερα επείγουσες επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχών στο Βερμόντ, την πολιτεία στις βορειοανατολικές ΗΠΑ που πλήττεται από “ιστορικές και καταστροφικές” πλημμύρες έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές.

Οι διασώστες απομάκρυναν τους κατοίκους χρησιμοποιώντας φουσκωτές βάρκες και καγιάκ, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Μονπελιέ, της οποίας το κέντρο είχε πλημμυρίσει τελείως και ήταν κλειστό μέχρι σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι διασώθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

“Η καταστροφή και οι πλημμύρες που βιώνουμε είναι ιστορικές”, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Φιλ Σκοτ σε συνέντευξη Τύπου. Δήλωσε ότι οι πλημμύρες “ξεπέρασαν τα επίπεδα της τροπικής καταιγίδας Irene” κατά την οποία έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία το 2011.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Βερμόντ, επιτρέποντας την αποδέσμευση ομοσπονδιακής βοήθειας.

“Τα καλά νέα είναι ότι η βροχή έχει σταματήσει σε ορισμένες περιοχές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα νερά θα υποχωρήσουν αμέσως”, συνέχισε ο κυβερνήτης.

“Αναμένουμε νέες βροχοπτώσεις αργότερα μέσα στην εβδομάδα, οι οποίες δεν θα έχουν πού να πάνε στο υπερκορεσμένο έδαφος”, προειδοποίησε.

Σε μήνυμα στο Facebook, η πόλη του Μονπελιέ επισήμανε ότι ένα φράγμα κινδυνεύει να μην αντέξει και το νερό να χυθεί στον ποταμό Νορθ Μπραντς, ενώ εξέφρασε φόβους για “σημαντική επέκταση των ζημιών”.

Καταρρακτώδεις βροχές, έως 20 εκατοστά σε ορισμένα μέρη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έπεσαν μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας σε όλες τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως στην περιοχή της Νέας Υόρκης όπου στις πλημμύρες μια γυναίκα έχασε τη ζωή της καθώς προσπαθούσε να φύγει από το σπίτι της.

Η Δημοκρατική κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ κάλεσε τους πολίτες να “κινητοποιηθούν για την καταπολέμηση των καταστροφών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, γιατί ακόμη μια φορά, αυτά είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα που συνεχίζουν να μας πλήττουν ξανά και ξανά”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com